|
aktualizace 30.8.2010 23:54
uživatelů
0 přihlášených
483 registrovaných
|
téma...
20.6.2009 23:12 |
Nový zahradní domek - kůlna
|
|
|
| Vážení přátelé,
prosím o cenné rady na téma nosné konstrukce zahradního domku. Měl by sloužit jako úložiště nářadí a zahradní techniky + sezónní dílna. To vše se mi vejde na půdorys 3,5 x 4 metry. Mojí představě chybí řada detailů, hlavní otázky jsem rovnou napsal do závorek.
Idea: armovaná betonová deska 20 cm B15 na zhutněném štěrkovém loži 30 cm. Izolace IPA, čistá podlaha potěrem Cemix 25. Svislé nosné trámy (jaké?, pouze 4 v rozích, nebo více?) na patkách v betonu. Vodorovné trámy nesoucí střechu napojené na polodrážku ke svislým (rozměr zavětrování?). Sedlová střecha bez vaznic (tj. jen krokve), latě, lehká krytina. Opláštění palubkami, vše nátěř Lignofix, exponované povrchy Impranal Profi.
Předem děkuji, zejména za upozornění na možné zrady (jsem amatér). |
|
|
|
Odpovědi ...
23.2.2010 13:14
|
jak to dopadlo?
|
|
|
Sice nedokážu poradit, ale na jaře se chastám na naprosto stejný projekt, i ten půdorys plánuju téměř stejný 3x4m. Pokud jste to už realizoval a rady získal jinde, mohl byste se o ně zde prosím podělit?
|
|
|
|
|
20.3.2010 2:11
|
návrh konstrukce
|
|
|
zdravím Vás oba,
chápu vaši bezradnost, tak jsem se v ní na začátku ocitl. zkuste sem
připojit (nebo mě do emailu poslat) nákres, jak má pohledově taková
"chatka" vypadat (dveře, okna, střecha - tvar, sklon, povrhc). budu-li
mít čas, tak něco navrhnu. ještě uveďte, jestli by to měla být i
"dílnička" pro zímní období, nebo jen úložný prostor!?!
|
|
|
|
|
23.3.2010 15:14
|
pohledy
|
|
|
Díky, za nabídku, přikládám výkres s pohledy, který jsem dělal pro územní souhlas na stavebním úřadě. Budu vděčný za vaše tipy a rady.
Co mně teď zajímá nejvíc je na čem chatku budu stavět. Naše představa je betonová základová deska sloužící zároveň jako podlaha. Moc se mi ale nechtějí kopat základové pásy po celém obvodu, dost lidí mi říkalo, že je to na takovou stavbu přehnané. Je nějaký způsob jak udělat pouze patky pod svislými sloupky nesoucími konstrukci domku a nějak na ně zároveň posadit betonou desku jako podlahu?
Další možnost pak údajně je pouze betonová vyztužená deska s podsypem z kamení, u nás je ale trochu problém, že domek bude stát na mírném svahu (viz. pohledy), tak si nejsem jistý jestli je toto řešení vhodné.
Dílnička ano, ale jen v letním období.
Petr
|
|
|
|
|
23.3.2010 15:16
|
výkres s pohledy
|
|
|
výkres se napoprvé nepodařilo přiložit
|
|
|
|
|
2.4.2010 22:52
|
obrázek návrhu
|
|
|
|
Petře,
doufám, že Vám to nebude vadit - přiložil jsem Váš zaslaný návrh.
z tohoto je patrné, že jde o umístění ve svahu se sklomen okolo 15°. je patrná orientace, střecha i sklon. rád bych se zeptal na dveře, jaké budou (šířka x výška, apodob. )? kona nějakého konkrétního formátu? jaká má být střešní krytina? domek bude jen na nářadí? takže nebude zateplený? mají být v návrhu nějaké police? jaký má být design zvenku? natažená omítka, prkna vodorovně na šupinu, palubky vodorovně, prna na svislo s překládáním? ...napiště prosím co nejvíce, protože v emailu dorazil jen obrázek bez detailnější specifikace :o(
|
|
|
|
|
6.4.2010 15:38
|
základy - úvaha bez zadání
|
|
|
ještě nedorazilo detailní zadání ... zatím jsem po-zauvažoval nad možnosti založení stavby. pokud by se jednalo o rovinatý pozemek (což není Petrův případ) pak by bylo skutečně možné udělat betonovou základovou desku na zhutněném štěrkovém loži. když by bylo takové lože min 0,5 silné, odvodněné a dobře zhutněné, mohla by pro zahradní domek stačit 100-120mm silná základová deska s výztuží. výztuž by mohla bít skelná vlákna nebo drátky přidané do betonu. v případě svažitého pozemku je možno více variant:
- základové pasy + betonová deska
- základové pasy (pod delší stěny ) + dřevěná podlaha (mezi beton pasů a dřevo dát hydroizolaci!)
- základové piloty (třeba 300x300) v rozích stavby + dřevěná podlaha (opět nezapomenout na hydroizolaci!)
- dřevěná nosná podlaha umístěná na "zemní vruty"
v přiložené skice je jen nástřel. detailnější rozpracování má smysl, když bude detailnější zadání :o)
|
|
|
|
|
8.4.2010 7:50
|
detaily zadání
|
|
|
Přiložení obrázku je samozřejmě v pořádku, proto jsem vám jej posílal. Tady jsou odpovědi na vaše otázky:
Dveře - představa byla klasické dvoukřídlé dveře 2m vysoké a 1,6m široké. Nejlépe s klasickým zámkem. Moje představa byla, že si je necháme vyrobit u místního stolaře, stejně jako okna. Doporučil byste něco jiného?
Okna - tak jak jsou nakreslena v pohledech - mřížkou rozdělena na 6 tabulek, otevírání jako ventilace nahoře, umístění je nad pracovním stolem kvůli jeho přirozenému osvětlení.
Domek je zamýšlen jako sklad zahradního nářadí (sekačka, kolečka, hrábě, rýč, lopata, ....), 3-4x kolo, a příležitostná dílna - pracovní stůl, svěrák, atd.
O zateplení jsme neuvažovali. Je to chyba? Pro uvedené účely mi to připadá zbytečné. V zimě dílnu klidně oželím.
Střešní krytina asfaltové šindele.
Police určitě ve finále nějaké budou. Když jsme uvažovali o rozměrech, zkoušeli jsme si namodelovat rozmístění všech věcí uvnitř a podle toho nakonec rozhodli o půdorysu. Obrázek zkusím opět přiložit. S policemi jsme pak chtěli počkat až to bude stát a uděláme si lepší prostorovou představu pro jejich umístění. Další úložný prostor by pak měl být nad "stropními" trámy pod hřebenem střechy.
Opláštění domku budou palubky horizontálně. Od toho si slibuju, že při uhnití spodní části po X letech z důvodu vlhkosti bude stačit vyměnit pár spodních prken (samozřejmě za předpokladu, že nosná konstrukce bude v popřádku). Kdyby byly svisle byla by oprava náročnější. Je to správná úvaha?
Teď k základům: z variant které uvádíte jsme se nakonec rozhodli pro základové pásy, byť je to asi nejnáročnější varianta, jak na materiál tak provedení. Důvod je ten, že chceme betonovou podlahu odolnou proti vlhkosti. Od známých máme zkušenost s uhnitou částí dřevěné podlahy, což bychom v budoucnu nechtěli řešit. Chápu, že je to asi otázka provedení hydroizolace, ale takhle budeme asi klidnější. V jejich případě to bylo způsobeno zatékáním dešťové vody pod vstupní dveře. Kozultoval jsem ještě s několika profesionálními stavaři, jak ten beton zvládnout méně náročně - bez pásů, ale díky svahu se tomu asi nakonec nevyhneme. Jakou byste navrhovali šířku pásů pro tak lehkou stavbu. V zemi je to asi dáno šířkou lopaty/rýče, ale nad zemí (zvláště ve spodní části) pak asi použijeme ztracené bednění. 15 cm je postačující?
Díky moc za odpovědi, Petr
|
|
|
|
|
9.4.2010 14:00
|
reakce
|
|
|
prima, dík za reakci. teď zase já :o):
- dveře - Váše volba je OK. možýná bude postačovat jen "rám" dveří, zavěšený na panty a pak jej obložit zvenku stejně jako boudu.
