aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > finální povr... > Dřevěná fasáda z pal...

téma...

Vytvořeno 24.5.2010 10:55 Dřevěná fasáda z palubek
 Téma [694]
Autor tralalas
Aktualizováno 11.8.2010 21:59
Skupina finální povrchy
Zobrazeno 2909x
Počet 3
Dobrý den,
stavíme dřvostavbu a na fasádu chceme použít palubky. Chtěl bych se zeptat zda někdo ví, jestli je rozdíl mezi umístěním palubek horizontálně a vertikálně, příp. výhody X nevýhody.
Děkuji.

Odpovědi ...

Vytvořeno 2.6.2010 21:51 Dřevěná fasáda z palubek
 Odpověď [695 => 694]
Autor wildanagel
Dobrý den,
i já se rozhodoval mezi svislým a vodorovným obkladem a nakonec jsem zvolil svislý.
Výhody:
1. vyšší odolnost palubek - voda stéká po létech (Na starých chalupách, štítech a stodolách jsou prkna vždy svisle, alespoň tady v Krkonoších
2. Opticky zvyšují a zkracují stěny, což jsem já u svého domu potřeboval,
Nevýhody:
1. Potřeba dvojitého roštu. Nejprve svislý, který umožní vertikální provětrání a na něj vodorovný pro upevnění vlastních palubek. Viděl jsem i šikmý jednoduchý rošt, ale ten má zase svoje úskalí.
W.Nagel
Vytvořeno 11.8.2010 21:55 vodorovný obklad
 Odpověď [706 => 695]
Autor petr.skvor
zdravím, naše řešení bylo naopak - vodorovná orientace http://www.svepomoci.info/redaction/article/70-Vonavy-kabatek.aspx . ale popravdě, nejprve jsem měl zálusk na svislé řešení. vodorovné prosadila moje manželka a dnes jsem za něj rád. u vodorovného provedení vidím výhodu v tom, že když spodní kusy "doslouží", je nutno vyměnit pár kousků. kdyžto u svislých musíte vyměnit celé kusy :o/.
Vytvořeno 11.8.2010 21:59 proč ne prkna?
 Odpověď [707 => 694]
Autor petr.skvor
uvažovali jste o použití prken místo palubek? prkna se dají vyskládat několika způsoby. u palubek vidím nevýhodu v tom, že pero a drážka je nejslabší místo palubek, takže jako první hnijí. další co mluví proti palubkám je jejich "vytrhávání" způsobené výkyvy vlhkosti a tepla. na několika fasádách jsem viděl vytrhané a do vrtule zkorucené palubky :o(. oprava takové fasády je pak ceklově náročnější=dražší, než výměna poškozeného prkna.

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru