aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
617 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > stěny, příčk... > Srovnání obvodových ...

téma...

Vytvořeno 9.7.2007 21:56 Srovnání obvodových stěn
 Téma [99]
Autor tichycyril
Aktualizováno 12.7.2007 14:52
Skupina stěny, příčky a stropy
Zobrazeno 5140x
Počet 6

Tak jsem postavil obvodovou konstrukci, vyplnil jsem obvodovou konstrukci vatou a opláštil vnější i vnitřní část obvodové stěny OSB deskama a vzal jsem se ženou do ruky provázek, abychom přemýšleli, jak vyřešit předsazenou stěnu. A ejhle zjistili jsme, že máme křivé obvodové stěny o cca 1-2 cm a na jedná straně dokonce o 3 cm (u otvoru okna).

Čím se to stalo? asi se dřevo seschlo různě a tesaři asi také nepracovali naprosto přesně na tisícinu.

Jak vyřešit tento problém? napadlo mne, že bych použil akustické závěsy (pro sádrokarton), do kterých přišroubuji vodorovné latě (předsazená stěna) a tím celou stěnu srovnám.

Napadá někoho, jak bych mohl situaci vyřešit? Jak vytvořit pomocí dřevěných latí (průřez 5,5 cm x 4 cm) předsazenou stěnu (latě mohu mít pouze vodorovně z důvodů rozvodů), kterou bych zakryl nerovnosti obvodové? Co říkáte na řešení, které jsem uvedl výše? Přemýšlel jsem i o podkládání latí podložkama, ale myslím, že podkládat latě podložkama je v tomto případě nevhodné.

Poraďte, Prosím.

Cyril

Odpovědi ...

Vytvořeno 10.7.2007 6:04 obvodové stěny
 Odpověď [100 => 99]
Autor tomas77
Já bych napřed postavil  vnitřní příčky, a potom bych se to teprve snažil srovnat v každé místnosti zvlášť (čímž se te nerovnost zmenší). Buďto, jak jste psal pomocí přímých závěsů na sdk a nebo ty jednotlivé latě zhoblovat do roviny podle potřeby..

Vytvořeno 11.7.2007 12:27 srovnání pokračuje
 Odpověď [104 => 100]
Autor tichycyril

Děkuji za zajímavý názor a to, že by bylo dobré rovnat každou místnost samostatně.

1.Co je lepší použít?

Akustický závěs (připadá mi tužší)

a nebo přímý záves?

To se mi líbí, ale narážím zde na následující problém.

2.Pod OSB deskou na vnitřní straně obvodové stěny mam parozábranu, takže mohu přímé závěsy uchytit pouze v místě, kde mám svislé nosné sloupy (rozteč asi 70-90 cm). Sloupy jsou o rozměru 10 x 14 cm (průřez). A bohužel mi nevychází konce místností do těchto sloupů, takže bych měl konce vodorovného roštu, jak se říká "v luftu". Jak je uchytit?

Ted mne napadlo, že když by se udělala finální podlaha (před položením dlažby), tak by se mohly konce vodorovného roštu podepřít mezi sebou postupně až do stropu a tím znemožnit pohyb latí. Stejně se však nevyhnu přišroubováním těchto rozpěrek k OSB desce (tl. 12 mm) a navíc by pro každou místnost musela být rozpěra samostatná (na styku dvou místností) z důvodů rozdílného vyrovnání stěny.

A také bych měl asi problém s přiděláváním profilu při montáži vnitřní stěny (rozdílně vyrovnané místnosti) a otázka zní:“Ke které vyrovnané obvodové stěně přidělat profil vnitřní stěny (ocelový profil pro sádrokarton).

a NEBO srovnat celý dům najednou (ne po místnostech), rad bych dotáhl Vaši myšlenku dokonce, ale zatím mne nic nenapadlo. Je nutné mít v místnostech přesné pravé úhly?

Vytvořeno 11.7.2007 13:27 srovnání celé stěny
 Odpověď [105 => 104]
Autor tichycyril

Myslim, že když budu srovnávat celou stěnu, tak vnitřní příčky poté ukotvím na vzniklou předsazenou stěnu.  Nejsem si jist, zda je to to pravé, ale asi v mém případě nejjednodušší.

Cyril

Vytvořeno 11.7.2007 22:06 srovnání stěny
 Odpověď [107 => 105]
Autor tomas77
Já bych napřed udělal ty příčky - ta nerovnost se podle tak "rozloží" a zjistíte že třeba v jedné místnosti Vám to dělá 0,5cm a nebudete to vůbec řešit nějakou nerovnost.
Ten hranolek by šel čelně  na konci chytit k té příčce přímým závěsem..
Jaká máte vlastně složení stěn a z čeho bude fasáda? Díky Tom

Vytvořeno 12.7.2007 6:52 uchyceni vnitřních příček
 Odpověď [108 => 107]
Autor tichycyril

Toto je jeste lepsi (uchytit konce lati do vnitřní příčky ), ale jak uchytim vnitřní příčky do OSB, abych nepoškodil parozabranu, která je pod OSB.

Vaše řešení se mi líbí, ale ta parozábrana mne trápí

Vytvořeno 12.7.2007 14:52 stavěcí šroub
 Odpověď [112 => 99]
Autor griffinb

Co zkusit stavěcí šrouby? Např. na stránkách Fishera jsou, ale jen pro latě do tloušťky 25mm. možná by to šlo vyřešit zapuštěním šroubu, nebo vyrábí někdo i pro tlustší latě.

Pro info uvádím popis použití z jejich stránek:

Ideální upevnění pro plynulé vyrovnání dřevěných nosných konstrukci pro montáž pomocí elektrického šroubováku. Stavěcí hmoždinka se šroubem se zarazí až po okraj hmoždinky. Po zašroubování šroubu tak, aby lícoval s povrchem, lze vzdálenost dřevěné latě od stěny nastavit otáčením šroubu doleva rychle a na milimetr přesně v rozsahu 0–30 mm. Lať je fixována pevně v tahu a tlaku bez klínů a špalíčků na přesnou vzdálenost.
K upevnění do dřeva, například na trámu, se používá stavěcí šroub JS.

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru