|
aktualizace 11.5.2012 14:22
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných
|
téma...
1.11.2010 9:43 |
Vlhkost v koupelně
|
|
|
Dobrý den,
váš server již sleduji dlouho. Máme také dřevostavbu, a tak zde hledám spoustu užitečných informací. Ale potřebovala bych jednu radu, proto otevírám toto téma.
V naší dřevostavbě bydlíme již druhým rokem. Nyní jsem si všimla v koupelně, že spáry/spoje mezi sádrokartony jsou trochu tmavší. Přijde mi, že jsou vlhké, ale nejsem si jistá. Možná to dělá jen nové (asi měsíc) vymalování koupelny oranžovou barvou. Měřila jsem vlhkost v koupelně a ta je jen 36%. Tak si nevím rady, co s tím, pokud je to opravdu vlhkost. Skladba stěny domu je: dřevěné obložení, rastr, hofafest desky, izolace - myslim, že značka orsil, parozábrana a sádrokarton. Nevíte v čem by mohl být problém, pokud je to opravdu vlhkost? A co s tím dělat? Děkuji mnohokrát za rady! |
|
|
|
Odpovědi ...
5.11.2010 21:49
|
spáry?
|
|
|
|
zdravíčko,
jsem rád, že zde nacházíte užitečné informace. proto tento web existuje :o). teď k vašemu dotazu...
...nejsem si jist, zda to dobře chápu. tedy nejprve abychom sladili terminologii! vaším "spáry/spoje mezi sádrokartony jsou trochu tmavší" (spáry mezi sádrokartony jsou tmeleny a překryty tak, že nemají být patrné :o]) myslíte 'že jsou rohy místnosti tmavě zašedlé, přitom jde o rohy na obvodové stěně'? pokud je to tak, pak by se mohlo jednat o plíseň (která vytváří zašedlý povrch) způsobenou lokální kondenzací vzdušné vlhkosti, jejíž příčinou je tepelný most. tedy nedostatky v zateplení ovbodového pláště :o(. na tento fakt nemá výše vzdušné vlhkosti takový vliv, protože ikdyž je relativní vlhkost nízká (36% není moc, my máme přes 50%) na chladném místě vlhkost zkondenzuje a plíseň přiživí.
je to jen tip. pošlete více info, či k příspěvku přiložte fotky a detail takového místa. jde o všechny spáry/rohy? i mezi stropem a stěnou, stěnou a podlahou....?
|
|
|
|
|
8.11.2010 8:53
|
spáry?
|
|
|
|
Dobrý den,
děkuji za reakci. Foto spár nemám. Vím, že spáry jsou tmeleny a patrné nebyly, ale plíseň to není. Řekla bych podle ohmatu, že jsou prostě vlhké. Já si právě myslím, že je to kondenzací vlhkosti, ale nebylo mi jasné, jak je to možné. Tak jsem nad tím hloubala a šla jsem se podívat na fotky, které jsem pořizovala při jednotlivých návštěvách stavby. Ta přiložená je z doby, kdy v koupelně pracoval instalatér. A vidíte to, co já? Nahoře chybí parotěsná fólie. A já se obávám, že sádrokartonáři to zaklopili bez toho, aby byla do horní poloviny dodána. Fólii všude dával hlavní dodavatel stavby - tedy tesař. Ale přišlo mi nepochopitelné, že by to sádrokartonáři zaklopili stěnu bez ní... ale teď už si myslím, že je to tím. Takže je mi jasné, že teď se budou tak maximálně mezi sebou obviňovat tesař se sádrokartonářem. A sádrokartony teď maximálně můžeme sundat a podívat se sami. To je tak, když architekt a stavební dozor v jednom jsou na nic...
Že to zní jako nejpravděpodobnější důvod vlhkosti spár? Co myslíte? Díky za vaši reakci.
