aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > střecha > zelenější střecha

téma...

Vytvořeno 1.1.2009 19:22 zelenější střecha
 Téma [535]
Autor petriktesar
Aktualizováno 7.2.2009 10:05
Skupina střecha
Zobrazeno 4285x
Počet 9
Ahoj Petře. Tak už jsem se konečně zaregistroval. Je mráz,  a já si dávám pauzu od slámového stavění. Na střeše už máme trochu zeleněji jen nevím co s tím málem živím co tam v tuto chvíli je, provedou současné poměrně hodně mrazivé dny bez sněhu. Vypadá to že budu muset provést jarní osev.

Odpovědi ...

Vytvořeno 3.1.2009 21:24 zelenější bude, neboj!
 Odpověď [536 => 535]
Autor petr.skvor

super! teď se ti ale může stát, že na tebe přijde vícero dotazů nejen ke střeše, ale i konstukci dřevo-slámo-domu na patkách :o).

dřív nebo později zelenější určitě bude. jednou možná až moc - to si řekneš, až budeš po střeše běhat s kosou ;o). každopádně se těším na to, jak bude domek vypadat letos v létě. až bude tepleji, tak dej vědět jak budeš potřebovat pomoc.

Vytvořeno 16.1.2009 12:45 Vyborne
 Odpověď [541 => 536]
Autor lukasall
Zdravím Vypadá to opravdu dobre, stavím ted srub a rád bych na nem mel také zelenou strechu. Odrazuje me cena kterou jsem dostal ta je cca 2400 Kč/m2 střechy bez krovů. To se mě zdá vcelku hodně, když kvalitní pálená taška se počítá 750kč a náklady na zelenou střechu by neměly přesáhnout +30% pálené. Jak vychází finančně Vaše řešení ? děkuji
Vytvořeno 17.1.2009 19:46 cena??????
 Odpověď [542 => 541]
Autor petriktesar

S cenou je to těžško říct. Mě stál metr cca.300Kč.Ale záležet bude na konkrétním případu.

Vytvořeno 19.1.2009 8:57 cena
 Odpověď [543 => 542]
Autor lukasall
To je opravdu velmi dobrý cena mohl by jste mě poslat více fotek na email ? Případně další informace je to opravdu velmi zajímavé a rád bych se trochu přiučil. děkuji chudik@comfis.eu
Vytvořeno 22.1.2009 19:58 rady je potřeba na konkrétní případ
 Odpověď [544 => 543]
Autor petriktesar

cena je zajímavá. Je taková proto, jelikož jsem sehnal člověka který mi radil zadarmo a já s přáteli pracoval. Poradil navozit na střechu zeminu, kterou jsem vykopal ze základů, jako ochranu proti sesuvu jsem použil střešní latě, našroubované cikcak po 1m., střecha mám sklon 15st, a vrstvu 6cm. zeminy, z toho je 4cm s mineráli pro lepší soudržnost, a drenážní účinek, pak 2cm jemnější hlína. Pod zeminou je gotextilie 500g/m2 - ochrana EPDM,odvádí a snad i akumuluje vodu.Jako hydroizolace EPDM od Firestonu,pod kterou je pro její ochranu opět geotextilie 300 g/m2. Upozorňuji že nevím zda to bude fungovat, věřil jsem. Bojím se sesuvu, než to pořádně zakoření, ale po deštích, které zatím proběhli to zatím pěkně odtékalo a hlína se nehla a nepraská. Něco málo zeleného krom navožených drnů už také vykukuje, příroda si snad poradí. Práce na střeše tím, ale nekončí. Vysel jsem na podzim semena, která se dají v Čechách objednat jako kombo pro zelenou nezavlažovanou střechu, popřípadě zavlažovanou. Jen po týdnu přišel hodně velký vítr, tak to budu asi sít znovu. V létě budu určitě zavlažovat. Pálenou tašku stačí jen položit. Proto ta cena od firmy je tak vysoká. Mají s tím opravdu práci, a určitě vám tam nasypou pěkný substrát, řízky sukulentů, atd.. Opravdu záleží na konkrétním případě střechy. Jen tak od stolu se nedá moc radit a já v tom nejsem fundovaný. Co vám pomůže hodně, je již zde zmiňovaná kniha od Gernot Minke dá se v pohodě sehnat.Super by bylo sehnat někoho jako jsem ho našel Já(nemohu ho, ale nabídnout). Já kdybych dělal znovu zelenou střechu, jako že 100%, udělal bych sklon 15st, ten mám, ale vyší únnosnost krovu, abych tam mohl nasypat 15cm kvalitní zeminy. Není třeba se bránit sesuvu a určitě bude jednoduší žití pro rostliny při této mocnosti substrátu.Uděláte si to sám a tím se dostanete na cenu cca.300Kč za m2(hydroizolaci bych nechal profíkum), co ušitříte dejte do silnějších krokví a ještě vám určitě zbude.Každopádně to nevzdávejte a zelenou střechu udělejte. Já jsem toto dilema řešil do poslední chvíle a jsem rád že jsem to nevzdal a udělal ji. Je to přínos pro svět.

Vytvořeno 3.2.2009 12:07 Dotaz na Patrika Tesaře
 Odpověď [546 => 544]
Autor honza.123
Zravím Vás, chystám velmi podbnou skladbu. Sklon 2% (cca 1.15°), 200 m2. Také jsem dlouze studoval co nejlepší skladbu (maximální životnost, minimální cena):  OSB s přebroušenými spoji, EPDM Elestoseal 1,2mm, geotextilie 500g/m, Liapor Liadrain 3cm, geotextilie 200g/m, 5 cm substrát z ornice z pod domu smíchaný se šotolinou. Osev rozchodníky a netřesky (pouze).
Mám na Vás, s dovolením, pár dotazů:
Podle fotek je vidět, že jste fólii svařovali na místě. Neuvažoval jste o její prefabrikaci u výrobce?
Pod EPDM máte geotextilii proč? Můžete ochranné důvody blíže vysvětlit?
Jaký máte druh vegetace? Domnívám se správně, že navožené drny jsou travní? Tomu se mi ale při síle zeminy Vaší střechy nechce věřit.
Při deštích to pěkně odtékalo kudy? Po povrchu nebo skrz drenážní vrstvu?
A poslední dotaz: máte v střešním souvrtsví, kromě EPDM, ještě jinou (pojistnou) hydroizolační vrstvu?
Předem děkuji za odpovědi.

Vytvořeno 4.2.2009 21:46 odpověď od Petříka Tesaře:)
 Odpověď [548 => 546]
Autor petriktesar

Zdravím člověka co dělá zelenou střechu.. super.

První dotaz: EPDM firma spoj lepila, nevím jak je to s jiným EPDM ale Firestone vyrábí EPDM 12m x něco moc dlouhého  a to skutečně už nevím ten maximální rozměr, který jsou schopni vytvořit.Těch 12 m je jistých, já potřeboval 12x17m, což bylo super. Domluvil jsem se tak i s realizační firmou, dovezou a položí to v jednom vyválcovaném kuse. Firma si to chtěla dle mého názoru ulehčit, jelikož nebylo třeba jeřábu + další instalační problémy, tak to přivezla ve dvou dílech. Mrzelo mě to, ale nehádal jsem se s nimi. Aby to objednávali a já to protahoval o další týdny navíc. Překrýt slám jsem potřeboval co nejrychleji. Tak jsem to příjal tak jak to je, pro další stavebníky rada - takovou to věc je asi potřeba si lépe dohodnout. Nic méňě já to tak neudělal, proto mám dva slepené kusy, ale ten spoj mě mile překvapil, vypadal fakt super. A snad bude super pod další léta.

Geotextilie pod EPDM navrhla firma, nevím. Zřejmě je pro ochranu vůdči podkladu. V tu chvíli co mi to na OSBéčka položili, jsem pohmatem zkoušel jak to vypadá. Byli tam ostřejší hrany, šrouby, sem tam štíplé OSBéčko, laťe položené proti sesuvu,všechny tyto věci byl hmatatelné na EPDémku i když to oddělovala geoška. Nic méně jsem zkoušel do EPDM dloubat hřebíkem, neměl jsem šanci poškodit ho, i tak bych tam tu geošku asi dal znovu.

Navožené drny jsou opravdu travní, to jestli to bude růst vám v tuto chvíli neřeknu, vím že to budu muset prosévat a hlavně zalévat, sukulenty jsou super, také jsem je sel, uvidíme na jaře, chtělo by to nějaké řízky, ale ty jsou za moc peněz. Tak zkusím česnek, pažitu, ,trávu kostřavu atd., koukněte na http://www.plantanaturalis.com/, mají semeno přímo na vaší střechu.

Voda odtékala podle mě v samotném subrátu díky 15st. skonu a také díky gotextílií,která plní snad i funkci drenážní, ale u vás  to bude kvůli nízkému sklonu jinak.

Jako pojistnou hydroizolaci mám hydrofobizovanou hobru. Je tam proto, že vytvořila dutinu. a já mohl na slámu nafoukat celulózu. Přemejšlel jsem nad tím, jestli bylo potřeba aby byla hobra hydrofobyzovaná. Podle mě je pojistná hydroizolace proto, aby se zabránilo vniknutí sněhu pod tašku a následné vniknutí do izolace atd., což samozřejmě u zelené střechy nepřipadá v úvahu, maximálně někdě na okrajích střechy. Jakmile někde zelená střecha začne prolínat, tak je to prů...r. Pojistná hydroizolace by to horko těžko zachraňovala, asi hlavně u toho 1st. sklonu.To si toho podle mě všimnete až vám bude plesnivět strop doma.

To co zde píšu jsou rady člověka který má se zelenou střechou půl roku zkušenost, a to ještě 3měsíce ve vegetačním klidu.

Vytvořeno 5.2.2009 14:08 Re: odpověď od Petříka Tesaře:)
 Odpověď [549 => 548]
Autor honza.123
Díky za vysvětlení a omlouvám se za zkomolení jména.
Pro mojí tenkou skladbu je směs s travinami zbytečná, traviny léto nepřežijí a zalévat nechci. Ozelenit plánuji kombinací osevu tak i výsadby. Na výsadbu mám docela slušnou "pěstírnu" netřesků a rozchodníků na skalce na chatě. Není jich mnoho a jen pár druhů, takže první roky střechy budou jaksi chudé. Ale ochotně se časem rozrostou a další práci by měly zastat semena.. Netřesky porostou vše, co jim dovolíte. Třeba celé balvany skalky. Traviny potřebují zálivku nebo nějkolikanásobně vyšší substrát. Ani jedno, ani druhé nechci.
Jsem zvědavý, jak to poroste Vám. Jakou směst jste osel?

EPDM chci od Trelleborgu: http://bs.trelleborg.cz/files/Rubber%20Membranes%202008_06.pdf
Chci jí nechat prefabrikovat na celou střechu (prý umí prefabrikovat tisíce m2), střecha je navržena bez prostupů (nejvíc práce dalo přesvědčit projektanta sanity, aby našel jiné řešení odvětrávání kanalizace, jinam než nad střechu).
Kolik stála fólie od Fireston a jak silná je? Můžete dát kontatakt na firmu, co Vám to pokládala?

Na pojistnou hydroizolaci se ptám proto, že mi to projektant navrhl bez ní. Musím věřit EPDM, jinak mi bude pršet na hlavu.
Vytvořeno 7.2.2009 10:05 odpověď
 Odpověď [551 => 549]
Autor petriktesar

Nebuďte tak skeptický ke travinám, existují  určité odrůdy travin a bylin, které dokážou růst, při malé mocnosti substrátu a bez závlahy, viz semena které najdete v odkazu který jsem vám psal v předešlé odpovědi, je tam osev pro střechu bez závlahy tu jsem osel. Jen tomu budu muset první rok pomoci. Potřebuji zakořenit, aby se to nesesulo, to váš problém není, vy naopak zas musíte lépe vyřešit drenáž, aby se vám rozchodníky neutápěly. Nejlepší je opravdu mírný sklon a vyší výška substrátu, je to nejjednoduší, není to z mé hlavy ale z knížky od Geronta Mike, teď už tomu věřím.

Nesmíte se tolik té zelené střechy bát, proč by měla někde téct, EPDM vám pod hlínou vydrží léta, máte to bez prostupů a pojistná hydroizolace by vás při vašem sklonu nezachránila, kdyby vznikla chyba v EPDM. Já to mám slepené v půli, a mám komín a odvětrání. Spoje vypadají super, ale to se zhodnotí až po nějaké odsloužené desítce roku. Já tam mám tl. 1,14mm a firmu vám snad ani raději nedoporučím, ale kdyby jste si to rozmyslel a chtěl fireston, koukněte na http://www.madt.cz/index.php/firestone, tam určitě někoho seženete. Cenu tady u sebe nemám, nechci vám lhát. Tak později.

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru