aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > základy > Základy a prostupy i...

téma...

Vytvořeno 5.4.2009 11:49 Základy a prostupy instalací
 Téma [567]
Autor inkainterier
Aktualizováno 24.9.2010 9:08
Skupina základy
Zobrazeno 5215x
Počet 5
Stavíme dřevostavbu na rovném pozemku a chceme ji usadit do jámy o hloubce 40cm vysypané štěrkem. De nám o to, aby mezi terénem a nosnými trámy bylo cca 30cm místa - jak na odvětrávání stavby zespoda, tak i na případný přístup zespodu. Jediné s čím si nevím rady je, jak zaizolovat přívod vody ze studny, aby nezamrzal. Prosím poraďte, jestli s tím máte někdo zkušenost. Děkuji

Odpovědi ...

Vytvořeno 13.7.2009 21:53 Asi pozdě. :-)
 Odpověď [584 => 567]
Autor josefdob

Dobrý den řeším úplně stejný problém a taky by jsem rád nákou radu. já jsem na rovném pozemku vykopal jámu cca 80 cm pod celím a dal vrstvu 10 cm štěrku takže mi pod domem zůstala díra 70 cm aby jsem mohl dělat potřebnou údržbu. co se týká izolace vody tak jsem to vyřešil tak že jsem dal vodu do odpadní roury o průměru 10 cm a tu dal do další odpadní trubky o průměru 30 cm a prostor mezi rourami jsem vyplnil nahoblovaným baudrem na hobliny a pořádně upěchoval. stejným způsobem jsem udělal i odpady. Mohu se zeptat jaký způsob jste vymyslel vy a jak budete řešit případnou vodu která se bude pod domem hromadit? 

Vytvořeno 28.7.2009 22:11 odpad spolu s vodou
 Odpověď [588 => 584]
Autor petr.skvor
zdravím,

je mi líto, ale v ani jednom z těchto příspěvků jsem přesně nepochopil jak máte základy....tuším, že se to blíží základům pro 2by4, kdy jsou základové pasy tak, že pod dřevěnou konstrukcí (podlahou) domu je volná vzduchová mezera. bude fine, když sem příště připojíte fotky ;o).

já viděl tři řešení tohoto problému a ty fungují:
  1. veškeré potrubí je do domu protaženo v jednom místě, které je obestavěno základem až ke konstrukci podlahy a je celé tepelně izolováno
  2. přívod vody je omotán topným kabelem k tomu určeným, který zabrání promrznutí, a navrch tepelnou izolaci
  3. hadice s přívodem vody je připevněna k hlavní kanalizační trubce tak, že se jí maximálně dotýká a je spolu s ní v jedné tepelné izolaci. odpadního tepla ze splašek je tolik, a to i když jenom proudí odpadní vzduch skrze trubku odvětráním na střechu, že vyhřívá i přívod vody a zamezí jejímu zamrznutí.
Vytvořeno 18.8.2009 7:16 Naše řešení prostupu
 Odpověď [593 => 567]
Autor roman_cechak
My jsme to řešili technologickou šachtou ze ztraceného bednění (5 šárů) umístěnou z poloviny pod domem a z poloviny venku. Vnitřní rozměry šachty jsou cca 1,5x1,7m. Šachta má armovaný betonový strop z venkovní strany je připravený otvor pro vlezení (bude vybaven poklopem) na vnitřní polovině je vybetonovaný komín do výšky spodního záklopu základového roštu. Tento komín má rozměry cca 50x150cm a v našem případě výšku cca 30cm. Je zde dost prostoru pro protažení všech instalací přímo do technické místnosti umístěné nad šachtou. Komín a strop šachty mám v plánu zateplit cca 5cm polystyrenu. Nad komínem jsem použil jako izolaci základového roštu polystyren abych byl schopen v budoucnu dopojit případné další vedení (při navrtání se otvor nezasype) - v technické místnosti nad částí komínu bude vynechána podlaha a bude přístupná hlavní vzduchotěsná vrstva (OSB desky) aby bylo možné provést navrtání skrz podlahu až do šachty a vybavit ji těsnící manžetou. Po odkopání zeminy v okolí šachty a provrtání její stěny jsem schopen protáhnout případné vedení do šachty a odtud přímo do technické místnosti. Samotná šachta má provedenou hydroizolaci. Možná se něco objeví na fotkách na našem webu www.kamaro.cz v sekci stavba domu. Roman
Vytvořeno 8.10.2009 14:36 nový časopis o dřevostavbách
 Odpověď [619 => 593]
Autor chovatel
Nepovolený příspěvek je skrytý
Vytvořeno 24.9.2010 9:08 Konečné řešení
 Odpověď [751 => 567]
Autor inkainterier
Sice pozdě, ale přece. Rozhodl jsem se podělit o řešení, jak jsme to nakonec vyřešili. Vodu jsme přitáhli ze studně do místa prostupu. Hadice je cca 1,2m hluboko u studny - protože je ale domek na patkách v "díře" cca 60cm hluboké, tak pod domkem je pouze cca 40cm hluboko. Proto jsme vodu v této části obalili miralonem a nad ní uložili zbytky polystyrenu a zaházeli pískem s hlínou. Do stejného místa jsme dotáhli od ČOV i odpad a ze studny také elektriku od čerpadla. Když už prostup do domku, tak ať je tam co nejvíc věcí:-) V místě prostupu jsme ze ztraceného bednění postavili "ohrádku" cca 60x60 cm a tu jsme místo betonem zafoukali PUR pěnou a do ní baházeli zase kousky polystyrenu (aby jsme spotřebovali méně pěny). Touto "ohrádkou" jde nahoru voda, odpad a kabel až do stavby. Ohrádky končí těsně pod domkem - spáru mezi domkem a ztraceným bedněním jsme později také zafoukli pěnou. Prostor uvnitř ztraceného bednění jsme opět zafoukali PUR pěnou + polystyren... Někdo mě radil obalit to vatou, ale to jsme hned zavrhli kvůli vlhkosti (a taky se nám s ní nechce dělat - je to svinstvo:-). Tak snad to takhle bude stačit:-)

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru