Zdravím všechny příznivce svépomocné stavby:-))
Již delší dobu pozoruji se zájmem stránky a také tuto diskuzi o krásném domečku:-)). Již před rokem jsem začal také se stavbou svépomoci a narazil jsem na mnoho problémů, které jsem musel vyřešit s projektantem a také na portálu iekis a tzb. Velmi často se však stává, že informace jsou kusé a nevhodné pro praktické použití. Nezmiňují se o samotné realizaci či technickém provedení...
V poslední době jsem narazil na trochu větší problém než jsem myslel. Můj projektant mi naplánoval sendvičovou kostrukci. V této konstrukci měla být uložena minerální vlna o tloušcce 16 cm a další vrstva o tlouščce 5 cm. Z hlediska neustálého stoupaní cen energií jsem se rozhodl vnitřní vrstvu izolace zvýšit o 5 cm na celkem 10 cm. (tyto konstrukce takto izolované zcela odpovídají standartu v Norsku, odkud čerpám mnoho zkušeností od místních stavitelů) A vznikl problém. Kde umístit parozábranu. Projektant nedoporučuje umístit ji až na vnitřní stranu izolace, poněvadž bych ji prošpikoval rozvody el a vody. mezi izolace 10a 16 se mi ji nechce dávat protože může docházet ke kondenzaci vody a zároveň nechci izolaci volně dýchat v místnostech - jedná se o potvrzené obavy, že izolace uvolňuje mikroskopické úlomky, které dráždí horní cesty dýchací. Můj osobní lékař - také stavitel svépomocí, mi tuto variantu velmi rozmlouvá. Napadla mě ještě jedna varianta, že izolaci rozdělím do dvou úrovní. první úroveň do 130 cm - výšky zásuvek a spínačů, která bude izolovaná s parozábranou mezi izolacemi a druhá úroveň nad 130 cm bude izolovaná vně izolace.
V každém případě ocením, když někdo napíše svůj nazor na problematiku parozábran
děkuji
Z.M. |