zdravím,
když jsem byl na posledním ForArchu, tak jsem tento stánek minul s dojmem, že jde o plast, který uzavře dřevostavbu ještě "dokonaleji" než EPS a víc se o to nezajímal. váš dotaz mě přiměl se tímto materiálem interesovat. hledal jsem na internetu a vyzpovídal dodavatele z webu, který jste uvedl. tady jsou informace, co jsem zjistil:
- v ČR se používá od 2006, v Kanadě "prý" již 25 let. => v ČR tedy nehledejte někoho, kdo by měl dlouholetou zkušenost :o/
- materiál je dvousložkový. všude je zdůrazněno, že je na bázi vody. tedy jedna složka bude voda, ale co ta druhá složka? to jsou pryskyřice a syntetické složky podobné polyuretanu (výrobní tajemství). => tedy plast, nikoli ekologický materiál :o/.
- je deklarována zdravotní nezávadnost, s ohledem na to, že po odpaření vody, se již nemá nic odpařovat a má to být stálé => od DTD deskách se taky zprvu hovořilo jako o super nezávadném materiálu :o/
- "nejrychlejší" aplikace - to by se dalo tvrdit, třeba při porovnání s izolováním kamennou vatou, ale co třeba tepelné izolace z recyklovaného papíru, které se během pár minut nafoukají do vymezeného prostoru :o}
- v dokumentaci je psáno, že faktor difúzního odporu je větší než 3. kamenná vata má 2-4, EPS má 20-100 => ale kolik je "více než 3"? to je i 100! :o/
- pěna má mýt buněčnou neuzavřenou strukturu. a měl by to být paro-propustný materiál (viz výše); ale zároveň se z materiálů dočítám, že není třeba (krom koupelen a vlhkých prostor) paro-zábrany/brzdy. => tomu moc nerozumím :o/
výčet informací není úplný a není objektivní. je to jen to co jsem zjistil a udělal si na to svůj názor. to že se to v Kanadě používá do dřevostaveb ještě nic neznamená. já bych takový materiál nepoužil :o!