2.6.2010 21:51
|
Dřevěná fasáda z palubek
|
|
|
Dobrý den, i já se rozhodoval mezi svislým a vodorovným obkladem a nakonec jsem zvolil svislý. Výhody: 1. vyšší odolnost palubek - voda stéká po létech (Na starých chalupách, štítech a stodolách jsou prkna vždy svisle, alespoň tady v Krkonoších 2. Opticky zvyšují a zkracují stěny, což jsem já u svého domu potřeboval, Nevýhody: 1. Potřeba dvojitého roštu. Nejprve svislý, který umožní vertikální provětrání a na něj vodorovný pro upevnění vlastních palubek. Viděl jsem i šikmý jednoduchý rošt, ale ten má zase svoje úskalí. W.Nagel
|
|
|
|
|
11.8.2010 21:55
|
vodorovný obklad
|
|
|
|
zdravím,
naše řešení bylo naopak - vodorovná orientace http://www.svepomoci.info/redaction/article/70-Vonavy-kabatek.aspx . ale popravdě, nejprve jsem měl zálusk na svislé řešení. vodorovné prosadila moje manželka a dnes jsem za něj rád. u vodorovného provedení vidím výhodu v tom, že když spodní kusy "doslouží", je nutno vyměnit pár kousků. kdyžto u svislých musíte vyměnit celé kusy :o/.
|
|
|
|
|
11.8.2010 21:59
|
proč ne prkna?
|
|
|
|
uvažovali jste o použití prken místo palubek? prkna se dají vyskládat několika způsoby. u palubek vidím nevýhodu v tom, že pero a drážka je nejslabší místo palubek, takže jako první hnijí. další co mluví proti palubkám je jejich "vytrhávání" způsobené výkyvy vlhkosti a tepla. na několika fasádách jsem viděl vytrhané a do vrtule zkorucené palubky :o(. oprava takové fasády je pak ceklově náročnější=dražší, než výměna poškozeného prkna.
|
|
|
|
|