aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > izolace do roštu

téma...

Vytvořeno 12.11.2008 17:33 izolace do roštu
 Téma [499]
Autor tichycyril
Aktualizováno 17.11.2008 10:33
Skupina kontrukce a materiály
Zobrazeno 393x
Počet 6

Dobrý den,

konečně jsem se rozhoupal do konečného řešení izolace vnějších stěn dřevostavby.

Budu izolovat do roštu 2x 8 cm vaty, celkem tedy 16 cm

jaký typ izolace bych měl použít z následujících možností:

1. orsil UNI 8 cm ve dvou vrstvách
  2. nobasil MPE 8 cm ve dvou vrstvách
  3. nobasil MPS 8 cm ve dvou vrstvách
  4. nobasil FRE 8 cm ve dvou vrstvách

prosím o názory.

Cyril T.

Odpovědi ...

Vytvořeno 14.11.2008 23:45 Orsil UNI 160
 Odpověď [501 => 499]
Autor petr.skvor

máme zkušenosti s Orsil UNI právě na vnější zateplení. desky jsou kvalitní a dostatečně pevné, aby držely na našich "kolících", takže v roštu budou sedět úplně v pohodě. mezery v roštu nechte 59cm, ne menší. když při stalčení třeba o 3cm se desky už trochu deformují => mohou se i "vyboulit".

s Nobasilem zkušenost nemám, ale zaregistroval jsem, že je o něco levnější. použil jsem i Rockwool, ale jen pár balíků. zjistil jsem, že výrobky, které jsem měl v ruce byly od Orsilu lepší = desky se sami nerozpadaly; daly se dobře řezat nožem na vatu; subjektivně mi přišlo, že z nich odletuje méně kamenného prachu, nebo alespoň byl méně dráždivý na dýchací ústrojí.

jak budou rošty usazeny/orientovány? z jakých profilů? a čím budou přichyceny? co bude na nich jako fasáda? 

Vytvořeno 15.11.2008 10:11 jak na rošt
 Odpověď [502 => 501]
Autor tichycyril

Zdravím,

rošt zatím nemám, jen jsem ho vyzkoušel na vnější stěně, kde jsem vzal několik zbytků střešních latí  (asi 120 cm dlouhé) a vyzkoušel, jak bude na stěně držet myšlenka. Po sestavení roštu jsem byl překvapen jeho nosností (a to dokonce bez špalíku pod svislou latí, který může mít fukci proti síly střihu na vodorovné latí - pokud nebude pochopeno, tak přiště zašlu fotku). Následně jsem si na rošt vlezl a v pohodě mne udržel, ani se nehnul. Následně jsem požádal kamaráda, který má asi 140 kg a rošt se opět ani nehnul:-)

Jelikož je celé konstrukce domečku dělaná ze svislých trámků, tak nejprve na stěny dám vodorovný rošt následující skladby:

• vodorovné střešní latě 60x40 přišroubované vruty 5 (nebo 4,5)x100
  • na to ještě jednu řadu latí, ale ne po celé délce, nýbrž pouze kousky latí cca 25 cm pouze v místech křížení se svislou latí

do toho nacpu vatu (ORSIL UNI je 60 cm, NOBASIL je 62,5 cm), NOBASIL jsem měl v ruce a vypadá uplně stejně jako ORSIL UNI, bohužel nyní nevím, zda jsem měl MPE, MPS, FRE.

dále na tento vodorovný rošt přidělám svislý rošt:

• svislou střešní lať 4x6 cm
  • druhou svislou lať 4x6 cm, obě přišroubované vruty 5 (4,5) x 100

tato svislá lať bude ještě na jednom místě "podepřená" až na vnější stěnu domečku (aby zachytil případné síly na střih vodorovné latě).

Mezi tyto svislé latě opět nacpu vatu.

To celé možná opatřím difůzní folií, kterou mám i na střeše.

Na to celé jsme se rozhodli dát odlehčený novabrik.

Cyril (Mladá Boleslav)

PS: zatím máme v domečku jen izolaci 14 cm - snad to do doby úplné izolace vydržíme

Vytvořeno 15.11.2008 20:46 fasáda
 Odpověď [503 => 502]
Autor petr.skvor

jojo, chápu. hlavně, že to drží! já také zkoušel nosnost našich "kolíků" :o)

u NovaBriku si dejte pozor na cenu. nás nalákala reklama a nakonec jsme dostali nabídku na domek v ceně okolo 180 tis Kč (bez spojovacího materiálu) :o(. poslední varianta u nás je dřevěná fasáda z modřínových palubek "na šupinu" bez povrchové úpravy v ceně cca 40 tis Kč. ze západní a severní strany předpokládáme porost břečťanu, aby byla zvýšená životnost palubek.

Vytvořeno 16.11.2008 11:55 izolace na roštu
 Odpověď [504 => 499]
Autor _luigi_
dobrý den,
také bych chtěl dát 2x 8cm vaty do roštů, profil latí by mohl být asi 4x 8cm, novabrik jsem zavrhl pro jeho hmotnost, a to i odlehčený. Není mi jasné, jak ho chcete Cyrile montovat.Myslím, že asi 85% jeho hmotnosti leží na první prahové liště a na stěně je to jen přišroubováno, aby se to nezkácelo,mělo by to tedy být podepřeno základem, to by musela zákl.deska přesahovat stěnu asi o 20cm.Pouze zavěsit novabrik jsem si netroufl, je to příliš velká páka/ 16cm/.Možná by to šlo nějak šikmo vyšprajcovat a poprat se s tepelným mostem.
                Luigi (stavím v okr.Jičín)
Vytvořeno 16.11.2008 22:38 nosnost
 Odpověď [505 => 504]
Autor petr.skvor
Luigi, nevím jak jste testoval nosnost roštu, ale já otestoval (a v článku Teplo domova III publikoval), že mě 1m2 (=naše 4 fasádní kolíky) v pohodě unese. fasáda u nás bude okolo nějakých 30kg/m2 :o) 
Vytvořeno 17.11.2008 10:33 rošt a nosnost
 Odpověď [512 => 504]
Autor tichycyril

Zdravim,

cetl jsem si montážní návod novabrik, kde se pise, ze po třech řadach se má "kostička" přišroubovat.

Při přišroubování jedné kostičky se zafixuje pevně tato kostička v určitém bodě celého roštu. Další kostičky, které dáváte nad tuto kostičku, zatěžují přišroubovanou kostičku, ne základovou lištu. Váha celého novabriku se tím roznese po přišroubovaných kostičkách.

Tím, že se novabrik staví cihlovitě "cik-cak", tak se na tyto přišroubované kostičky přenáší gravitační síla i ostatních kostiček, které nejsou přímo nad přišroubovanou kostičkou. ¨

Raději přidám několik fotek