Jinak jsem koukala taky na vaše plánky zahradního domku, který jste vytvořil jednomu návštěvníkovi stránek. Taky mě mrzí, že se neozval. Ale mě hodně posloužily, protože se příští rok na zahradní domek chystáme. Díky.
|
|
|
|
|
23.11.2010 22:05
|
spáry, parozábrana
|
|
|
vážená Heleno, moc se omlouvám za prodlevu, ale nyní jsem pracoval na zazimování garážového stání a přepracovávám web stránky mojí manželky ( www.harmonizace.com ) a tak na fórum svepomoci.info nemám mnoho času :o(.
tak jak jste popsala skladbu obvodové stěny a přiložila fotku kovového roštu, který je za SDK, pak předpokládám, že dochází k ochlazení SDK v místech, kde je tento připevněn ke kovovým profilům a vzniká kondenzace vody, která živí plísně (ztmavení stěny). pokud máte tu možnost. zkuste přiložit kontaktní teploměr na SDK v místě, kde je Vámi sledované zabarvení/kondenzace a jinde na SDK. neuvádíte jaká je síla tepelné izolace obvodové stěny. tipuji 15-20cm. je to tak?
z přiložené fotky to skutečně vypadá tak, že za kovovými profily na nosné konstrukci chybí parozábrana. pro uvedenou skladbu je to FATÁLNÍ CHYBA a, kór nyní v chladnějším období, dojde ke kondenzaci vodní páry => snížení funkce/efektu tepelné izolace, => zvlhnutí konstrukčního dřeva :o(((. pokud nemáte novější snímky, které by vyloučily chybějící parozábranu, tak Vám nezbude nic než se pod SDK podívat. a případně problém co nejdříve řešit!! s ohledem na to, jaká zvěrstva firmy na stavbách provádějí, nedivil bych se, že tam ta horní část parozábrany chybí :o(.
zahradní domek... ...ten plánek ještě není úplně dokončen a doladěn. ten uživatel se již neozval, tak nebyl důvod to řešit. až to pro Vás bude aktuální zareagujte na vlákno http://www.svepomoci.info/forum/thread/578-Novy-zahradni-domek-kulna.aspx#578 nebo mi rovnou napište.
|
|
|
|
|
24.11.2010 9:08
|
spáry, parozábrana
|
|
|
|
Dobrý den,
děkuji za reakci. Já jsem mluvila s tesařem, což byl hlavní dodavatel stavby, který všude dával parozábranu. Ten si to nevybavuje, jestli jí tam zapomněl dát. Taky mi přijde divné, že by to sádrokartonáři jen tak zaklopili, když vidí, že to není dotažené. No, ale co mi pořád nejde do hlavy je, že už jsme tam bydleli loni a nic tam takového nebylo. A to byla sakra zima a nic se nikde nesráželo. A další zvláštní věc je, že mi přijde, že je to jen v místech, kde je ten "tmel/silikon". On je totiž takový nažloutlý. Nemyslím ten klasický, kterým se zakytují spáry, které se pak zbrousí, ale poté, co sádrokartony zbrousili, tak natáhly do spár a takových spojů jako mezi stropem a sádrokartonem takový mírně nažloutlý... asi silikon. No a mě přijde, že na tom se barva chytá jinak. Třeba v chodbě stále prosvítá. No a ty "tmavé spáry" se v koupelně začaly objevovat až teď, když jsem tam znovu vymalovala. Ta barva nebyla úplně maximálně kvalitní. Trochu mi přijde, jakoby ta barva světlala a na těch spárách zůstávala tmavá. No a plíseň třeba ze strany koupelny nikde nevidím. Tak nevím. Ale zkusím to s tím teploměrem, co jste doporučil . Každopádně děkuji, že o tom můžu s vámi takto diskutovat!
|
|
|
|
|
17.5.2011 11:09
|
Vlhkost v koupelně
|
|
|
Dobrý den, jestli bych se mohla přidat k tématu. S vlkostí v koupelně máme s manželem poměrně velké zkušenosti. Bohužel ty negativní. nechali jsme si postavit dům na klíč s dvěmi koupelny. Jedna v horním patře a druhá v přízemí. Cca po půl roce bydlení se nám v obou dvou koupelnách začala objevovat vhkost mezi spárami sadrokartonu. Dospělo to tak daleko, že jsme byly nuceni zavolat nezávislého znalce, který nám udělal rozbor, jelikož stavební firma se k ničemu neměla a odmítala uznat chybu. Nakonec se ukázalo, že za sádrokartonem nebyla umístěna správná izolace. Doporučuji si na tento druh problému dát pozor, pokud si necháte stavět nebo opravovat koupelnu s využitím sádrokartonu!! Vyhnete se pak zbytečným problémům a hlavně nervům!
|
|
|
|
|
Reklama
|