aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > Komín

téma...

Vytvořeno 15.9.2008 22:02 Komín
 Téma [478]
Autor kudlanka
Aktualizováno 16.9.2008 21:57
Skupina dům
Zobrazeno 558x
Počet 1

Zdar Petře,

právě vybíráme komín do našeho nízkoenergetického domu, dřevostavby. V domečku bude řízené větrání s rekuperací a komín bude sloužit pouze k odvodu spalin od krbu na dřevo s výkonem cca 6kw. Dle projektu VZT by měl být komín těsný nerezový se sáním vzduchu z interiéru. Výška 7,7m. Zajímaly by mě vaše názory. Jaký typ a výrobce komínu jsi použil? Jaká byla cena?

díky

Tom

Odpovědi ...

Vytvořeno 16.9.2008 21:57 komín třívrstvý
 Odpověď [479 => 478]
Autor petr.skvor
zdravíčko pane,
náš komín je třívrstvý: odlehčená betonová tvarovka + lamely z kamenné vaty + 1mm silný kouřovod. celková výška cca 5,5m a průměr 200mm. cenu si nepamatuji, ale jsou to 4 roky a tak je to stejně irelevantní.
to co máme, by bylo pro 16kW krb, ale my máme jen 8kW vložku a to ještě přiškrcenou na minimum. => komín byl špatně zvolen! ne co do provedení, ale co do průřezu. chce to, zjistit jaký má být tah komína pro daný zdroj tepla (poskytne výrobce zdroje) a dle toho a výšky dimenzovat průměr. doporučuji kontaktovat dobou kominickou firmu pro správný návrh. ale stejně to nebude úplně 100%ní. proč? protože kominík asi nebude schopen uvažovat s řízeným větráním! připadá mi, že když budeš mít na VZT režim zátopu krbem, tak by takový režim měl mít nastaven mírný přetlak, pak (když budou zavřená okna a dveře) bude zajištěn tah i při malém průřezu komína, ikdyž do komína fučí a ikdyž do komína svítí slunko (to jsou případy, proč je jinak dobré mít komínovou regulační klapku).
jinak komín s nerezovým kouřovodem mi přijde dobrý, protože ikdyž není přetlak, jádro se rychle vyhřeje a je dobrý tah.
PS: občas máme problém - chceme si v krbu zatopit pro pěknou náladu ke sklence vína, a to ikdyž není velká zima. pak je v domku dost teplo!