aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > stěny, příčk... > Správné vrstvy na zd...

téma...

Vytvořeno 1.10.2010 22:18 Správné vrstvy na zděné příčce
 Téma [756]
Autor siopaulo
Aktualizováno 27.10.2010 15:59
Skupina stěny, příčky a stropy
Zobrazeno 2601x
Počet 6

Postavím příčku z Ytongu 100mm, vím jak, ale nevím co dále

1. V koupelně
2. V pokoji

ad1) Penetrace, nanesu omýtku, hydroizolaci, lepidlo a dlaždice - otázka můžu vynechat omýtku a nebo ji zaměnit za síťovinu s lepidlem (maltou), když je to tak rovné? Jaký je obvyklý postup?

ad2) Penetrace, omýtka, mnichov 2mm - podobná otázka můžu vynechat omýtku a dát rovnou mnichov? a nebo ji zaměnit za síťovinu s lepidlem (maltou), když je to tak rovné?

Odpovědi ...

Vytvořeno 3.10.2010 22:23 viditelné spáry
 Odpověď [758 => 756]
Autor petr.skvor
na úvod: s Ytongem nemám zkušenost. nepracoval jsem s ním a jako materiál bych ho u sebe asi nikdy nepoužil, ale moje známá má v obýváku stěnu, která je vyzděná z Ytongu. nevím jak ji stavební firma ošidila, ale když zasvítí slunko, tak z jednoho úhlu pohledu jsou matně viditelné spáry mezi jednotlivými kusy. to vše se radikálně zviditelní při focení s použitím blesku! - viz přiložený snímek. takže moje doporučení by mohlo být: nic neošidit a dodržet výrobcem daný technologický postup :o).
Vytvořeno 4.10.2010 20:31 D
 Odpověď [760 => 758]
Autor siopaulo
Díky za info, ty pruhy jsou skutečně vidět, to je taky jeden z důvodů proč vše raději sám a pořádně. Šidit nic nechci ale jako kutil mám problem vůbec někde sehnat ucelené informace...Kdyby jsi znal nějaké good stránky kde je vše hezky popsáno budu rád. Něco takového tu chybí - určitě by se to hodilo i sem.
Vytvořeno 9.10.2010 17:34 zdroj informací
 Odpověď [761 => 760]
Autor petr.skvor

najít správný zdroj informací není snadné. pro tento případ bych asi doporučil dokument http://www.xella.cz/downloads/czk/product/prezentace-omitek.pdf na stránkách výrobce tvárnic. a až si vyberete výrobce omítky, tak se u konkrétního výrobce ujistěte na přesnou skladbu/materiály.

určitě bude prima, když nabyté zkušenosti, radu či doporučení zde uvěřejníte. pomůže to ostatním :o). já jsem spíš na dřevo- a dnes už i bio-stavby, takže z Ytongu dělat asi nebudu.

Vytvořeno 9.10.2010 20:08 Re:správné vrstvy na Ytong
 Odpověď [762 => 756]
Autor technik
Já stavěl z Ytongu a na obyčejné zdi šla jako první vrstva lepidlo (CT ...) s perlinkou a na to fajnová vápenocementová (salith). Nikde žádné praskliny. V koupelně to byla penetrace na to flexibilní lepidlo a dlažba. Ve sprcháči šla penetrace, na to hydroizolace v kýblu + bandáž na rohy a na to flexibilní lepidlo a dlažba. K nahlédnutí tady: http://www.technik.bloguje.cz/550126-podzim-2005.php http://www.technik.bloguje.cz/562143-koupelna-a-kuchyn.php http://www.technik.bloguje.cz/555364-vrchni-podlaha.php
Vytvořeno 19.10.2010 22:32 Technologie
 Odpověď [763 => 756]
Autor inkainterier
Základní postup je stejný jak pro koupelnu, tak pro pokoj:

- doporučuju po vyzdění všechny spáry (vodorovné i svislé) přetáhnout lepidlem
 - celou stěnu srovnat škrabákem (přebytky lepidla, nerovnosti při zdění) - kontrolu pomocí dlouhé vodováhy či latě
 - celou zeď napenetrovat (stačí obyčejný sokrates)
 - poté nanést lepidlo + perlinku
 - opět celé srovnat (zbrousit drobné nerovnosti)
 - řidčím lepidlem natáhnout druhou vrstvu (bez perlinky)
 - opět zlehka přebrousit
 - na to bych dal opět penetraci a na to jako finální vrstvu omítku
 - v případě obkladů je druhá vrstva lepidla zbytečná, místo ní dát hydroizolaci (nejspíše tekutou - nanáší se válečkem a po zaschnutí vytvoří "gumovýů povrch, v rohách použít rohové pásky a stejně tak okolo prostupů (např. voda, ...)
 - a na to lepidlem dát obklady

Myslím, že kvalitněji tu zeď už udělat nejde.... Záleží jen na Vaši šikovnosti a chuti si s tím vyhrát:-)
Vytvořeno 27.10.2010 15:59 Díky
 Odpověď [764 => 763]
Autor siopaulo
Díky za rady, určitě tak budu postupovat. Pak se pochlubím s mým snažením.

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru