aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > stěny, příčk... > Instalační předstěna

téma...

Vytvořeno 14.4.2010 22:42 Instalační předstěna
 Téma [687]
Autor wildanagel
Aktualizováno 3.10.2010 22:07
Skupina stěny, příčky a stropy
Zobrazeno 2900x
Počet 4
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na způsob, jakým řešíte konstrukci vnitřní instalační předstěny pod SDK. Já stále váhám, zda použít SDK profily nebo dřevěné latě jako pan Škvor. SDK profily jsou tvarově stálé, montážní postupy a zásady montáže jsou dostupné, práce s nimi jednoduchá. Nevýhodou je budování Faradayovy klece. Co se týče použití dřevěných latí narazil jsem na několik problémů. Jaký materiál použít? Asi ideální by byly KVH hranoly 60x40mm v ceně cca 30,- Kč/bm. Máte někdo zkušenosti s méně kvalitním a levnějším materiálem? Na internetu jsem našel pouze několik fotografií, kde jsou latě upevněny horizontálně (zřejmě z důvodu přerušení tepelných mostů a snazšího vedení instalací). Pan Škvor zřejmě latě šrouboval přímo do OSB desky, viděl jsem však i latě upevněné ve vzdálenosti cca 20 mm před OSB deskou na přímých SDK závěsech. Toto řešení se mi zamlouvá víc jednak z důvodu umožnění určité dilatace a jednak by mi umožnilo uložit lať na výšku a předsazením dosáhnout požadované šíře instalační mezery 60mm. U tohoto způsobu však váhám nad řešením upevnění spodní hrany SDK. Otázka tedy zní: Máte někdo dobré či špatné zkušenosti s některým z uvedených způsobů?
Děkuji.

Odpovědi ...

Vytvořeno 15.4.2010 17:07 dnes bych rošt nedělal
 Odpověď [688 => 687]
Autor petr.skvor

zdravím vás,

zmínil jste, že jsem dělal vodorovný rošt....ten byl ze střešních latí 3x5cm. mezi latěmi tepelná izolace a potřebná instalace. latě jsou kotveny přes OSB desky do nosnách sloupků. instlace rychlá, bez větších problémů.

....nicméně dnes už bych (v domě pro sebe) instalační stěnu nedělal. respektive nedělal bych konstrukci, která instalační stěnu vyžaduje. a tam kde je tato skladba stěn použita, zvolil bych "povrchové" kanály pro rozvody, apodob.

Vytvořeno 2.5.2010 11:39 Instalační předstěna
 Odpověď [691 => 688]
Autor wildanagel
Děkuji za odpověď.

Nakonec jsem také použil vodorovný rošt ze střešních latí 5x3 cm, které jsem podložil 4 cm špalíky. Máte pravdu, že by skutečně bylo asi výhodnější se této předstěně nějakým způsobem vyhnout. Byl jsem jednou na návštěvě v atypickém domě od Archteamu, kdy byly všechny rozvody, zásuvky i vypínače v podlaze. Ve stěnách nebylo vůbec nic, protože ty stěny byly polyuretanové panely s vnitřním i vnějším obalem z hliníkového plechu. Majitel byl velmi spokojen.
Vytvořeno 28.9.2010 21:27 předstěna
 Odpověď [755 => 688]
Autor pepino_honda
mám taky v projektu tuto instalační předstěnu na vnějších zdech, včetně izolace 50mm. Jak by jste v tuto chvíli radil tu " povrchovost" ?  lišty ?
Vytvořeno 3.10.2010 22:07 lišty, podlaha, hlína
 Odpověď [757 => 755]
Autor petr.skvor
zdravím Vas Pepino,
tehdy jsem měl na mysli lišty, které se běžně používají v kancelářských budovách a je možné do nich vložit jak kabeláž, tak i trubky k otopným tělesům. dnes jsou tyto kanály i v barevných provedeních a imitacích "dřeva". nicméně, dnes jsem již více nakloněn hlavním rozvodným kanálům v podlaze a rozvodům pod hliněnou omítkou. ale odpady si nakonec skutečně mohou "vyžádat" předstěnu, ta ovšem nemusí být v celé ploše stěny.

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru