30.8.2010 15:55
|
fasáda - lepidlo na OSB
|
|
|
zdravím Vás Martine, rozumím dotazu, ale nemám osobní zkušenost. nicméně nedávno jsem řešil obdobný dotaz při konzultaci s klientem. pokud použijete jednosložkový materiál "weber.term technik" tak EPS pro Vás bude jen zbytečný výdaj peněz a práce. zmíněné lepidlo je určeno i na podklady typu OSB či CETRIS. na weber term technik pak už bude stačit jen natáhnout probarvenou fasádní složku. může tam být silikonová, silikátová, ale i akrilátová. akrilátová je možná vhodnější s ohledem na pružnost a nižší cenu. ...jen upozornění: dejte pozor na dilataci OSBčka! nevím jak velkou stěnu v kuse chcete dělat. možná bude třeba dilatačních spár..... každopádně bych použil OSB 4PD TYP3.
|
|
|
|
|
31.8.2010 9:54
|
OSB
|
|
|
|
Petře,
děkuji za informaci. Já uvažoval též o Weber.therm technik, ale lidé z Weberu mi to zásadně nedoporučili. Prý bez EPS v žádném případě. Vygoogloval jsem jinou variantu a to BASF Prince Color Z 301 DS, což je disperzní lepidlo, necementové, pro lepení izolantu a teď čekám na odpověď z BASFu.
Dilatace snad nebude nutná, jde o cca 10m dlouhou fasádu řadového domu :-) Ale díky moc za radu.
Škoda, že nejsou k dispozici žádné takové realizace. No nic, uvidíme co napíšou z BASFu. Ten polystyren se mi tam opravdu lepit nechce :-) Jen se bojím, že to ten tmel s perlinkou nepřenese a ve sparách popraská.
|
|
|
|
|
31.8.2010 12:41
|
weber na OSB
|
|
|
|
tak té zajímavý, právě člověk/technik z Weber Terranova mi tento materiál a kombinaci s omítkou poradil. ono tím EPS se asi sichrují!
10m není extrémní vzdálenost, ale jak už jsem psal, dal bych OSB s perem a drážkou na všech stranách. desky bych usazoval bez lepení spojů a na každém spoji bych nechal tak 2mm odstup desek (třeba pomocí obkladačských klínků). tedy aby neseděli 100% jedna na druhé.
oni "aplikace" jsou. třeba v našem sousedství jsou natažené omítky na podbití z OSB. ale nevím kdo a jak to dělal. a s majitelem se do řeči nepustím - nepatří mezi ty ochotné a sdílné :o/.
|
|
|
|
|
31.8.2010 14:14
|
tmel přímo na OSB
|
|
|
|
Jasně, sichrujou :-) Díky za info. Jinak ono to natažení omítky přímo na OSB má i další důvod. Je to řadovka a nechci, aby ta fasáda moc "čouhala" do ulice :-)
|
|
|
|
|
1.9.2010 13:57
|
vrstva pod omítku na OSB
|
|
|
|
Petře,
tak jsem se ještě ptal na EKISu a doporučují ve skladě ten EPS dát. Více zde:
http://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/23101
|
|
|
|
|
1.9.2010 14:03
|
oprava
|
|
|
|
oprava: ne ve "skladě", ale ve "skladbě"
|
|
|
|
|
2.9.2010 16:00
|
Fasáda přímo na OSB deskách
|
|
|
|
Petře,
tak mi přišla odpověď z BASFu a doporučují tmel 301 DS k aplikaci přímo na OSB desky pod finální omítku, což je bomba :-) Ten disperzní tmel obsahuje i příměs skelných vláken, takže to by to mělo to napětí od desek přenést.
Risknu to :-)
|
|
|
|
|
2.9.2010 16:06
|
dodatek
|
|
|
|
Samozřejmě jsem myslel aplikaci vč. perlinky.
|
|
|
|
|
4.9.2010 22:33
|
držím palce
|
|
|
věřím, že to vyjde. držím palce. myslím, že když nebude omítka dlouho namáhána vlhkem, aby začalo OSBčko "bobtnat", tak to vydrží. ty dnešní chemikálie dělají divy....
|
|
|
|
|
5.9.2010 13:40
|
Díky
|
|
|
|
Petře, díky. Snad to dopadne dobře, ale vzhledem k tomu, že v BASFu to přímo doporučili, tak se tomu dá věřit.
Myslíš, že je blbost použít OSB desky bez pera a drážky? Tj. na sraz s mezerou 2-3mm?
|
|
|
|
|
6.9.2010 21:32
|
4PD je jednoznačně lepší
|
|
|
jasně.
hele, mezera mezi deskami bude dobrá, aby byl prostor pro dilataci. ale pokud bude u srazu desek na tupo nějaký tlak z boku, může dojít k prasknutí :o(. desky OSB 4PD jsou jen o trochu dražší a přijde mi že se s nimi i líp pracuje. ale dej bacha, někteří výrobci dělají asymetrické pero-drážku a je potřeba dát pozor na orientaci (rub/líc) desek!
|
|
|
|
|
19.9.2010 16:05
|
Petře, díky za radu
|
|
|
|
koupím raději PD. Nakonec po dlouhém, několikaměsíčním váhání jsem dospěl k zajímavé variantě :-) Cíleně mi šlo udělat odvětranou fasádu na vlhčím domu a proto udělám 1,5m fasády jako provětranou s min. izolací a zbytek klasicky kontaktně s min. vatou nebo EPS. Přes to pružný tmel s perlinkou od BASFu, který mi poradil Milan Zadrobílek, čímž mu tímto děkuji. Pružný tmel proto, aby případné "pohyby" desek přenesl. Do realizace jsem se již pustil a příští týden by to mělo být hotové :-) Snad to zvládnu...zateplovací systém jsem ještě neprováděl, vždy jen klasické omítky a sádrokartony :-)
|
|
|
|
|