26.6.2007 19:52
|
fasáda
|
|
|
|
Myslíte že je ten polystyrén nutný? Nedržela by ta fasáda přímo na osb?
|
|
|
|
|
26.6.2007 21:43
|
fasáda
|
|
|
Ano, myslím že je to nutné. Jinak se obávám, že by mohly po čase vidět spoje OSB desek. Už jen proto, že celý dům je dřevostavba. Nebo máte nápad na jiný podklad, když ne OSB?
|
|
|
|
|
26.6.2007 22:07
|
fasáda
|
|
|
|
No napadlo mě přilepit + mechanicky přidělat na tu osb perlinku a na to natáhnout fasádu.
Ale opravdu nevím jestli by to nepraskalo..
Já začínám taky zvažovat provětrávanou fasádu (původně jsem plánoval eps).
Další možnost co jsem viděl¨, byla fasáda z čtverců voděodolné překližky - taky to nevypadalo špatně..
|
|
|
|
|
28.6.2007 20:52
|
jakou?
|
|
|
|
Tomáši, jakou vatu budete používat a proč zrovna tuto?
Díky
|
|
|
|
|
2.7.2007 22:10
|
provětrávaná fasáda? ano!
|
|
|
po delším pátrání na internetu a u projektantů jsem si takřka jist, že provětrávaná fasáda je pro dřevostavbu asi to nejlepší. ostatně i my jsme se k ní uchýlili (taky kvůli ceně materiálů).
s ohledem na to, že dřevo bude pracovat, a 100%tně lepit na OSB lze snad jen disperzním lepidlem, bych mohl doporučit jako pohledovou vrstvu fasády desky (třeba cemento-třískové Cetrisky) s přiznanou spárou nebo dřevěné palubky (pero/drážky, nebo na šupinu)
přikládám fotky jak jsme dělali zateplení a přípravu pro provětrávanou fasádu. zatím není dokončeno, takže nemohu doplnit zkušenostmi a finálním fotem.
|
|
|
|
|
8.7.2007 12:25
|
Desky cetris
|
|
|
Petře, jakou máte na té izolaci difuzní folii (značka typ) ? Jaké budou mít rozměry ty obkladové cetris desky ? Díky Tom
|
|
|
|
|
27.8.2007 7:42
|
kolíky na desky
|
|
|
moc díky za informaci a fotky. Chtěl jsem se, ale ještě zeptat jak máte přidělané ty kolíky(střešní latě) k té destičce. Jen to je z druhé strany prohnaný vrutama? Budu to dělat cca 15cm dlouhé a trochu se obávám abych to nevylomil po zatížení vnějším pláštěm. Jinak už se mi domek taky pomalu rýsuje :) přikládám foto
|
|
|
|
|
6.11.2007 19:19
|
miesto polystyrenu...
|
|
|
Zdravim. Ja som miesto polystyrenu pouzil material Hofafest www.smrecina.sk predsa to lepsie dycha a ma tie iste tepelnoizol.vlastnosti ako 40mm Rockwol dobre na nom drzi fasada.
|
|
|
|
|
20.11.2007 22:25
|
Cetris desky-životnost,obnovování nátěru
|
|
|
|
Rád bych se zeptal -kohokoli-jaké máte osobní zkušenosti s cetris deskami,od výrobce info mám.Rád bych je použil jako vnější vrstvu provětrávané fasády.Tak mně zajímá jak dlouho vydrží (tohle je na jejich stránkách http://www.cetris.cz/index.php?pid=141&action=show&ident=195 ),jak často budu muset obnovovat nátěr (uvažuji o Cetris Basic,buď natřít lazurovacím lakem DENAPOL a vyrobit tak vl. Cetris Lazur nebo natřít základem a finálkou).
|
|
|
|
|
22.11.2007 23:42
|
rigidor
|
|
|
Z deskami cetris zkušenosti nemám, ale také jsem o nich přemýšlel. Z důvodu vysoké pořizovací ceny jsem se nakonec rozhodl pro sadrovláknité desky Rigidur 15mm, na které nalepím 4mm polistyren( z důvodu překrytí spojů proti vypraskání) a na to již perlinka a fasáda. Ale kamarád cetris použil a nechává ho bez úpravy a přiznává spáry. Taky to vypadá pěkně.
|
|
|
|
|
25.11.2007 22:37
|
Pridelani 15cm
|
|
|
Zdravím,
v odkaze by jste mohl nají to co by mělo řešit Váš problém.
http://mujdum.pise.cz/26680-izolace-sten-aneb-jak-na-drevostavbu.html
|
|
|
|
|
12.12.2007 15:15
|
fólie, desky
|
|
|
|
Tome, fólie je Guttafol DO 121 je vysoce difúzní, kontaktní fólie na tepelnou izolaci. Fólii nám trochu potrhal Kiril, takže jsem si přes "pojišťovnu" zajistil kus nové a na letošní zimu už je fólie zajištěna fasádními latěmi.
Cetris desky budou typu Basic v síle 12 mm - to je pro odstup našich latí OK. Základní formát je tuším 80 x 120 cm (nemám u sebe paptí, tak nevím). Z tohoto základního formátu budou poskládané i větší obdélníkové díly, takže výsledek bude jakoby "mozajka". Povrch bude hladký, barvy tónovaná k pergole/terase.
|
|
|
|
|
12.12.2007 15:22
|
fasádní nosné kolíky
|
|
|
|
kolíky jsou z provilu 5x8cm. OSB destička je síly 12mm a rozměru 10x20cm. celková délka tohoto kolíku je 160cm. špalík z latě je k OSB přilepen a chycen 2 turbovruty 4x60.
po nainstalování pár kousků na konstrukci jsem se chtěl ujistit. tak jsem si na dva kolíky stounul a dvou se chytil a trochu se na tom pohupoval a vydržely. tedy na našem domku mám zajištěnu minimální statickou nosnost 70kg/ m2.
vata + fólie + latě + Cetris deska => bratru do 30kg/m2
PS: vypadá to na pěkný domek. a asi se stím mazlíte :o)
|
|
|
|
|
1.4.2008 9:16
|
odvětraná fasáda
|
|
|
Zdravím, uvažuji o stavbě a prozatím hledám nějaký jednoduchý systém. Prozatím co by mi vyhovovalo je skladba stěny (zevnitř-ven) SDK 15mm - parozábrana alu - minerální vlna v konstrukci 150mm - venkovní OSB 15mm a odvětraná fasáda novabrik-therm. Do obvodových stěn neplánuji žádné instalace, vše by mělo být uloženo ve vnitřních příčkách. Hlavně by mě zajímal váš názor na novabrik (cena ve srovnání s jiným řešením se mi nezdá přemrštěná a vypadá to luxusně) a potom jestli je vůbec dostatečná ta tepelná izolace. Vy jste tuším dával celkem 35cm :)
|
|
|
|
|
1.4.2008 22:00
|
odvětrávaná fasáda je rozhodně dobrá varianta
|
|
|
|
jde o to, jaký chcete mít standard domku?!?! a co je pro Vás "jednoduchý systém" ???
v odpovědi na podobné téma jsem už svůj trum z kapsy vytáhnul! to je varianta, kterou bych realizoval příště já pro standard blížící se PED. ale musí to jít ruku vruce se zasklením, stropem,...
super je, že se chcete vyhnout instalacím v obvodových stěnách. to povede k určité úspoře. jen to dobře domyslete. třeba u kuchyňské linky se instalaci v obvodové stěně nevyhnete. ale to lze zvládnout "jen částečnou přizdívkou".
ano, my máme ve stěně 35 a ve stropu 42 cm izolace. tako velká termoska.
|
|
|
|
|
6.4.2008 21:06
|
odvětrávaná fasáda
|
|
|
|
Zdravím, já už neuvažuji o stavbě my už v tom vlaku stavebním jedem, máme desku, kostru domu, a ta tvá volba provětrávané fasády novabrik mě moc zaujala, jelikož jsem chtěl EPS, kterým bych to vzduchově uzavřel.Chtěli jsme na fasádu lícové cihly a novabrikem bych to vyřešil a pro stavbu nejlepší.Díky za tip.D
|
|
|
|
|
7.4.2008 10:39
|
Novabrik
|
|
|
|
Novabrik budeme dávat taky, akorát se rozhoduju, zda Therm nebo Regular (s tím, že pod Regularem by samozřejmě bylo víc izolace než pod Thermem). Cenově to myslím bude hodně podobné (cenový rozdíl mezi Thermem a Regularem zase smaže větší objem izolace....)
|
|
|
|
|
8.4.2008 16:22
|
Dotaz
|
|
|
|
Dobrý den,
dostal jsem se dodatečně k Vaší diskusi a chtěl bych se touto cestou zeptat, jak jste daleko s realizací ? Řeším teď něco podobného a máme úplně stejný záměr. Čím jste lepil polystyren na OSB a s jakým výsledkem?
P.S.: Těch 15 cm je na izolaci ? A co jen ponechat daleko menší vzduchovou mezeru ( obdoba děleného zdiva )? Potřebný rošt by se lépe připravoval.
Díky za odpověď !
M.H.
|
|
|
|
|
8.4.2008 21:30
|
vyskládané tvarovky na fasádu
|
|
|
|
před více jak měsícem jsme si nechali udělat konkrétní nabídku na NovaBrik. vypočtená plocha 129 m2 + startlišty + vnější rohy (bez parapetů, spojovacího materiálu, bez práce, bez dopravy a bez latí) to bylo 158.000,- Kč s DPH. šlo o variantu Therm protože únosnost podkladu mám do 70 kg/m2.
jinak Therm je lehčí, ale nepřijde mě jako tepelný izolant. v tvarovkách je použit perlit, proto jsou lehké, ale protože je za nimi provětrávaná mezera, jejich tepelně-izolační efekt nebude nikterak podstatný. kór pro NED nebo EPD.
|
|
|
|
|
8.4.2008 23:36
|
Therm
|
|
|
|
U Thermu by ale ta mezera měla být důsledně uzavřena - Therm je na rozdíl od Regularu difuzně otevřený. Dostal jsem dnes nabídku jak na materiál, tak na práci. Jen pro info - práci (instalace vymezovacích latí, izolace, startovacích lišt atd.) přepočítávají na počet cihel, takže instalace jedné cihly pak stojí 8,50 Kč. Můžete si tedy spočítat, kolik by činila práce u Vás.
|
|
|
|
|
12.4.2008 9:21
|
montáž novabriku
|
|
|
díky za přepočet. mě to vyšlo, nějakých 55 tis. Kč, ale protože latě máme, tak by cena byla jiná. v té difůzní otevřenosti máte pravdu. ve specifikaci je to Mi:20 u Regularu a Mi:3 u Thermu. když nám tu dělal nabídku technik od výrobce, tak naopak zdůraznil, ža u Regularu, musí být start lišta podepřena v celé délce => uzavře spodní část provětrávané mezery. a naopak, že v horní části mají být oba systémy otevřené. nejde mi stáhnout montážní příručka, aby si to v ní potvrdil, či vyvrátil :o(
ještě doporučuji, jet se podívat na nějaké domky s touto fasádou a ujistit se, že je to to pravé pro vás. v katalogu to vypadalo trochu jinak než innatura :o(. byli jsme se podívat na domeček s NovaBrikem. to nás utvrdilo, že tento materiál na pohledovou část fasády nechceme nejen kvůli ceně.
|
|
|
|
|
12.4.2008 19:34
|
novabrik
|
|
|
|
Scéma fasády Novabrik Regular je tady:
http://www.novabrik.cz/techinfo/aM7Schema-aktivne-odvetrane-fasadyNB.pdf
a mezera by měla být max. otevřená (a u Thermu zase max. uzavřená). S Thermem je ještě jedna "potíž" - dělá se jen u nás, takže to nelze ověřit jinde. Zato informací k Regularu je daleko víc na kanadských stránkách Novabriku (objednal jsem si od nich pro zajímavost i instruktážní video - daleko lepší než česká příručka a starovací lištu ničím neuzavírají, naopak je zdůrazňováno proudění vzduchu a odvětrání stěny).
Z galerie na kanadských stránkách je vidět, že si s tím docela vyhrají. Třeba použítí rohových kostek na obklad okenních otvorů (místo špalet) atd.
|
|
|
|
|
10.2.2009 21:22
|
Novabrik
|
|
|
Zdravím Vás, byl byste ochotný z DVD či CD udělat obraz (image) a poskytnout k dispozici? Cyril
|
|
|
|
|