- okna - pokud jsou nějaká, třeba z nějakého hobby marketu, nebo z bazaru stavebnit, tak to bude asi levnější než zakázkově dělané.
- vybavení - koukám na přiložený obrázek a máte nakresleno skoro to co potřebujete :o). já to v návrhu provedu trochu jinak. uvidíte :o)
- zateplení - zateplení není třeba, když dílnu nepotřebujete skoro půl roku. ikdyby jste nakonec zateplil a pak přišel do vymrzlé dílny a pracoval tam několik hodin a třeba si tam i zatopil, tal studené nářadí se orosí a povrchově neupravené železo orezne :o/
- střecha - OK, tím pádem je potřeba plošný záklop.
- police - "stropní trámy" tam můžeem osadit, ale předpokládám, že jej nebudete pobýjet
- fasáda - ano, správně píšete. když spodní prkna ohnijí, bude možné je vyměnit. doporučoval bych ale dát běžná prkna "na šupinu". palubky mají ztenčená místa a právě v nich to uhnije nejdříve. u prken na šupinu to toliko nehrozí, ale mohou snadněji vzniknout drobné netěsnosti tak bude dovnitř snáze zafoukávat :o(
- základy - s ohledem na hmotnost vrchni stavby a na mírný sráz bych já osobně dělal jen čtyři základové studny, mezi ně vysypal nezhutněný štěrk a mezi šalování vylil základovou desku s ocelovou výztuží pod stěny. pasi jsou spoustu betonu. když je budete dělat, tak skutečně bude stačit jen na šířku rýče a pak přes šalování, nebo ztracené bednění (navázat beton pasu s betonem ve ztraceném bednění roxory) a vylít desku. když píšete o uhnití dřevěné podlahy....pamatujte, že dřevo by mělo začínát 30cm nad terénem přímo související terén je nejlepší kačírek <= pozor na odstříkávající vodu. jinak 15cm betonu je silná vrstva/stěna, ale jde o to jaký je to beton? jestli jde o beton, který je v poměru cementu 1:4 a více, což Vám pomalu rozhrabou slepice, nebo jde o beton 1:3 až 1:2 s plastifikátorem, s kačírkem 8-6 a zhutněním vybrákem (nebo pomocí zastrkávání tyčí), který budete mít problém rozbít i po letech kvalitní zbíječkou.
zapracuji na konstrukci a "lípnu" to sem. PetrŠ
|
|
|
|
|
9.4.2010 20:11
|
návrh v1
|
|
|
přikládám návrh. při kreslení mě napadlo ještě několik otázek: - přesah okolo 300mm -> je pro Vás dostačující?
- z čeho předpokládáte pobytí střechy, prkna nebo plošný materiál (OSB,…)?
- co okap?
- pohledová šíře prken/palubek na „fasádu“?
|
|
|
|
|
11.4.2010 21:29
|
zadavatel
|
|
|
Tak v prvé řadě díky za reakce a čas, který tomu věnujete. Na váš návrh vnitřního uspořádání jsem zvědavý, taky jsme měli několik verzí a nakonec jsme skončili u této. Jen chci upozornit, že zatím jsou vaše výkresy vždy zrcadlově obráceny - v našem případě je okno směrem do svahu, domek bude stát na dolním konci pozemku.
Ty stropní trámy tam chci jen ať drží trámky pod krovem proti rozevření a taky pro ukládání věcí.Podlahu ani podbití na nich ale zatím neplánuju.
Přiznám se, že se zatím kloním spíše k těm palubkám pero-drážka - všichni v okolí to tak dělají, ta prkna na šupinu jsem zatím moc neviděl. Ale myslím, že vizuálně by ty šupiny domek mohly ozvláštnit, taky si asi zkusím zjistit, která varianta by byla dražší. To nechtěné větrání by asi nemuselo zase tak vadit, takže pokud by to prodloužilo životnost ...
Těch 30cm nad terénem je teda dost, původně jsem počítal s 15cm. Moc bychom nechtěli schody u vstupu. Co vy na to? S vlhkostí to samozřejmě chápu.
Přesahy jsem v těch původních pohledech kreslil 40cm. Na 4m stěně bez oken je pak 60cm, tam chceme skladovat dřevo na oheň v létě na zahradě a zimní topení doma v kamnech.
Na střechu pod krytinu jsem myslel obyčejná prkna. Zatím jsem nezjišťoval, jak to vychází finančně, myslíte, že OSB desky budou levnější?
Okap asi ano, a svody do nějaké nádoby (nejlépe podzemní), pro zásobu vody na zalévání. Ale detailně jsem to ještě neřešil. Na odboru výstavby úřednice chtěla napojení na dešťovou kanalizaci - to by ale v našem případě bylo dost náročné - cca 30m výkop na konci tak do hloubky 2m.
Šíře obkladových prken zatím nemám představu. Asi pak mrknu na domky prodávané v OBI a podle toho se rozhodnu. Je nějaké jiné hledisko než estetické, podle kterého se v tomto případě rozhodovat?
U konstrukce jste neuvedl průřezy jednotlivých prvků, můžete to prosím doplnit? Původně jsem chtěl v betonu ukotvit "účka", do kterých by se kotvily svislé trámky kontrukce (80x80) a ty by nesly celou stavbu. Sliboval jsem si od toho minimální kontakt dřevěné konstrukce s betonovým základem (a tím pádem vlhkostí). Vaše konstrukce je panelová, takhle to myslím dělají hlavně za mořem. Dokážete tyhle dva přístupy nějak srovnat?
Návrh základů se mi líbí, že minimalizuje množství betonu a není tak invazivní do pozemku. Neměl byste ale strach z uvolňování podsypu pod deskou směrem ze svahu? Jak tomu zabránit? Nebo to po vytvrdnutí betonové desky už nevadí?
A co hydroizolace? Dával byste nějakou a jakým způsobem? Myslel jsem, podobně jako autor, který začal vlákno diskuze, že bych celou 100mm desku zaizoloval a na ní pak udělal potěrem čistou podlahu. Jakou minimální vrstvu potěru? 50mm nebo stačí míň. Nebo úplně jinak?
A v čem to kreslíte? To je SketchUp? Vypadá to pěkně. :o)
|
|
|
|
|
15.4.2010 17:14
|
návrh v2
|
|
|
|
rádo se stalo. oplátkou budu rád za to, když Vaši realizaci vypublikujete na www.svepomoci.info . v odpovědi postupuji chronologicky dle Vašeho příspěvku...
do vnitřního uspořádání Vám vůbec nebudu zasahovat. já osobně bych se do tohoto malého domečku asi neuspořádal, takže nechám Váš návrh bez velké reakce :o).
děkuji za upozornění zrcadlového převrácení. již jsem to napravil.
palubky jsou klasika lety prověřená. tedy je prověřené i to, že nejslabším místem jsou pero a drážka, a na jižní straně (vlivem výkyvů teplot a vlhkostí) se drážky „vytrhávají“, takže je nutné palubku připevnit v ploše, nikoli jen v veru/drážce. to že všichni používají palubky, přeci nic nenařizuje :o). nenchte se svazovat okolím, zkuste se podívat na naši fasádu „na šupinu“. Ať se jedná o palubky nebo prkna, každopádně doporučuji minimálně modřín! prkno pro šupinu (stačí jemně řezané, bez hoblování) je levnější než palubky. profouknutí pod šupinou by se dalo řešit potažením konstrukce (před obkladem prken) paropropustnou fólií (to neomezí případně zateplení v budoucnu). v nákresu jsem udělal obklad na šupinu, tak to posuďte. v detailu uvidíte, že je třeba ještě dořešit oporu pro obklad pod střechou. a to ze všech stran! nejlepší by bylo přidat ještě 1-2 „krokvičky".
30cm je minimum. když je dřevo níže, dávají se okolo takové konstrukce rošty pod nimiž je vzduchová mezera, aby prkno bylo zase min 30cm nad terénem pod roštem. dřevo samozřejmě můžete dát blíž k terénu, ale zkracujete mu životnost a musíte počítat s důsledkem. chápu, žádný schod není vítán. zkuste uvažovat o „okapovém chodníčku“ z kačírku. o kačírek se deˇšťové kapky „roztříští“ a ocáknutí dřevěného obkladu nebude tak značné, a hlavně nebude dřevo tak špinavé.
přesah na jihu je 40, na severu 60 a ostatní 30cm – viz nákres. když bude ze severu palivové dříví, navrhoval bych ještě větší přesah. Klidně 80cm.
na materiál je prkno určitě levnější – je ve výkresu. OSBčko bude dražší, ale rychleji se s ním dělá, asi bude u OSB větší odpad.
navrhnul jsem prkna profilu 25x150 na obklad i střechu. v hobby-marketech to nekupujte. zajděte na pilu, nebo do místních stavebnin, kde jsou schopni dodat i dřevo z pily. mám zkušenost, že to vyjde levněji – o dost. šíře prkna je otázka estetická. každopádně čím užší prkno, tím více spojů => větší spotřeba spojovacího materiálu. každopádně pozor na „orientaci let“ dřeva! více v článku o fasádě.
nejde o panelovou konstrukci, ale jako panel se může postavit. konstrukce je z profilu klasické 2by4, tedy 5x10cm, krkovičky z 5x15cm. je to osvědčená konstrukce, funguje, není na tom moc co zkazit. dřevo se stejně někde bude dotýkat podkladu, jde tedy o to, dořešit zamezení zatékání vody. beton desky bych napetroval v celé ploše a dal na něj protisprašnej nátěr. v místě styku dřeva s betonem pak hydroizolaci s přesahem. Konstrukce by měla být kotvena k betonové desce min v rozích a u sloupků dveří. já kotvím na závitovou tyč. Váš přístup ukotvení jsem nezcela pochopil, tak jej nedokáži srovnat s 2by4. ale to neznamená, že je špatný :o)
když bude beton dobře zhutněn a armován tak 10cm silná deska, zatížená jízdními koli, sekačkou a ponkem by neměla mít problém. spíš než dávat další oddělenou vrstvu betonového potěru, dal bych silnější základovou desku, třeba 13 až 15cm. tak jak jsou navrženy patky, tak by podsyp základové desky časem ustupovat, proto jsem ani neřešil jeho zhutnění, protože na okamžik vylití desky to nebude třeba. ke zhutění doporučuji „vibrák betonu“. včera jsem jeden profi koupil, na betonování základů garážového stání – budou brzy nové články!. takový vybrák, spolu s kvalitní betonovou směsí, zvedne pevnost betonu z 5 i na 50 MPa!
hydroizolaci jsem zmínil výš. bude lepší, když základová/prahová fošna bude kvalitně penetrována, případně ji můžete podložit (v místech pod sloupky) 1cm silnými špalíky gumy. tím dostanete dřevo 10mm od betonu, případně vložením železných destiček mezi takovou gumu a dřevo vyrovnáte nerovnost betonu ;o). 5cm betonová mazanina se na toto skutečně používá, ale pevnosti podkladu to nepřidá, tepelné izolaci taky ne a hydroizolaci potřebujete řešit jen po obvodu, nikoli v ploše...“si tedy myslím já“.
jojo, je to kresleno v Gogole SketchUp 7 – to je software zdarma :o))). díky, jsem rád že se Vám nákres líbí. až bude finální podoba domku, tak obrázky i se zdrojákem někam nasdílím.
máte více dotazů než odpovědí :o}.
...dnes jsem měl v ruce katalog Hornbachu. nabízejí tam okna 60x90 a 90x90 z EURO68. máte ponětí, kolik Vás u truhláře vyjdou okna a dveře na domeček? já bych asi volil okna, která se valí na trh po stovkách a dveře? zbušil bych rám ze stejného profilu jako je konstrukce a shodně bych je opláštil. akorát bude třeba domyslet panty, aby šli vůbec otevírat :o).
|
|
|
|
|
9.5.2010 22:24
|
návrh ke stažení
|
|
|
|
Petře, již delší domu zde není od Vás reakce, a tak nevím, zda návrh k něčemu je či ne?! a zda jej ještě společně doděláme.
...uvědomil jsem si, že z náhledů nemusí být vše patrné a tak jsem zdrojový 3D model a exportované náhledy zpřístupnil na drevostavby.skvor.com ke stažení.
|
|
|
|
|
Reklama
|