aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > vnitřní inst... > topení a vět... > ohřev solárními pane...

téma...

Vytvořeno 27.11.2008 19:09 ohřev solárními panely
 Téma [513]
Autor petr.skvor
Aktualizováno 18.9.2010 0:23
Skupina topení a větrání
Zobrazeno 16406x
Počet 18

zdravím vás všechny,

uvažujeme o pořízení solárních panelů a mě zajímají vaše zkušenosti. máte-li zájem se podělit o zkušenosti, prosím napište. když s někým mluvím, většinou říká, že je to opravdu drahý a příště by do toho asi nešel. souhlasíte? nebo ne?

prosím, napište zkušenosti s návrhem a dymenzováním, výběrem (ploché či trubicové), nákupem, instalací a hlavně provozem..... jaký systém máte a jak jste s ním spokojeni? šli by jste do toho znovu?

přede mdíky za vaši reakci.

Odpovědi ...

Vytvořeno 10.12.2008 17:23 reakce :)
 Odpověď [522 => 513]
Autor zeldic75
Dost jste mi svým webem pomohl při stavbě domu, doufám, že i já vám nějak pomůžu.
Loni v zimě jsme si pořídili po nějakém výzkumu na netu  dva levné heat pipe trubicové kolektory z číny, cena jednoho byla 12.000Kč. Dále solární čerpadlovou skupinu za 12.000 a nerezové vlnovce v délce 40m a izolaci za cca 7000.Celková investice se vším okolo asi 45.000. montáž proběhla svépomocí, nic na tom není. Kolektory máme položené na zemi otočené jižním směrem v sklonu 45st.a připojené do IZT atrea 615l, kterou jsme pořídili vrámci vzduchotechniky. Výkon těchto kolektorů podle mých pozorování plně pokrývá spotřebu TUV naší dvojčlenné domácnosti
(nenahřívá se celý objem zásobníku) v období 05 až 09, ovšem za předpokladu, že alespoň nějakou část dne svítí slunce. Předpokládal jsem, že vakuové kolektory budou mít nějaký zisk i při zatažené obloze. Mají, ale většinou nedostačuje pro zahřátí teplonosné kapaliny nad teplotu v zásobníku. Tyto zisky tedy zůstavají nevyužity. Běžně dosahovaná teplota akumulační nádoby je za slunečních letních dnů okolo 55st. Uvažuji o zařazení ještě dalších kolektorů pro zvýšení zisků, ale momentálně  ještě nejsem rozhodnutý jestli koupit 2ks "číňanů" nebo raději 1ks výkonnější. Je i možné že zůstanu u stávajícího systému.
Vytvořeno 12.12.2008 6:57 solární panely
 Odpověď [523 => 513]
Autor roman_cechak
Se solárními panely mám pouze zkušenosti zprostředkované. 4ks kolektoru TWI SunWing T2 ve sklonu cca 30 stupňů napojené na IZT Atrea 925l. Kolektory byly v provozu od jara, když jsme tam byli v létě tak byl zásobník nahřátý na 90 stupňů. Objem zásobníku potom dokázal překlenout zhruba třídenní nižší sluneční aktivitu. Pokud je v domě akumulační zásobník tak je to určitě dobrá volba, pokud se má počítat i investice do nádrže tak to potom bude dražší a návratnost bude delší. Rád bych rozšířil Petrovu otázku o vaše zkušenosti se získáváním dotace na fototermický ohřev TUV. Žádal někdo z vás o dotaci a jak dopadl? Podařilo se vám do investičních nákladů započítat i dříve realizovaný akumulační zásobník a uplatnit tak část dotace i na něj? My budeme mít akumulačku jako součást vzduchotechniky, fototermické panely přijdou na řadu asi později. Rádi bychom ale do žádosti o dotaci zahrnuli i dříve realizovaný zásobník, na který bychom měli samostatnou fakturu. Povedlo se to takhle už někomu? Díky Roman
Vytvořeno 12.12.2008 7:06 dotace
 Odpověď [524 => 523]
Autor roman_cechak
Takže jsem se díval na SFŽP a dotace byly změněny na výměnu stávajícího kotle na tuhá paliva na jiný způsob vytápění. Takže v novostavbě, kde jsme kotel na tuhá paliva neměli, máme asi smůlu. Nicméně vaše zkušenosti přivítám. Roman
Vytvořeno 20.12.2008 23:56 reakce na reakci
 Odpověď [530 => 522]
Autor petr.skvor

díky za popsanou zkušenost. jsem rád, že naše zkušenosti/informace pomohly i vám!
máme asi obdobnou situaci - zásobík máme a kde mi o rozvody + čerpadlovou skupinu + kolektory + držáky kolektorů.

uvažuji až o 4ks 20ti trubicových panelech pro TUV a příhřev UT.

měl bych konkrétní dotazy k vašemu řešení:
nepíšete koli ktrubic vaše kolektory mají? podle čeho usuzujete, že jiné trubicové panely jsou "výkonnější"? jaký máte nastaven průtok skrze sběrač panelů (litrů/min.)? kde jste získal "číňany"? jaké je provedení vakuování (jde o vakuovou trubici, která je samostatně sejmutelná z "černého" sběrače bez poškození vakua)?

Vytvořeno 21.12.2008 19:16 bližší info
 Odpověď [532 => 530]
Autor zeldic75
K Vašim dotazům:
Kolektory jsou 20-ti trubicové, výkon odhaduji z maximálně dosahovaných teplot na čidle umístěném v jímací části kolektoru-srovnávám s jedním online kolektorem podobných parametrů. Taky jsem prováděl nějaký průzkum na netu ohledně certifikátů podobných "číňanů". Číňani jsou si poměrně podobní :) Průtok mám nastavený na cca nejnižší možný, tedy asi 1.5l/min. Kolektory mám od p.Průška, na toho jste musel narazit na tzb-info.Bohužel dnes už prodává přes eshop a cena je 16.000. Asi se porozhlídnu u konkurence:)
Ano, jedná se o dvoustěnnou vakuovou trubici-jde vyměnit bez porušení vakua.

Čerpadlovou skupinu jsem koupil Deltasol, na té jsem nechtěl šetřit, , rozvody provedené z nerezových vlnovců kombiflex, izolace aeroflex, náplň solaren, držáky kolektorů jsem vyrobil ze sádrokartonových U profilů. Ještě je nutné osadit expanzní nádobu. Pro naplňování je dobré koupit nějaké hloubkové čerpadlo např. malysz (cca800Kč), s normálním čerpadlem nelze dosáhnout požadovaného tlaku v soustavě.

Ty 4ks by měly být akorát pro ohřev TUV, na příhřev UT přes zimu moc velký přínos neočekávejte. Když je zataženo, nejede to. Snad kdybyste používal zisky pro předehřev větracího vzduchu.
Vytvořeno 3.1.2009 21:39 díky za doplnění
 Odpověď [538 => 532]
Autor petr.skvor

díky moc za doplňující info. p. Průška znám a dle dosavadních jednání by naše panely měly být o něj. takže přesně vím o jaké kolektory a jejich parametry jde. akorát v současnosti doléhá "finanční krize" a tak se obávám, aby byly peníze na fasádu a i na soláry :o?

Vytvořeno 8.1.2009 5:53 levnější
 Odpověď [539 => 538]
Autor zeldic75
Našel jsem soláry podobných parametrů levněji. Jen je to od Vás trochu z ruky :) Na Slovensku. Stojí tam 12.450Skk, bohužel se tam ještě neobjevila cena v €, ale můžete to zkusit - solarica.sk
Vytvořeno 26.3.2009 17:02 80 trubic?
 Odpověď [563 => 530]
Autor jannastas
80 trubic to znamená, že spotřeba teplé vody by měla být okolo 400l za den. Pokud nemáte bazén, tak to možství nespotřebujete. Většina i německých a rakouských kolektorů používá čínské trubice ( u těch které pracují na principu termosky) a sběrač s rámem vyrábí sami. Důležité je aby měl kolektor v pořádku certifikáty jinak nedostanete podporu.
Vytvořeno 13.10.2009 21:49 dovoz čína
 Odpověď [623 => 539]
Autor demliss
no já teď spíš uvažuji o dovozu z číny osobně. Radši ze zaregistruju do zelené úsporám a s nějakým registrovaným instalaterem to nainstaluju než rvát za systém který dotáhnu za 1500 dolarů i s dopravou a clem( sice to trvá 3 měsíce, ale rád si počkám ) jistým firmám 80000,- a to bez daně. Pokud by se někdo chtěl přidat rád pomůžu a předám informace kde jak sem ořesunout. Neobchoduju s tím takže mi konkurence s tímto sortimentem nevadí.;)
Vytvořeno 30.10.2009 21:23 jaký typ
 Odpověď [630 => 623]
Autor petr.skvor
díky za reakce.

zjišťoval jsem zkušenosti v okolí a přes známé, i sousedy. nejprve jsem uvažoval stále o trubicových kolektorech s tím, že mi přes zimu budou přitápět. předané zkušenosti však mluví o tom, že plocha kolektorů k přitápění by musela být dost velká a při takové instalaci je většina plochy od 5 do 9 měsíce zase nevyužita :o/. vakuové trubicové kolektory mají sice vyšší účinnost, ale rozhodující je krom spotřeby tepla i návratnost. můj úsudek je, že rozumná návratnost je do 7mi let, ale chtěl bych ji mít do 3 let zpět. možná jsem najivní, ale myslím, že by to mohlo jít, protože IZT je již instalován.

naposledy mé úvahy vedly ke svépomocné výrobě jednoho většího kolektoru s aktivní plochou 6 m2. sice budou mít nižší účinnost, ale rozhodně budou výrazně levnější. ovšem dovoz trubicových kolektorů z Číny, nebo odběr od přímého dovozce, je zajímavá myšlenka!
Vytvořeno 22.11.2009 14:42 dovoz čina
 Odpověď [645 => 623]
Autor baron100
dobry den reaguji na dovoz panelu z ciny byl bych moc v decny o info kde obednat a tak dekuji predem muj email    777938929@seznam.cz
Vytvořeno 22.12.2009 13:01 jaký typ?
 Odpověď [657 => 630]
Autor zeldic75
Jak pokračujte? Nebylo by vhodnější, nežli se mordovat s svépomocnou stavbou, pořídit kolektory v rámci Zelaná úsporám? Jestli jsem to dobře pochopil tak by Vás cca 4 kolektory + vše okolo vyšlo po započtení dotací na 0Kč a to už je dobrá návratnost:))
Vytvořeno 21.5.2010 13:16 Jaký typ?
 Odpověď [693 => 630]
Autor shmack76
Zdravím, pro jakou variantu jste se rozhodnul? Také se i líbily levné trubky z číny, známý mi doporučil vzhledem k návratnosti a účinnosti selektivní plochý kolektor. Ta možnost levného neselektivního "samodomo" mě také nadchla:-) Jinak mám 800 l akumulační nádrž už zapojenou na ohřev teplé vody i pro rozvod topení. Vzhledem ke složitosti získání "zelené" dotace (nemožnost finnacovat zpětně, vypracování projektové dokumentace, autorizovaný prodejce, autorizovaná instalace, apod.) si myslím, že těch 50% finančních úspor získám tím, že si něco udělám sám a seženu si komponenty na netu.
Vytvořeno 8.6.2010 23:11 jeden velký plochý panel samo-domo
 Odpověď [696 => 693]
Autor petr.skvor
zdravíčko,
po tom co jsem si zjistil náležitosti k získání "Zelené dotace" jsem se rozhodl pro jednoduché řešení, které, přesně jak píšete, se obejde bez těch nesmyslů s papírováním a přitom dodá tepelnou energii do nádrže.
realizace je trochu delší, než jsem předpokládal, hlavně proto, že mi do toho vstoupila tuhá zima. ale tuto neděli jsem poprvé testoval panel ještě nedodělaný. první dojmy jsou velmi pozitivní, ale rozhodující bude chování hotového panelu přes jaro a podzim.
foto na ochutnání je přiloženo. jakmile bude dotestováno a panel bude v provozu, připravím min. jeden článek a zpracuji fotky (nyní jich je hodně přes stovku).
Vytvořeno 28.6.2010 22:32 solár již v provozu
 Odpověď [699 => 696]
Autor petr.skvor
solární panel nám již nahřívá nádrž, vlastně IZT. doposud bylo nahřátí celé nádrže na 63°C, když expanzka přestala postačovat rozpínání vody a v technické se udělal malý lokální deštík. to ze soláru natýkala 70°C teplá voda. tedy čekají mě ještě úpravy! fotek mám více ja stovku, takže budu vybírat a začnu psát články :o)
Vytvořeno 1.7.2010 21:20 už se těším........
 Odpověď [700 => 699]
Autor bednarm1
No já už se těším jak malej kluk. Měl jsem v úmyslu taktéž výrobu sol. kol., ale nějak se na to stále nedostávalo času a také jsem čekal na vaše již dlouho avizované články. Takže snad na přiští sezónu. Nevadí, jiné práce je stále dost. Takže už se těšííííím.
Vytvořeno 11.9.2010 8:59 info o jiných stránkách v této věci
 Odpověď [735 => 696]
Autor dodo501
Jak vidím vaše foto Petře, tak mne napadlo, jestlijste se neinspiroval na těchto stránkách:
http://cofa.blog.cz/0805/sen
Tento kutil to má pěkně popsané a zdokumentované.

Jen na okraj, myslíte, že je v něčem inspirující tato varianta "přenosu" sluneční energie do obytného prostoru? Jak prosté ! Ale jak funkční? http://www.youtube.com/watch?v=R9bBnRQWRro&feature=related
Vytvořeno 18.9.2010 0:23 inspirace
 Odpověď [744 => 735]
Autor petr.skvor

ano ano, máte pravdu. na těchto stránkách jsem se inspiroval v kosntrukci panelu samotného a použil jsem i stejnou solární barvu.

už píši články a skládám fotky z konstrukce panelu a jeho zapojení. oproti původnímu plánu se mi strochu protahuje zpracování materiálu ze stavby soláru, protože popisuji Tesíkovu dřevo-slámo-stavbu a ještě stavím naši "zelenou" garáž. na jednoho je toho dost, ale již se to blíží.

stěnový teplovzdušný solární panel je prima. něco obdobného nám dělají jižní francouzská okna. napojení takového teplovzdušného panelu na vzduchotechniku, s možností akumulace tepla do hmoty, by bylo energeticky ještě výhodnější :o) 

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru