aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > Dřevostavba ve vzduc...

téma...

Vytvořeno 17.9.2008 8:56 Dřevostavba ve vzduchu?
 Téma [480]
Autor tortojs
Aktualizováno 17.11.2008 7:54
Skupina kontrukce a materiály
Zobrazeno 757x
Počet 8
Mám dotaz týkající se stavby dřevostavby. Máme možnost odkoupit pozemek vedle domu našich rodičů. Pozemek je ale svahovitý a převýšení silnice a podkladu je asi 2m. Je tedy možno postavit jednopdlažní dřevostavbu bez krovů jen rovnou střechou na cca 2m vysokých železobetonových pilířích? Má s tím někdo zkušenosti?

Odpovědi ...

Vytvořeno 19.9.2008 22:08 více info + foto
 Odpověď [483 => 480]
Autor petr.skvor
bylo by více info + foto? nedokáži si to 100% představit.
nemám s tím zkušenosti, ale o dřevostavbách jsem toho dost načetl a něco postavil. třeba pomohu nějakým nápadem/námětem ;o)
Vytvořeno 23.9.2008 11:45 Dům nad terénem
 Odpověď [486 => 480]
Autor roman_cechak
Právě jsme odevzdali projekt domu na stav. úřad. Máme dřevostavbu s obytným podkrovím, půdorysně 10x6,5m založenou nad terénem. Patky máme ve třech řadách po 5 kusech (celkem tedy 15 patek). Založení domu nad terénem je realizovatelné, chce to ale spočítat statikem. Pokud budou pilíře dva metry vysoké tak by jich asi nemělo být tolik jako máme my - na větší vzdálenosti pilířů se poté musí nadimenzovat podlahový rošt. Další věcí která může být limitní je únosnost podloží, zvláště pokud je tam jíl. Pilíře mohou být založeny na patkách nebo i na vrtaných pilotách. Pokud ale bude domek jednopodlažní, neměl by to být výraznější problém (navíc je dřevostavba lehká). Dále je dobré se zamyslet nad přivedením sítí do domu tak, aby nezamrzaly (přece jen prostupují do domu přes větranou vzduchovou mezeru). Roman
Vytvořeno 10.11.2008 0:20 dum na patkach -informace
 Odpověď [497 => 486]
Autor ronn009
Ahoj Romane,
jelikoz take planujeme stavet drevostavbu na pilotech (patkach) tak bych velice uvital jakekoliv informace o tomto zpusobu zalozeni stavby. Uz hodne dlouho procitam jednotlive blogy majitelu drevostaveb, vcetne tohto skvelych stranek, u kterych jsem vlastne zacinal jeste, kdyz byly v puvodni verzi. Problem je, ze nikde nemuzu najit ucelene informace jak se tato konstrukce vlastne resi. Jedna se mi o to, jak je osetrena zemina pod domem? kdyz tam nesviti tak tam nic neroste?nebo je tam nejaka podkladni folie?
 Jakym zpusobem (technicky) je proveden zaklop zespodu pod domem?
Jakou je vhodne pouzit izolaci mezi podlahove tramy?
 Da se pri tomto reseni take realizovat rekuperacni vytapeni?
Mate tip na nejakeho dobreho architekta, ktery ma zkusenosti s timto zpusobem zalozeni drevostavby a s drevostavbami vubec?
Mate zpocitane jaky je financni rozdil oproti zakladove desce (financni uspora je jednim z hlavnich duvodu proc chceme stavet na patkach)
diky za jakekoliv informace pripadne i fotky. muzete se mi ozvat i na e-mail.: Ronn.k@seznam.cz

Taky bych rad podekoval memu jmenovci Petru Skvorovi a jeho pani, za provoz techto skvelych stranek, ktere me vlastne inspirovali a utvrdili v tom, ze drevostavba je svepomoci realizovatelna a v dnesni dobe taky velice rozumna volba. Jeste jednou diky.
Rad bych jeste doplnil, ze jsem vyuceny truhlar -nabytkar, a o drevostavby se zajimam uz pres 2 roky, uz proto, ze tesarske konstrukce jsou pro me velice zajimavim spestrenim moji prace.
 (V soucasne dobe zijeme s manzelkou uz skoro dva roky v Anglii a setrime penizky na nas vysneny domecek v CR, planujeme navrat pristi leto, kdy bych se taky rad vrhnul na vyrizovani potrebnych dokumentu atd... Pozemek jiz mame koupeny cca 1700m2 18m x 95m na zapadnim svahu. Jenom kdyby se ten kurz  koruny trosku zmenil! (na rozdilu v kurzu uz prodelavame pres 200tis.kc - hruza)
Takze doufam,  za pomoci meho otce, ktery pracuje take v mem oboru a svagru to dame nejak dohromady.
Na fotce je ukazka strechy na "patio" - zimni zahradu s jidelnou, kterou jsme vyrabeli ve firme, kde v soucasne dobe pracuji (v Anglii)
Petr - Ronn.k@seznam.cz
Vytvořeno 10.11.2008 0:25 doplneni fotografii
 Odpověď [498 => 497]
Autor ronn009
Poslal jsem 3 fotky ale ulozila se jenom jedna, ted to snad bude v poradku
Vytvořeno 12.11.2008 23:59 doplneni fotografii
 Odpověď [500 => 498]
Autor ronn009
foto
Vytvořeno 16.11.2008 22:58 jde to :o)
 Odpověď [506 => 497]
Autor petr.skvor

ahoj Petře, na email jsem ti už reagoval a dovolím si reagovat i na tvůj příspěvek...

....je super, že si z oboru a víš co je DŘEVO, jak se chová a žije! já to nevěděl tak dobře a učil se to až na stavbě. kór jestli máš materiál v okolí ještě dostupnější, pak myslím, že nebudeš mít problém.

jak jsem to já počítal, tak založení domu na vrtaných pilotech vijde levněji, když konstrukce včetně spodní podlahy bude ze dřeva založená svépomocí. dá se vycházet ze standardů 2by4. v Americe a Kanadě na to mají spoustu knížek. dle toho co jsem četl, tak využívají už zaběhnutá pravidla a u každého domu statiku extra nepočítají - ale tvoje angličtina bude lepší, takže se dočteš třeba něco odlišného :o?. založení nad terénem je taky lepší s ohledem na odvětrání radonu. no a pokud máš terénní převýšení, tak se ušetří hodně za zemní práce a betony.

spíš než člověka od prkna a nebo nějakého vizionáře, to bude chtít praktika, který s tim již pracoval!!! ten můj kamarád, co staví slámo-dřevo-stavbu se zelenou střechou, tak má dle mého soudu velmi předymenzované patky (více jak 45 patek 40x40x180cm) a masivní konstrukci. zkus se podívat po 2by4 s tím, že to obohatíš o trochu více masivu.

větrání v domě na patkách nebude problém. zemina pod domem se ani neoštřuje. je možné ji pokrýt vrstvou kačírku, aby v případě potřeby vlézt pod dům se člověk neválel v blátě. je nutné domyslet instalační šachty přívodů vody, vzduchu a odpadů. zateplení základního roštu na patkách je dle mého soudu vhodné provést ze sypkého materiálu, který znemožní hlodavcům a spol "útok" na dům (zasypou se jim cestičky :o). 

PS: jsme rádi, že jsme pomohli byť jednomu k lepšímu pochopení a vybudování příjemnějšího domova :o)

PS2: pokusím se opravit nahrávání fotek do fóra. vyděržať!

PS3: máš-li odvahu, chuť a budeš mít čas, budu rád když se na tomto serveru podělíš o své zkušenosti až se do toho vrhneš. prostoru je tu více než dost na články, fotky a další témata ;o) 

Vytvořeno 17.11.2008 7:50 fotky v jiném vlíkně
 Odpověď [509 => 497]
Autor petr.skvor

poskytl jsem pár fotek patek zmíněného řešení slámo-dřevo-stavby. najdere ne v jiném vlákně tohoto fóra.

Vytvořeno 17.11.2008 7:54 poskytování fotek do fóra
 Odpověď [510 => 498]
Autor petr.skvor
tak jsem ověřil, že fotky do fóra lze umístit bez problému. když postupuješ podle odstavečku "Připojte obrázky s popisem" ve formuláři vkládání příspěvku do fóra. prosím, ještě jednou to zkus, ale použij jen JPG soubory a nezapomeň u každého obrázku vyplnit Popis ještě před potvrzením "uložit" příspěvek.