aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > stěny, příčk... > rozložení tepelné iz...

téma...

Vytvořeno 20.6.2007 8:58 rozložení tepelné izolace v obvodových stěnách
 Téma [48]
Autor zdenekmichut
Aktualizováno 22.6.2007 16:03
Skupina stěny, příčky a stropy
Zobrazeno 5449x
Počet 7

Zdravím všechny příznivce svépomocné stavby:-))

Již delší dobu pozoruji se zájmem stránky a také tuto diskuzi o krásném domečku:-)). Již před rokem jsem začal také se stavbou svépomoci a narazil jsem na mnoho problémů, které jsem musel vyřešit s projektantem a také na portálu iekis a tzb. Velmi často se však stává, že informace jsou kusé a nevhodné pro praktické použití. Nezmiňují se o samotné realizaci či technickém provedení...

V poslední době jsem narazil na trochu větší problém než jsem myslel. Můj projektant mi naplánoval sendvičovou kostrukci. V této konstrukci měla být uložena minerální vlna o tloušcce 16 cm a další vrstva o tlouščce 5 cm. Z hlediska neustálého stoupaní cen energií jsem se rozhodl vnitřní vrstvu izolace zvýšit o 5 cm na celkem 10 cm. (tyto konstrukce takto izolované zcela odpovídají standartu v Norsku, odkud čerpám mnoho zkušeností od místních stavitelů) A vznikl problém. Kde umístit parozábranu. Projektant nedoporučuje umístit ji až na vnitřní stranu izolace, poněvadž bych ji prošpikoval rozvody el a vody. mezi izolace 10a 16 se mi ji nechce dávat protože může docházet ke kondenzaci vody a zároveň nechci izolaci volně dýchat v místnostech - jedná se o potvrzené obavy, že izolace uvolňuje mikroskopické úlomky, které dráždí horní cesty dýchací. Můj osobní lékař - také stavitel svépomocí, mi tuto variantu velmi rozmlouvá. Napadla mě ještě jedna varianta, že izolaci rozdělím do dvou úrovní. první úroveň do 130 cm - výšky zásuvek a spínačů, která bude izolovaná s parozábranou mezi izolacemi a druhá úroveň nad 130 cm bude izolovaná vně izolace.

V každém případě ocením, když někdo napíše svůj nazor na problematiku parozábran

děkuji

Z.M.

Odpovědi ...

Vytvořeno 20.6.2007 10:21 resení
 Odpověď [50 => 48]
Autor tichycyril

Dobrý den,

www.skvor.com   zde najdete řešeni. Prohlédněte si fotky a když nechcete dávat žádnou vatu mezi interier a parozabranu, tak zapomeňte na 5 cm vaty mezi rozvody elektřiny a vody (předsazená stěna). Tím to máte vyřešené.

Vámi zmiňovaný způsob jsem asi nepochopil nebo se mi zdá velice složitý

Vytvořeno 20.6.2007 11:00 nevýhoda řešení
 Odpověď [53 => 50]
Autor zdenekmichut

problém je, že okna, která budou osazená v konstrukci jsou děláná na milimetry přesně a nemohu si dovolit přidat dalších 5 cm odvětrávaného vnitřního prostoru. (jedná se o špaletová "kastlová" okna).

Vytvořeno 20.6.2007 13:03 ochrana parozábrany je důležitá
 Odpověď [56 => 53]
Autor petr.skvor

když uvažujete o parozábraně do skládané dřevěné konstrukce, tak zvažujte nejenom její možné poškození při stavbě (prostupy, nechtěné poškození) a při provozu stavby (převážně instalací nábytku a obrazů), ale i snadnost její instalace a řešení stavebních detailů.

po zkušenostech z naší stavby, bych dnes zvolil stejnou konstrukci obvodové stěny jako máme (5cm mezeru mezi vnitřním OSB a bytovým SDK s 5cm vaty), nebo jsem uvažoval o vytvoření "kanálků" pro rozvody a použil bych asi silnější OSB 4 PD na vnitřní straně konstrukce. protože na obvodové konstrukci prakticky nic moc není připevněno a malé háčky by povrchovou deskou stěny nemusely skoro projít.

Vytvořeno 20.6.2007 15:30 rozvody
 Odpověď [59 => 56]
Autor tomas77
Stavím dřevostavbu a složení budu mít : sdk, parozábrana, osb, konstrukce 160mm zateplená vatou, osb + zateplená fasáda (tady ještě nevím co použiju) Rozvody jsem vyřešil tak, že prostě žádné v obvodových stěnách nebudou, abych co nejméně narušoval parozábranu. Veškeré rozvody + zásuvky budou tažené podlahou a v příčkách.
Akorát v kuchyni dám mezi osb a sdk 5cm hranolky a ve vzniklé mezeře bude tažena voda a odpady.
Vytvořeno 22.6.2007 9:14 bez parozábrany
 Odpověď [63 => 59]
Autor kudlanka

Zdravím, co si myslíte o takovém to složení obvodové stěny bez parozábrany?

Obvodová stěna

• minerální omítka Terranova, Devisa, Sto
  • tepelně izolační systém difFutherm  resp. HoFATEX  60 mm
  • cinkovaná dřevěná rámová konstrukce – smrk 60 x 160 mm,
  • minerální izolační vlna Rockwool nebo Orsil 160 mm
  • deska OSB 15 mm pero-drážka
  • instalační předstěna – kovový rošt, resp. z hranoly tl. 40 mm
  • sádrovláknitá deska Fermacell 10 mm
  • malba 3x – bílá barva Primalex plus

vložený obrázek odstraněn

Vytvořeno 22.6.2007 12:11 Hofatex
 Odpověď [64 => 63]
Autor tomas77
Dobrý den, zajímalo by mě na kolik přijde m2 toho hofatexu 60mm. Díky Tom
Vytvořeno 22.6.2007 16:03 skladba stěny
 Odpověď [65 => 64]
Autor kudlanka

Bohužel neznám, variantu difuzně otevřené kce jsem náhodou zahlédl na www.celet.cz

Hofatex je v podstatě hobra (dříve se používala např. na nástěnky :-))

Je mi to celkem sympatické, chceme postavit levný nizkoenergetický dům, ale na rekuperaci asi nezbudou peníze a v tom případě bych měl asi nepříjený pocit z vzduchotěsné stavby s parozábranou a polystyrénem na fasádě (nebo dokonce K Kontrol). Tohle je celkem zajímavá varianta, ale nevím, na kolik je to odzkoušeno. Máte někdo zkuššenosti s tímto typem konstrukce?

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru