aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > finální povr... > Fasáda na OSB deskác...

téma...

Vytvořeno 28.8.2010 16:09 Fasáda na OSB deskách (provětrávaná fasáda)
 Téma [708]
Autor martin78
Aktualizováno 19.9.2010 16:05
Skupina finální povrchy
Zobrazeno 4912x
Počet 12
Zdravím všechny diskutující, vzhledem k tomu, že mám vlhčí dům (bez solných výkvětů na omítce) a chci zateplit, rozhodl jsem se na doporučení odborníka provést svépomocí tzv. provětrávanou fasádu. Takže klasicky vodorovný rošt s izolací ISOVER FASSIL, paropropustnou fólii, dále svislý rošt a na něm OSB desky. Řeším však co jako finální vrstvu - bohužel je to starší zástavba a musí tam být omítka. Na OSB desce bych chtěl vytvořit základní vrstvu s perlinkou jako u zateplovacích systémů. Jenže nevím zda postačuje disperzní necementový tmel (od BASF) natáhnout přímo na OSB desku nebo je ještě nutné nalepil EPS polystyren. U jednoho výrobce mi sdělili, že je polystyrén nutný, protože jinak to prý bude praskat. Někdo zase tvrdí opak tj. že stačí jen tmel. Máte někdo nějakou zkušenost? Děkuji předem za ochotu.

Odpovědi ...

Vytvořeno 30.8.2010 15:55 fasáda - lepidlo na OSB
 Odpověď [709 => 708]
Autor petr.skvor
zdravím Vás Martine,
rozumím dotazu, ale nemám osobní zkušenost. nicméně nedávno jsem řešil obdobný dotaz při konzultaci s klientem. pokud použijete jednosložkový materiál "weber.term technik" tak EPS pro Vás bude jen zbytečný výdaj peněz a práce. zmíněné lepidlo je určeno i na podklady typu OSB či CETRIS.
na weber term technik pak už bude stačit jen natáhnout probarvenou fasádní složku. může tam být silikonová, silikátová, ale i akrilátová. akrilátová je možná vhodnější s ohledem na pružnost a nižší cenu.
...jen upozornění: dejte pozor na dilataci OSBčka! nevím jak velkou stěnu v kuse chcete dělat. možná bude třeba dilatačních spár..... každopádně bych použil OSB 4PD TYP3.
Vytvořeno 31.8.2010 9:54 OSB
 Odpověď [712 => 709]
Autor martin78
Petře, děkuji za informaci. Já uvažoval též o Weber.therm technik, ale lidé z Weberu mi to zásadně nedoporučili. Prý bez EPS v žádném případě. Vygoogloval jsem jinou variantu a to BASF Prince Color Z 301 DS, což je disperzní lepidlo, necementové, pro lepení izolantu a teď čekám na odpověď z BASFu. Dilatace snad nebude nutná, jde o cca 10m dlouhou fasádu řadového domu :-) Ale díky moc za radu. Škoda, že nejsou k dispozici žádné takové realizace. No nic, uvidíme co napíšou z BASFu. Ten polystyren se mi tam opravdu lepit nechce :-) Jen se bojím, že to ten tmel s perlinkou nepřenese a ve sparách popraská.
Vytvořeno 31.8.2010 12:41 weber na OSB
 Odpověď [713 => 712]
Autor petr.skvor

tak té zajímavý, právě člověk/technik z Weber Terranova mi tento materiál a kombinaci s omítkou poradil. ono tím EPS se asi sichrují!

10m není extrémní vzdálenost, ale jak už jsem psal, dal bych OSB s perem a drážkou na všech stranách. desky bych usazoval bez lepení spojů a na každém spoji bych nechal tak 2mm odstup desek (třeba pomocí obkladačských klínků). tedy aby neseděli 100% jedna na druhé.

oni "aplikace" jsou. třeba v našem sousedství jsou natažené omítky na podbití z OSB. ale nevím kdo a jak to dělal. a s majitelem se do řeči nepustím - nepatří mezi ty ochotné a sdílné :o/.

Vytvořeno 31.8.2010 14:14 tmel přímo na OSB
 Odpověď [714 => 713]
Autor martin78
Jasně, sichrujou :-) Díky za info. Jinak ono to natažení omítky přímo na OSB má i další důvod. Je to řadovka a nechci, aby ta fasáda moc "čouhala" do ulice :-)
Vytvořeno 1.9.2010 13:57 vrstva pod omítku na OSB
 Odpověď [715 => 713]
Autor martin78
Petře, tak jsem se ještě ptal na EKISu a doporučují ve skladě ten EPS dát. Více zde: http://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/23101
Vytvořeno 1.9.2010 14:03 oprava
 Odpověď [716 => 715]
Autor martin78
oprava: ne ve "skladě", ale ve "skladbě"
Vytvořeno 2.9.2010 16:00 Fasáda přímo na OSB deskách
 Odpověď [717 => 713]
Autor martin78
Petře, tak mi přišla odpověď z BASFu a doporučují tmel 301 DS k aplikaci přímo na OSB desky pod finální omítku, což je bomba :-) Ten disperzní tmel obsahuje i příměs skelných vláken, takže to by to mělo to napětí od desek přenést. Risknu to :-)
Vytvořeno 2.9.2010 16:06 dodatek
 Odpověď [718 => 717]
Autor martin78
Samozřejmě jsem myslel aplikaci vč. perlinky.
Vytvořeno 4.9.2010 22:33 držím palce
 Odpověď [719 => 718]
Autor petr.skvor
věřím, že to vyjde. držím palce.
myslím, že když nebude omítka dlouho namáhána vlhkem, aby začalo OSBčko "bobtnat", tak to vydrží. ty dnešní chemikálie dělají divy....
Vytvořeno 5.9.2010 13:40 Díky
 Odpověď [722 => 719]
Autor martin78
Petře, díky. Snad to dopadne dobře, ale vzhledem k tomu, že v BASFu to přímo doporučili, tak se tomu dá věřit. Myslíš, že je blbost použít OSB desky bez pera a drážky? Tj. na sraz s mezerou 2-3mm?
Vytvořeno 6.9.2010 21:32 4PD je jednoznačně lepší
 Odpověď [727 => 722]
Autor petr.skvor
jasně.

hele, mezera mezi deskami bude dobrá, aby byl prostor pro dilataci. ale pokud bude u srazu desek na tupo nějaký tlak z boku, může dojít k prasknutí :o(. desky OSB 4PD jsou jen o trochu dražší a přijde mi že se s nimi i líp pracuje. ale dej bacha, někteří výrobci dělají asymetrické pero-drážku a je potřeba dát pozor na orientaci (rub/líc) desek!
Vytvořeno 19.9.2010 16:05 Petře, díky za radu
 Odpověď [745 => 727]
Autor martin78
koupím raději PD. Nakonec po dlouhém, několikaměsíčním váhání jsem dospěl k zajímavé variantě :-) Cíleně mi šlo udělat odvětranou fasádu na vlhčím domu a proto udělám 1,5m fasády jako provětranou s min. izolací a zbytek klasicky kontaktně s min. vatou nebo EPS. Přes to pružný tmel s perlinkou od BASFu, který mi poradil Milan Zadrobílek, čímž mu tímto děkuji. Pružný tmel proto, aby případné "pohyby" desek přenesl. Do realizace jsem se již pustil a příští týden by to mělo být hotové :-) Snad to zvládnu...zateplovací systém jsem ještě neprováděl, vždy jen klasické omítky a sádrokartony :-)

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru