ahoj Petře, na email jsem ti už reagoval a dovolím si reagovat i na tvůj příspěvek...
....je super, že si z oboru a víš co je DŘEVO, jak se chová a žije! já to nevěděl tak dobře a učil se to až na stavbě. kór jestli máš materiál v okolí ještě dostupnější, pak myslím, že nebudeš mít problém.
jak jsem to já počítal, tak založení domu na vrtaných pilotech vijde levněji, když konstrukce včetně spodní podlahy bude ze dřeva založená svépomocí. dá se vycházet ze standardů 2by4. v Americe a Kanadě na to mají spoustu knížek. dle toho co jsem četl, tak využívají už zaběhnutá pravidla a u každého domu statiku extra nepočítají - ale tvoje angličtina bude lepší, takže se dočteš třeba něco odlišného :o?. založení nad terénem je taky lepší s ohledem na odvětrání radonu. no a pokud máš terénní převýšení, tak se ušetří hodně za zemní práce a betony.
spíš než člověka od prkna a nebo nějakého vizionáře, to bude chtít praktika, který s tim již pracoval!!! ten můj kamarád, co staví slámo-dřevo-stavbu se zelenou střechou, tak má dle mého soudu velmi předymenzované patky (více jak 45 patek 40x40x180cm) a masivní konstrukci. zkus se podívat po 2by4 s tím, že to obohatíš o trochu více masivu.
větrání v domě na patkách nebude problém. zemina pod domem se ani neoštřuje. je možné ji pokrýt vrstvou kačírku, aby v případě potřeby vlézt pod dům se člověk neválel v blátě. je nutné domyslet instalační šachty přívodů vody, vzduchu a odpadů. zateplení základního roštu na patkách je dle mého soudu vhodné provést ze sypkého materiálu, který znemožní hlodavcům a spol "útok" na dům (zasypou se jim cestičky :o).
PS: jsme rádi, že jsme pomohli byť jednomu k lepšímu pochopení a vybudování příjemnějšího domova :o)
PS2: pokusím se opravit nahrávání fotek do fóra. vyděržať!
PS3: máš-li odvahu, chuť a budeš mít čas, budu rád když se na tomto serveru podělíš o své zkušenosti až se do toho vrhneš. prostoru je tu více než dost na články, fotky a další témata ;o)