aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > Odvodnění domu ve sv...

téma...

Vytvořeno 9.12.2008 12:19 Odvodnění domu ve svahu
 Téma [521]
Autor poussin
Aktualizováno 20.12.2008 23:46
Skupina dům
Zobrazeno 10066x
Počet 1

Dobrý den,

rád bych se zeptal jak přesně zrealizovat odvodnění domu drenáží.

Dům je nepodsklepený, 150 let starý, zdivo - opuka. Orientace delší zdi se vstupem je na jih (jižní svah).Okolní terén je prašná písková zemina s asi 50procenty opuky (10cm-1m). Okapy má a jsou svedeny asi 10m mimo dům. na kratších stěnách (západ, východ) je nopovaná folie (hloubka? 50-80 cm hluboko) s krycí lištou ale pravděpodobně bez zasypu štěrkem, jen přihrnuto hlínou. Dům je částečne ve svahu. Vstupní dvere a polovina bočních stěn je na rovině, od poloviny se začíná zvedat svah, na jedné straně je vystavěna asi 2m zed, mezi domem a stodolou o délce asi 4m. Z druhé strany svah stoupá, jsou tam lehce znatelné terasy (asi byly jen nahrnuty a časem se sesouvají). Přízemí je ze zadní strany kompletně bod úrovní. Zemina končí asi 20 cm od podlahy 1.patra.Asi 2m je vodorovná a dále pokračuje nezpevněný svah s asi 2-5 letými nálety Akátů pod uhlem kolem 45stupnu (mozná trochu více příkrý).

Po svahu asi stýká voda povrchově i vnitřně do domu. Bylo mi doporučeno udělat drenáž. Prý není nutné dělat ji těsně u zdi (jak jsem myslel), ale stačí tak 1- 2m od zdi. Vykopat asi 1m hlubokou jámu, položit drenážní rouru, zasypat pískem a hotovo.

Mám tedy dotaz, zda navrhované řešení je dobré. Pokud ne, prosím jiný návrh. Pokud ano, mám doplňující otázky, a  to:

Musím být stěna jámy směrem k domu přikryta nějakou nepropustnou folii (aby voda nešla dál do domu)?

Stačí písek, nemusí být štěrk (prý stačí protože více saje než okolní zem)?

Musí být nějak chráněn povrch písku proti znečištění hlínou či zárůstem?

Doufám že můj dotaz není moc obsáhlý. Děkuji Aleš

Odpovědi ...

Vytvořeno 20.12.2008 23:46 odvodnění drenáží
 Odpověď [529 => 521]
Autor petr.skvor

nejsem si jist, jestli jsem pochopil popis situace domu a nejbližšího okolí, tak to písnu obecně.

voda si hledá cestu nejmenšího odporu a teče shora dolů. to znamená, že když uděláte drenáž (i na rovinatém pozemku), která bude vyspádovaná, tak bude voda odcházet drenáží a sníží se hladina vody na úroveň drenáže. drenáž bych realizoval v hloubce od nějakých 80cm pod terénem u nepodsklepené budovy a spádoval ji tak 4% (pokud je terén vyspádovaný, pak spád drenáže shodný s terénem). podstatné je, aby měla voda kam odtéci => musí existovat nějaký nejnižší bod drenáže, ze kterého bude voda odtékat/bude čerpána.

realizoval bych výkop s vyspádovaným dnem, do něj vložil drenážní trubku (průěr záleží na množství vody a velikosti budovy) obalenou netkanou geotextílií (stačí gramáž 200), obsypat pískem a celý vákop zasypat třeba štěrkopískem. zásyp sám by měl být schopen propouštět vodu v celé své výši.

drenáž přímo u domu by byla asi lepší ,ale když by drenáž byla metr od domu a okolo celého domu, tak hladina vody poklesne a odvod vody bude zajistěn.

napadá mě ještě upozornit na jednu věc, kterou mi kdysi popisoval můj děda: při suchých létech se v některých oblastech "zalévaly domy". o co šlo? domy neměly základy zpevněné monolitickým betonem a železem, tak jako dnes, a když došlo vlivem horkého suchého léta k poklesu vod, zemina si mohla sesednout a to natolik, že se mohla stěna či roh domu "utrhnout". možná je to jen povídačka, ale fakt je ten, že jílová podloží jsou v tomto ohledu velký prevít! 

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru