aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > zahrada > koupací biot... > Jezírko

téma...

Vytvořeno 17.7.2008 15:42 Jezírko
 Téma [454]
Autor slunicko
Aktualizováno 9.8.2009 20:35
Skupina koupací biotop
Zobrazeno 5307x
Počet 6
Po delší době jsem zase objevila Váš server a jsem nadšena jezírkem, na které se taky chystáme s manželem.Částečně svépomocí a částečně s radou nějakého rybníkáře.Bude asi tak kolem 35m2.
Chtěla bych se zeptat jak velká je ta hlubší část jezírka.Chtěli bysme využívat hlavně deštovou vodu
z okapů  na doplňování a nějak to spojit i s nádrží na , kterou máme v zemi.Mohli byste mi doporučit nějakého rybníkáře na radu.Děkuji předem
S pozdravem

Odpovědi ...

Vytvořeno 25.7.2008 22:08 Koupací jezírko
 Odpověď [459 => 454]
Autor dana.skvor

Naše koupací jezírko má cca 60 m2 a jak jsme se dozvěděli, aby biotop správně fungoval, bylo by lépe mít jezírko ještě větší... Naše koupací část je cca 2m hluboká, po stranách min. 170 cm mělčiny na osázení - rostlinky "bydlí" většinou v 10cm hloubce - nebo na mělčině a kořeny si šahají pro vodu, jak potřebují... Jestli stále ještě chcete kontakt na rybníkáře, ozvěte si mi do e-mailu ;-)

Vytvořeno 25.7.2008 22:08 Koupací jezírko
 Odpověď [460 => 454]
Autor dana.skvor
Nepovolený příspěvek je skrytý
Vytvořeno 29.4.2009 21:05 Řasa v koupacím jezírku
 Odpověď [570 => 459]
Autor kalubos
Koncem minulého roku jste psali, že na vaše jezírko zaútočila dlouhá řasa. Jakou formou s ní bojujete?
Kamarád má jezírko o rozloze cca 50m2 a začínal taky s čistým jezírkem. Jeho ovšem napadla řasa krátká. Těď do jezírka pere chemii, UV lampu, filtraci čerpadla a skymry. Vodu se mu daří vyčistit, ale mne se tato metoda nelíbí.
Při sledování vaši výstavby jsem pevně věřil, že biologická rovnováha udrží jezírko v čistém stavu. Je mi velice líto, že se vám to na 100% nedaří. Máte prosím představu, jak s tím budete bojovat? Jaký je současný stav?

Děkuji Luboš
Vytvořeno 30.4.2009 21:42 jak na řasu
 Odpověď [571 => 570]
Autor petr.skvor

zdravím Vás,
řasa je opravdu prevít. přes zimu se možila i pod ledem nadále a když jsme po únorovém tání viděli tu spoušť, meli jsme skutečně velkou obavu, jak tohle dopadne!?! naštěstí nyní je na tom jezírko velmi dobře a těšíme se na letní koupání. ale co se stalo mezi únorem a dubnem?

na řešení nemá zásluhu žádný odborník přes rybníčky, ale naše pilné hledání na internetu a soused. celkem jsme udělali několik kroků:

1. zakoupil jsme bazénovou dnovou profi síťku s teleskopickou tyčí (až 3,6m). ještě v ledové vodě jsem vybíral řasu z mělčin, mezi rostlinami, ze dna a seškrabával ji přirostlou k dubovému rámu mezi hloubkou a mělčinou.
  2. na internetu jsme našel "super" přístroj za velké peníze, který uvloňuje ionty mědi do jezírkové vody při jejím průtoku k filtru. pak jsem našel zmínku o modré skalici, která proti řasám zabírá a vzpomněl si, že obdobnou dezinfekci (Preventin) jsem onehdy používal v akvárku proti plísním rybek. takže jsem aplikoval 2x dávku, s odstupem 14ti dní, 2g modré skalice na 1m3 vody.
  3. kamarád soused, rozhodil sítě v okolí a zjistil, že pulci sežerou vše na co přijdou a hlavně vše drobné zelené, třeba řasu!? to mi připomělo, že loni, než nám v srpnu užovky vychytaly všechny pulce a čolky, nebyly řasy! to bylo skvělé zjištění, protože už na začátku března k nám žaba nakladla kokon vajíček :o). 
  4. nakonec jsme dostali pár kousků rybek "ostroretky stěhovavé". nechtěli jsme mít ryby v jezírku, ale protože tyto ryby vyžírají i řasy, s nadšením jsme je přivítaly.

...v jezírku je sediment, tomu se nezabrání, ale zatím ne řasy. doufám, že to tak vydrží a rostoucí rostlinky budou s bakteriemi nadále pracovat a čistit vodu jak mají :o).

jen pro doplnění....kamarádka má malé jezírko, průběžně odlovuje řasu a tak se tuším loni rozhodla pořídit filtraci a UV lampu. nicméně řasu má stále a lovit budou i letos :o(.

Vytvořeno 28.7.2009 21:42 modrou skalici raději NEE
 Odpověď [586 => 571]
Autor petr.skvor
po naší jarní "očistě do čista" již máme další zkušenosti a tak s nimi volně pokračuji v tomto vláknu.

skoro všechny kroky v mém příspěvku z 30.4.2009 21:42 jsou OK, tedy až na jeden! zjistili jsme, že s modrou skalicí není radno si moc zahrávat. její použití v jezírku je na hraně, protože organismy jsou na ni velmi citlivé a je těžké odhadnout správnou míru. v článku Očista dočista  je uvedena koncentrace 2g na kubík vody, kterou nyní považuji skutečně za mezní maximum! u nás to skončilo výměnou vody, nicméně ani výměna vody nepomohla k likvidaci řasy. ta se objevila ve vodě krátce po vyprchání chloru z městské vody.

ale nevzdali jsme to a nakonec pořídili "Tripond Bakterien Starter 2,5 l" . po jeho aplikaci jsem byl na půl skeptický, ale přitom zvědavý, jak to dopadne. tento prostředek živých bakterií a enzimů nám po cca 2 měsících vyčistil jezírko! máme průzračnou vodu! vidíme opět až na dno (2m)!

k ostroretkám se připojil jeden jeseter :o>
Vytvořeno 9.8.2009 20:35 pár fotek
 Odpověď [591 => 586]
Autor petr.skvor
jen pro ilustraci připojuji pár fotek, jak vypadá naše jezírko ve třetí sezóně po úplném odřasení :o)

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru