14.1.2012 18:27
|
reakce
|
|
|
|
|
17.1.2012 18:52
|
Názor
|
|
|
Dobrý den, uvažuji o stavbě dřevostavby (difůzně otevřené) a poprosil bych a Váš názor. Po přečtení různých článků a názorů jsem si zvolil tuto skladbu stěny (od vnitřní strany k vnější): 1. Fermacell ( nebo sádrokarton ) 2. 40 mm instalační "mezera" (prázdná) 3. OSB desky 4. Nosná konstrukce 160 mm KVH s izolací Steico flex 5. Hofatex UD 60 mm
Jedná se mi o návrh skladby...mám již zakoupený pozemek a sem ve fázi navrhování (chci mít předběžnou představu před zadání projektu). Předem děkujni za názory.
|
|
|
|
|
17.1.2012 20:38
|
skladba stěny
|
|
|
Dobrý den Zdravím vás a přeji hodně úspěchů při stavbě . Tak k té moji konstrukci-napíši to ze vnitř směrem ven. -SDK -instalační rošt vyplněný izolaci knauf insulation tl.70 mm -vnitřní opláštění jsem použil desky durelis tl.18 mm P+D-je to o trochu levnější než OSB ale myslím si dnes že OSB je vhodnější -Hranolová konstrukce 7x14cm tl.izolace je 17 cm KNAUF Insulation -dřevovláknitá deska HOFAFEX UD P+D tl.5,2 mm -lepidlo s perlinkou a fasáda
Fasádu ještě nemám hotovou,ale bude se dělat hned jak to umožní počasí. U vnitřního opláštění jsou přelepené všechny spoje desek parotěsnou páskou,aby byla vytvořena parobrzda.Někde jsem se dočetl,že je možné místo přelepování spojů u vnitřního opláštění natřít celou plochu latexem.Dotyčný který to někde popisoval uváděl,že dva nátěry stačí.Ona tá paska totiž není nejlevnější,ale na druhou stranu když si stavíte dům,tak na takové věci není potřeba šetřit. Tak tohle je skutečná skladba stěny u mě. Máte-li ještě další dotaz tak se ptejte
|
|
|
|
|
22.1.2012 10:45
|
reakce na skladbu stěny - martinn.
|
|
|
zdravím vás,
vámi popsaná skladba, je difuzně otevřená s parobrzdou (OSB deska). jde o běžnou skladbu z aglomerovaných materiálů a je již prověřená. její slabinou je nízká akumulace tepla a vlhkosti z interieru a relativně malé zateplení (nevhodné pro EPD).
teď k jednotlivým vrstvám:
viz 1. není uvedena síla materiálu. pokud vám nejde o každý centimetr stěny, pak bych dal 2 vrstv klasického SDK (víc akumulační hmoty). povrchovou úpravu paropropustnou (jímání a uvolňování par z/do interieru).
viz 2. instalační mezera má méně jak 20% síly celkového zateplení. tedy když bude do mezery vložená tepelná izolace, zvýší se tepelný odpor stěny a přesto nebude docházet ke kondenzaci páry ve stěně před parpozábranou.
viz 3. nepíšete sílu ani typ desek. já používám provedení 4PD s lepenými spoji.
viz 4. nepíšete celkový profil stojky. předpokládám, že bude konstrukce "zavětrována" šikmímy trámky stejného profilu.
viz 5. materiál je OK. nepíšete povrchovou úpravu. zaměřte se, aby byla paropropustná omítka, nebo provětrávaná předsazená fasáda, jinak už se nebude jednat o difuzně otevřenou skladbu :o/
skladba obvodové konstrukce je důležitá, ale není to vše! nazapomeňte na skladbu stropu/střešní konstrukce a podlah, včetně oken a typu zasklení. minimalizace tepelného mostu od základů,....a to vše v kontextu s celkovým záměrem stavby, orientací ke světovým stranám atd...
je důležité a prima, že se tímto tématem zabýváte před zadáním práce projektantovi!
přeji úspěšnou stavbu :o)
|
|
|
|
|
22.1.2012 11:01
|
reakce na skladbu stěny - bretko1
|
|
|
zdravíčko,
teď ka Vaši skladbě. osobně mě neoslovuja a nejsem si jist, že ji úplně rozumím :o(.
- předpokládám, že směrem od vnitřního OSB do interieru bude ještě nějaká vrstvy. tedy OSB nebude pohledové. nebo ano?
-Durelis desky nepoužívám, tak se ze zkušenosti nemohu vyjádřit. kdyby to byla OSB, tak 18mm 4PD je OK.
- nechápu že v konstrukci 14cm používáte tepelnou izolaci 17cm.
- pozor, jde o "Hofatex" ne "Hofafex" :o). ale jinak OK.
- pozor na paropropustnost fasádní vrstvy!
airstop páska na OSB desky pro vytvoření parobrzdy je skutečně drahá. já používám budtimenovou pásku na rohy, prostupy a okna, a polyuretanové lepidlo na všechny podélné P-D spoje.
|
|
|
|
|
8.2.2012 22:26
|
odpoved pro Martina
|
|
|
V prvni rade bych se priklonil k nazoru pana Skvora s tim, ze je skoda
nevyuzit instalacni mezeru pro vlozeni dalsi vrstvy izolace.
Instalacni mezeru bych delal minimalne 50mm tak, aby sly vlozit i odpadni potrubi 40mm atd...
Pouziti KVH na konstrukci muzu jenom doporucit z vlasni zkusenosti.
Vyssi cena je vykoupena mnohem presnejsi praci, neni nutna chemicka
ochrana pri dodrzeni technologicke kazne, konstrukce je mnohem
stabilnejsi a "nezesycha" atd..
Vnejsi vrstva z UD je taky dobra volba v pripade pouziti prodisne "difu" omytky.
Celkove je skladba v poradku, napisu vam moji skladbu s vysvetlenim:
z interieru:
1. sadrokarton (alt. palubka - na galerii)
2. 50mm instalacni rost z hranolu KVH 50x50 vyplneni izolaci Isover Piano (Domo),
3. OSB Egger 15mm 4PD vyplneny spoje polyuretanovym tmelem a prelepeny
Airstop paskou (egger splnuje nejlepe pozadavek na pouziti jako
parobrzda v konstrukci - je na to nejvhodnejsi)
4. Nosna konstrukce 6x16cm - stojky prizemi, jinak 5x16cm ostatni, dnes
bych volil vse 5x16cm a staticky by to bylo bez problemu. Vyplneno
izolaci Isover UNI 16cm. (zadne pricne zavetrovani)
5. Vnejsi horizontalni rost z KVH 6x8cm vyplneny izolaci Isover UNI 8cm.
6.Vnejsi vertikalni rost z KVH 5x6cm vyplneny izolaci Isover UNI 6cm.
7. vnejsi difuzne otevrena folie Tyvek solid pristrelena sponkama
8. vertikalni podkladni late 5x3cm tvorici porovetravanou mezeru
9. vnejsi oblozeni domu prkny 2x14cm ze sibirskeho modrinu na "pereni" - prekladana prkna jako ma pan Skvor.
Vsechny konstrukce sroubovane srouby Rapid ruznych delek od pana Hrabanka.
Celkova tloustka steny je tedy cca 440mm a soucinitel prostupu tepla podle vypoctu na strankach isoveru je U=0,098 W/(m2K)
Puvodne jsem chtel pouzit na vnejsi oplasteni taky desky Hofatex UD 6cm
ale jejich cenova nabidka se slevou pouhych 5% me nezaujala a tak jsem
se rozhodl pouzit na cely dum provetravanou fasadu bez povrchove upravy,
ktera nebude akumulovat ale provetravat a tim zabranovat letnimu
prehrivani.
K tomu samozrejme prizpusobuji i kvalitni zaskleni s trojskly s celkovym U=0,7W/(m2K) izolaci podlahy a celkovou vzduchotesnost. atd....
V pripade dalsich dotazu rad reknu svuj nazor Petr
|
|
|
|
|
10.2.2012 17:22
|
Prosba
|
|
|
Dobrý den, rád bych poprosil, jestli je možné dát sem kvalitnější fotku řešení oken a dveří. Předem děkuji
|
|
|
|
|
10.2.2012 19:22
|
odpoved pro Martina
|
|
|
Dobry den, okna mam pripraveny k montazi, ale montovat se budou az nebudou takove mrazy. Snad pristi tyden. V mem profilu je odkaz na blogove stranky o stavbe meho domu, tam najdete veskere detaily konstrukce. Petr
|
|
|
|
|
26.2.2012 20:36
|
Konečná skladba stěny
|
|
|
Zdravím všechny, děkuji za Vaše poznatky a návrhy skladeb stěny. Tady píši konečnou skladbu, která se však v případě potřeby může změnit a zároveň chci požádat o radu na skladbu střechy.
Obvodová zeď - píši od vnitřní strany směrem ven: - Fermacell - 12,5 mm - Knauf insulation TP 115 - 50 mm - OSB desky 3/N 4PD 12,5 - Knauf insulation TP 116 - 140 mm (mezi sloupky) - HOFATEX UD - 52 mm
Jinak chci všem poděkovat za případné názory a nápady a zároveň chci poděkovat autorovi tohoto webu, který mi velmi pomohl při rozhodovaní z jakého materiálu stavět a věřím, že mi velmi pomůže při samotné stavbě.
|
|
|
|
|