aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > vnitřní inst... > topení a vět... > Zemní registr

téma...

Vytvořeno 23.6.2007 11:24 Zemní registr
 Téma [74]
Autor martinp
Aktualizováno 24.6.2008 7:35
Skupina topení a větrání
Zobrazeno 8134x
Počet 7

Rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti s provozem zemního registru zejména nyní v letním období. Dále na důvody proč jste se rozhodl nerealizovat klasickou venkovní šachtu k registru a jakým způsobem předpokládáte provádění čištění trubek zemního registru. Taky se rozhoduji zda realizovat šachtu či to řešit pouze T kusem trubky vytáhnuté nad terén. Budu mít nepodsklepený dům, takže přístup ze sklepa nepřichází do úvahy.

Díky za odpověď

Odpovědi ...

Vytvořeno 2.7.2007 22:35 zatím zkušenosti nejsou
 Odpověď [93 => 74]
Autor petr.skvor
ZR máme, ale je stále zatopený od doby vybudování. mám stále spoustu jiné práce, než abych ZR a větrání dodělal. nyní, když budu pár měsíců doma na to doufám dojde a pak se rádi pochlubíme.

jinak zakončení ZR jsme řešili T-kusem, protože šachta je velmi nákladná. měl jsem také možnost pobavit se s uživatelem ZR s šachtou. usazovali ji na 3x :o( a doposud se využívá jen pro odčerpávání kondenzátu.

čištění předpokládám tak, že ZR zaplavíme dezinfekčním prostředkem, nebo protáhneme tlakovou hadicí.
Vytvořeno 1.2.2008 1:18 Zemní registr.
 Odpověď [279 => 74]
Autor david_pospisil
Zemní registr mám (28m), stál mě cca 40 tisíc. Při výkonu v létě cca 400W a v zimě 250W, to byla dost velká hloupost realizovat. Za rok z něj získám energie tak za 2000 Kč a to mu asi ještě dost fandim. Takže za 20 let budu na nule? Hmm tak to se mi zase něco povedlo.
Vytvořeno 1.2.2008 15:18 Potvrzujete teorii
 Odpověď [280 => 279]
Autor honza.123
Váš příspěvek jen potvrzuje teorii - tedy poměrně jednuduché výpočty. Díky velmi malé tepelné kapacitě vzduchu výkon ani být větší nemůže.
Tepelný přínos ZR v zimě je velmi malý. Spíše se dá říci, že konkuruje rekuperátoru - tedy značnou část jeho výkonového přínosu by ještě zvládnul rekuperátor. Toto bylo i prakticky ověřeno, viz publikace Pasivní domy 2006 (je satžitelná, stačí hledat). Praktický přínos v zimě ale může být protimrazová ochrana rekuperátoru - tedy že ze ZR jde vžy vzduch o teplotě nad bodem mrazu. Ale protimrazovka za 40 tisíc?
Přínos v létě je větší. Může být i 2 kW. Ale objem průtoku vzduchu pak musí být na desetinásobku objemu nutnému ke konfortnímu větrání. Tedy někde okolo 1500m3/h. Ale jsou tu tato negativa:
- při takovémto objemu je ale otázkau, zda v ZR opravdu dojde k požadovanému poklesu teploty - ZR by musel být nejspíš delší (min 50m, možná ještě více)
- větrací jednotka musí mít dostatečně nadimenzované ventilátory (pokud není teplovzduch, je to investice navíc)
- na takový průtok musí být nadimenzované i potrubí a fitry
- spotřeba ventilátorů je v řádu několika set watů, které se musí odečíst od chladícího výkonu
- a jen tak mimochodem, budou vůbec 2 kW, resp. 1,6kW (s příkonem ventilátorů) chladícího výkonu v létě stačit?

Sám projektuji PD a také jsem podlehl "ZR horečce", ale pak jsem začal hledat detailnější info, ověřovat, počítat a dospěl jsem k závěru, že klasický ZR je pro mé potřeby (resp. potřeby projektovaného domu) neefektivní.
Vytvořeno 12.6.2008 10:06 Zkušenosti
 Odpověď [428 => 93]
Autor martinp
Po roce přicházím opět se starým dotazem, zda se s námi můžete podělit o zkušenosti
z provozem ZR (pokud tedy ho již máte zprovozněn)
Díky
Vytvořeno 14.6.2008 12:37 reakce
 Odpověď [433 => 428]
Autor petr.skvor
ne že bych byl skoupý na slovo, ale není moc co říci....teprve před pár týdny jsem odčerpal vodu ze zaplaveného ZR a spustil chlazení (sání z registru + odtah) na vyšší stupeň. venku bylo těch 30°C ()několikadení pařáky) a v domečku 27°C. Vzduch z registru byl ochalzen na 21°C (doufal jsem, že bude zchlazen na míň :o(. teplota v domku se snižovala jen po desetinkách, ale večer už to bylo 25°C, na což jsme zvyklí i v zimně, tak to bylo příjemné :o)
VZT jednotku budu předělávat, ale zatím do toho nedávám moc energie, takže až se k tomu dostanu, přidám o tom nějaký článek do našeho seruálu o škvořím domečku :o]
Vytvořeno 24.6.2008 7:35 teplota v ZR
 Odpověď [442 => 433]
Autor tichycyril

Dobrý den pane Škvore,

Nic moc (teplota vzduchu na výstupu ZR) :-((. Obávám se, že po zprovoznění ZR u mne na tom budu asi stejně, možná hůž, protože u nás není žádná spodní voda. Nadruhou stranu jsem začal s ZR u domečku v hloubce 2,10m a postupem od domečku, kde se mi pozemek i trochu svažuje (do kopce) jsem se dostal na hrozných 3,80m (ve skutečnosti jsem udělal spád nějakých 3-5 cm na metr). A voda nikde, pouze pískovec a opuka.

Neměl byste fotku spojení vstupní šachty ZR a tří trubek ještě před zabetonováním? Řeším stejný problém a nevím, jak vše propojit.

V čem vidíte chybu, že teplota u Vás neklesla ještě níž na cca 10 až 15 stupňů?

Cyril

Vytvořeno 24.6.2008 7:35 teplota v ZR
 Odpověď [443 => 433]
Autor tichycyril

Dobrý den pane Škvore,

Nic moc (teplota vzduchu na výstupu ZR) :-((. Obávám se, že po zprovoznění ZR u mne na tom budu asi stejně, možná hůž, protože u nás není žádná spodní voda. Nadruhou stranu jsem začal s ZR u domečku v hloubce 2,10m a postupem od domečku, kde se mi pozemek i trochu svažuje (do kopce) jsem se dostal na hrozných 3,80m (ve skutečnosti jsem udělal spád nějakých 3-5 cm na metr). A voda nikde, pouze pískovec a opuka.

Neměl byste fotku spojení vstupní šachty ZR a tří trubek ještě před zabetonováním? Řeším stejný problém a nevím, jak vše propojit.

V čem vidíte chybu, že teplota u Vás neklesla ještě níž na cca 10 až 15 stupňů?

Cyril

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru