aktualizace
25.1.2012 17:04
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
597 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > zahrada > ostatní stavby a sta...

téma...

Vytvořeno 5.9.2010 8:20 ostatní stavby a stavbičky
 Téma [721]
Autor dodo501
Aktualizováno 10.9.2010 23:29
Skupina zahrada
Zobrazeno 3329x
Počet 8
Zdravím místní komunitu. Dovolím si založit nové téma, neb i toto je součástí života v rod. domě.
Dle mého již nabývá na významu, zabývat se takovými přízemními věcmi, jako je kvalitní jídlo, tedy zvyšování soběstačnosti v našich obydlích. Konkrétněji mám na mysli nějaký přiměřený chov drůbeže pro jednu běžnou rodinu. To znamená chov takových 5-8 slepic pro vejce, příp i pro chov kuřat. K tomu ale potřebujeme kurník s výběhem. A nyní se dostávám k jádru tématu. Jak by jste řešili, či jak jste vyřešili stavbu kurníku, který by splňoval určitá očekávání - tj. zajistit přístřeší jednoduše udržovatelné, ale hlavně funkční i v zimě. A také mít kurník, který je stavěn trochu i esteticky, ne takový z matriálu, co dvorek dal, tam kus desky, tam kus plechu. Asi mi rozumíte. Je to určitě technický problém, který má jistě nějaké estetické a ekonomické řešení. Máte k tomu co říci, či dokonce máte již nějaké vlastní zkušenosti? Děkuji za reakci.

Odpovědi ...

Vytvořeno 6.9.2010 21:19 dík za téma
 Odpověď [725 => 721]
Autor petr.skvor
ahoj, dík za téma. tohle může být zajímavé, jen doufám, že diskuse bude věcná :o)!
pro mně to není aktuální, protože v našem okolí chov čehokoli není únosný, takže pro vajíčka budeme stále klusat do kšeftu :o/. ale do budoucna se nám to může hodit.
Vytvořeno 7.9.2010 20:34 doplnění
 Odpověď [728 => 725]
Autor dodo501
Petře, je mi jasné, že se smějete pod fousy... co to tu ten dodo mele o kurníku :-) , já se taky směji...
Víte, podle těchto schránek Vás hodnotím jako velmi šikovného a chytrého člověka. Jen si nejsem tak jistý, zda máte také "širší záběr" i v jiných oblastech našeho života. Rozumím, je pěkné mít jezírko, rekuperaci a já nevím co všechno, ale asi jste nenarazil na určité aspekty, řekl bych společenského rozměru, které se nás bytostně týkají.
Velmi okrajově se totiž vedou debaty blízké budoucnosti, někteří již řeší přizpůsobení v reálu, ale stále je to ryze okrajová záležitost. Nechci se tu nějak rozepisovat co mám na mysli, trochu jen nakousnu, co mám na mysli. Je dobře, že máte dům, je dobře, že máte zahradu, není dobře jestli máte dluhy. Zatím se vám jistě nejeví jako priorita základní potřeby a takové věci, jako čím topit tuto zimu, čím budu topit za 3 roky, čím budu topit za 5 let. Je otázkou, jaká je cena potravin nyní a jaká bude za 5 let. Je otázka, jestli budete připraven na výpadky stále dražší elektřiny, na velmi vysokou cenu plynu apod.
Nyní nakousnu pár kruciálních témat, která pravděpodobně neznáte, možná ano, nechci vás podceňovat. Najděte si témata současné finanční krize, hospodářské krize, demontáž sociálního státu, ale zejména ropného zlomu (peak oil). Nevím, jakého jste vzdělání, zda technického či humanitního, ale to je vlastně jedno. A nyní se vracím k mému prvnímu příspěvku. Možná se jevím, jako nějaký vidlák z vidlákova, ale po seznámení se např. s fenoménem peak oil, pochopíte o čem vlastně píšu a otvírám téma nějakého podělaného kurníku.
Zde je pár odkazů:
http://www.blisty.cz/2005/11/23/art25852.html
http://www.outsidermedia.cz/Walkeruv-svet-Podzimni-krize-se-rysuje-1.aspx
http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ropny-zlom-uvodni-informace
a zejména tento blog http://zlomropy.wordpress.com/

Jinak se omlouvám za zaplevelení těchto stránek jiným tématem...
Vytvořeno 7.9.2010 21:44 žádný smích!
 Odpověď [729 => 728]
Autor petr.skvor
Dodo, žádný smích, já to bral vážně! nyní stavím zelené garážové zastřešení a alternativou řešení k parkování aut je varianta s ustájením koní...a teď se smějte za s vy :o).

...stačí se podívat na "počítadlo" ( http://www.worldometers.info/cz/ ) a mít trochu zdravého rozumu, abych si uvědomil, že společnost, zdroje a energie, jak jsme na ně zvyklí takto nebudou navždy. a to navždy může skončit docela brzy.
jak píšete, je paráda, že máme v domku vzduchotechniku, ale když není elektřiny, moc si nezarekuperujeme. bylo to tuším na jaře, výpadek elektřiny byl cca 4 hodiny. to bylo hodně nemilé! neuvaříme si, neposvítíme si, nezatopíme si, zkrátka zapálíme svíčku a jsme trpělivý. a to nemluvím o dalších závislostech na firmách, na státu,...!

jsem technického vzdělání, ale to vůbec nesouvisí s tím, že mě oslovuje eko-/bio-bydlení (nemluvím o slovech, ale to co se za tím skutečně skrývá), permakultura, feng.shui, princip EarthShip atd.

ale dost tlachání. tehle server je otevřený! podiskutujte, zrealizujte a uveřejněte články s fotkami jak jste na to šel a jaká je zkušenost :o). rád se poučím, vzdělám a bude dne kdy si na to vzpomenu.
Vytvořeno 8.9.2010 7:09 inspiraci je třeba hledat u zkušených
 Odpověď [730 => 729]
Autor roman_cechak
Zajímavé téma. Protože s chovem drůbeže mnoho lidí nemá zkušenosti asi bych se nestyděl jít pro rady k někomu, kdo takhle pár slepic chová. Z této návštěvy by vzešlo co všechno bude třeba do "budky" umístit. Co si pamatuju tak moje babička má prostor pro přenocování slepic, který se na noc pevně zavře (ochrana proti predátorům). V tomto prostoru jsou pouze tyče na sezení, podlaha musí být dobře čistitelná a je bez podestýlky. Další prostor je pro snášení vajec, volně přístupný v průběhu dne opět po nějakém žebříčku, poskytující "holkám" trochu soukromí. Samozřejmostní je podestýlka ze sena a přístup pro odebírání vajec, výměnu podestýlky a čištění. Dále by bylo vhodné uschovat potřebné proprietky potřebné k chovu, nějaké seno na podestýlku (nejlépe asi úplně střechu), obilí, šrot, nádobu s vodou, krmítka a pod. Toto by mohlo být ve spodní části, prostor s obilím nějak ochránit proti hlodavcům. Babička slepice krmí směsí kopřiv, šrotu a vařených brambor, takže je třeba počítat s umístěním nějakého ručního sekače na kopřivy. Další věcí, kterou je dle mého třeba řešit je výběh pro slepice, pár slepic totiž dokáže totálně zničit veškerou trávu ve výběhu. Jakmile zaprší tak je všude spousta bahna, takže kolem budky položit pár dlaždic ať se zde lépe pohybuje. Třeba ostatní přijdou ještě na další věci, je toho spousta na promyšlení. Proto jsem i na začátku psal, že by nebylo špatné to u někoho omrknout.
Vytvořeno 8.9.2010 20:40 první návrhy
 Odpověď [731 => 730]
Autor dodo501
Díky Romane za reakci, tipoval bych, že máte přehled docela dobrý, jestliže nejste chovatelem drůbeže. Já už myslím na takové detaily, Ale popořádku...
1. zvažuji, zda dělat stavbu "na zemi" nebo zda by nebylo lepší udělat prostor aspoň půl metru nad zemí, tak jak to je na obrázcích v odkaze (výhoda při čištění, výhoda v zimě - je chlad odspodu větší u země, nebo 0,5 m od země?)
2. jak udělat "zateplenou" verzi, protože na dole přiložených foto, si ta firma s tím hlavu nedělá. Věřím, že to tu chuděry přežijí, ale jak dlouho.Už jsem na netu četl, že mezi deskami stěn dávají polystyren, který ale údajně chutná myším.
3. jak v zimě zvýšit teplotu? někdo to řeší 40w žárovkou, nevím, na kolik to vlastně vyjde... někdo tořešil nějakým topidlem na vyjetý olej, se spotřebou 1,5 l za 24 hodin. I tak je to velká spotřeba.
4. také nevím, jak řešit čištění.. výsuvné dno?
Máte pravdu, musím na radu do vesnice za starousedlíky.
Už jsem zjistil, že česká byrokracie nedovolí nez evidence chovat ani kozu. Jediné zatím jde slepice popř. krůtu (ta má více než 10 kg živé váhy tak na maso se to snad vyplatí.)
Upozorňuji na okraj - nejde o vydělávání, nejde o to, že není co jíst.

Jen malá zajímavost pro přemýšlivé... znáte dokument Náš denní chléb?... http://www.csfd.cz/film/225053-nas-denni-chleb/?text=138920  
tady jej máte, je to beze slov, ale výmluvné záběry o naší technicistní racionalitě... přeji hezké podívání na nehezké věci.
http://video.google.com/videoplay?docid=-7255821487204495355#

Omlouvám se, nějak mi nejdou vložit hypertextové odkazy...
Vytvořeno 8.9.2010 20:43 doplněk č.2
 Odpověď [732 => 731]
Autor dodo501
Omlouvám se, ten odkaz jsem zapoměl, psal jsem o těchto obrázcích:
http://www.strechmont-karnik.cz/cms/kurniky
Vytvořeno 9.9.2010 7:04 první reakce
 Odpověď [733 => 731]
Autor roman_cechak
1. Volil bych nad zemí. Jednak budete mít lepší přístup pro čištění (nebudete se muset zohýbat), v zimě to bude nad sněhem, svou roli bude mít i ochrana proti predátorům. Prostor pod kurníkem můžete využít pro skladování potřebných věcí, klidně tam můžete zaparkovat i kolečko s kopřivama. 2. Pokud se vám na zateplení nelíbí polystyrén (dle mího je pro tento účel vhodný), tak zkuste nějakou kamenou vatu. ale vzhledem k tomu, že jak vata tak polystyrén budou z obou stran zaklopené nějakými deskami tak bych se nějakého napadení hlodavci nebál. 3. V případě zateplení bych topení neřešil. Prostor bych nedělal zbytečně velký, aby si ho slepice vytemperovaly samy. Nevím, jestli je vhodná žárovka, aby jim nějak nenarušila rytmus den/noc. Když už, tak nějaký infrazářič, umístit pod strop za nějaký rošt, aby nemohlo dojít k dotyku. Spínání přes nějaký jednoduchý termostat při poklesu vnitřní teploty pod nějakou nastavitelnou mez. Ale myslím si, že je to zbytečné, 10 slepic se na rozumně velkém prostoru dokáže shluknout. 4. Asi bych na podlahu položil něco dobře čistitelného (PVC podlahovou krytinu) a pouze to vyhrábnul ven (existuje něco jako taková široká motyka, nevím jak se tomu říká). U dveří si tím pádem nesmíte udělat žádný práh, na zemi to potom smetete a na lopatě odnesete. Výsuvné dno je podle mě zbytečně komplikované a stejně to budete muset z toho dna nějak seškrábnout. Jinak těmi nabízenými kurníky se můžete inspirovat, je tam spojený prostor "noclehárny" se "snášírnou", prostor pod kurníkem se dá využít na nějaké skladování, jen bych doplnil ještě nějaký prostor na skladování menšího množství sena na podestýlku - třeba pod střechu (potom pozor ať vám to nějaké infratopení nezapálí) a v té spodní části nějaký uzavíratelný prostor na uskladnění obilí a šrotu (tak aby se do toho nedostala voda a hlodavci). Roman
Vytvořeno 10.9.2010 23:29 díky
 Odpověď [734 => 733]
Autor dodo501
Díky za reakce. Zatím se připravuji jen teoreticky, realizace kurníku by proběhla v příštím roce. Aktuálně je nutná maximální snaha zbavit se co nejvíce dluhů. Ještě je na to čas.
Mám nutkání opět vložit něco podnětného, doufám že mi to admin Petr promine. Jestli to už přeháním odbíháním od tématu těchto stránek, tak mne Petře upozorněte.
Je to s titulky slovenskými, ale dají se změnit na češtinu. Kdo by měl málo, může se podívat na starší příspěvky.
http://www.youtube.com/user/TRIMBrokerSk#p/u/3/1VAUlzWpCK0
http://www.youtube.com/user/TRIMBrokerSk#p/u/2/FAw7pZkQcE0
http://www.youtube.com/user/TRIMBrokerSk#p/u/0/vNSps545vC8

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru