aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > stěny, příčk... > Tvrdá vata

téma...

Vytvořeno 16.7.2008 8:15 Tvrdá vata
 Téma [452]
Autor tichycyril
Aktualizováno 14.8.2008 11:47
Skupina stěny, příčky a stropy
Zobrazeno 1515x
Počet 10

Dobrý den pane Škvore,

Než jste začal dělat provětrávanou fasádu, tak jste chtěl na vnější OSB desky dát neprovětrávanou  fasádu z vaty, ale odradila Vás cena vaty.(tuším, že jsem toto četl na původních stránkách).

Provedl jsem si propočet, kolik by mne stála provětrávaná a neprovětrávaná fasáda a zjistil jsem, že je pro mne finančně výhodnější provětrávaná.

Jedná se o přídavné izolaci 20 cm

Provětrávaná fasáda:

Cena (materiál + práce) za rošt by v mém případě byla asi 500 Kč /m2

+ vata asi 400Kč /m2

+ difůzka 60 Kč/m2

+ obklad asi 1200 Kč /m2

(a to stále nevím, co bych na rošt dával, protože chci materiál, který je lehký a to jsou pouze platové palubky, které se mi nelíbí)

Neprovětrávaná fasáda:

Lepidlo

+Vata 800 Kč /m2 (včetně práce),

+perlinka a lepidlo 150 Kč/m2

+probarvená omítka 300Kč/m2

Čím jste chtěl lepit na OSB desky, které budou provrtané, tvrdou vatu, aby díry v OSB desce zůstaly a tím se zvýšila paropropusnost OSB vnějších desek?

S pozdravem

Cyril Tichý

Odpovědi ...

Vytvořeno 16.7.2008 14:38 Provětrávaná nebo neprovětrávaná
 Odpověď [453 => 452]
Autor roman_cechak
Dobrý den, dle mého názoru je výhodou provětrávané fasády lepší možnost ji realizovat svépomocí - jedná se v podstatě o šroubování do dřeva, cokoliv se dá kdykoliv odšroubovat a začít znovu. Proto si na odvětrávanou fasádu troufnu sám. Na neprovětrávanou fasádu bych si asi netroufnul, dle mého je tam více věcí které se dají pokazit a většina procesů je nevratná (pokud nalepíte izolaci tak ji budete dost těžko odstraňovat když bude nalepená špatně). Navíc provětrávané fasády počítají převážně s nějakým obkladem, který se dle mého lépe opravuje než tenkovrstvá omítka. Co se týče možného materiálu nabízejí se dřevěné palubky, CETRIS desky, Vámi zmíněné plastové palubky... Většina těchto obkladů se ale spíše hodí na moderněji pojatou budovu, obklad z Cetris desek se špatně aplikuje na členitou fasádu s různými balkónky a navíc to opravdu nevypadá dobře :-) Provětrávaná fasáda jde pochopitelně udělat i s omítkou, dle mého to ale dost zvýší finanční náklady.
Vytvořeno 20.7.2008 21:49 EPS a trochu vaty
 Odpověď [455 => 452]
Autor tichycyril

Ještě mne napadla jedna varianta. Zateplení EPS.

Stávající složení stěny (zevnitř ven): sádrokarton, vzduchová mezera na instalaci, OSB deska, parozábrana, 14 cm trámky a vata ORSIL UNI 14 CM, OSB deska (vnější).  Dále chci zateplit izolantem EPS 20 cm nebo vata 20 cm.

Zde popisuji, jak bych se mohl vyhnout vatě (provětrávaná fasáda čí kontaktní fasáda).

Opláštění celé dřevostavby polystyrenem tl. 20 cm (v jedné "20cm" nebo ve dvou vrstvách "10cm +10cm"). Polystyren bych přilepil na provrtané vnější OSB desky nízkoexpanzní PUR pěnou ve svislých "housenkách" s roztečí 20 nebo 30 cm.

Již jsem zkoušel přilepit EPS 100S na OSB desku a drží opravdu hodně dobře.

Tím, že jsou housenky naneseny svisle, si kladu otázku. Může proudit vzduch za EPS?? Ne nemůže, protože mezi OSB deskou a EPS vznikne mezera cca 4 mm. A to je malá mezera na proudění vzduchu.

Postup:

Pokud bych na provrtané OSB desky nejprve přišrouboval svislé latě 4x6 v rozteči 30cm a teprve na tyto latě bych aplikoval "housenky" a přilepil EPS, tak by mezi EPS a OSB deskou vznikla mezera cca 4,4 cm a touto mezerou by již mohl proudit vzduch a "vysušoval" by prostor mezi vnější OSB a izolantem EPS.

Aby se zamezilo nadměrného provětrávání, tak bych za nejspodnější EPS (mezi EPS a OSB desku) vložil také vatu ORSIL UNI tl. 5cm a výška 50 cm (po celém obvodu domečku) a tím bych zredukoval proudění vzduchu mezi izolantem EPS a OSB deskou.

Jelikož tato vzduchová mezera bude u střechy ukončena ve vatě, která probíhá volně do prostoru mezi krokve, tak si myslím, že mohl vzniklou mezerou proudit vzduch svisle, který by případnou vlhkost odváděl do prostoru mezi krokve.

ORSIL UNI zpomaluje proudění vzduchu za EPS a znemožňuje náhlé profouknutí při silném větru.

Prosím o názory.

Díky Cyril

Vytvořeno 21.7.2008 13:06 EPS místo latí
 Odpověď [456 => 455]
Autor tichycyril

Jelikož nemohu uipravit tento příspěvek, kterého dle serveru nejsem autorem, tak píši tímto způsobem.

Ještě bych mohl svislé latě nahradit proužkama EPS o hloubce 5 cm šířce 10 cm. A teprve na tyto proužky nalepit 20 cm EPS.

Vytvořeno 21.7.2008 13:06 EPS místo latí
 Odpověď [457 => 455]
Autor tichycyril

Jelikož nemohu uipravit tento příspěvek, kterého dle serveru nejsem autorem, tak píši tímto způsobem.

Ještě bych mohl svislé latě nahradit proužkama EPS o hloubce 5 cm šířce 10 cm. A teprve na tyto proužky nalepit 20 cm EPS.

Vytvořeno 22.7.2008 12:22 Fasáda
 Odpověď [458 => 456]
Autor roman_cechak
A proč tam dávat tu druhou OSB desku, třeba nebude vůbec potřeba. Zkuste se podívat třeba tady: http://mujdum.pise.cz/26680-izolace-a-dokonceni-sten-aneb-jak-na-drevostavbu.html Proč obě vrstvy izolace nespojit do jedné kompaktní vrstvy, která bude opláštěná z interiéru OSB deskou a z exteriéru něčím prodyšným - např. dřevovláknitou deskou, difuzně prodyšnou fólií s řídkým laťováním.... Provětrávaná mezera by měla být průběžná a měly by se omezit místa bránící průchodu vzduchu. Váš nápad s vatou šířky 500mm kolem okrajů je dle mého jako komín ucpaný skleněnou vatou - asi by moc netáhnul. Navíc byste musel stejným způsobem ucpat i prostory kolem oken. Pokud se Vám podaří vytvořit uzavřený prostor můžete použít i foukanou izolaci (celulózovou Climatizer plus popř. drcený polystyrén) nebo můžete na vyplnění použít vatu pro výplně, která je levnější než fasádní. Pokud chcete klasickou omítku a né obklad tak bych volil asi tuto skladbu: Sádrokarton, montážní prostor, OSB deska, nosné hranoly, na příložkách z OSB desek montážní rošt, dřevovláknitá deska s prodyšnou!!! kontaktní omítkou. Prostor mezi OSB deskou a dřevovláknitou deskou si vyplňte čím chcete - vatou, foukaným Climatizérem, drceným polystyrénem, slámou, konopím - jen klasické EPS bych tam necpal. Pokud se nakonec stejně rozhodnete o EPS na vnější straně volte raději 1x200mm než 2x100mm, pokud budete lepit pouze jednu vrstvu na čistý podklad, nemusíte dle výrobců zateplovacích systémů používat hmoždinky - v případě lepení druhé vrstvy by jste je musel použít. Dle mého by měl být polystyrén přilepený plošně, variantu s náhradou latí polystyrénovými hranoly bych rychle opustil - při větrném počasí je návětrná strana zatížena tlakem, ale závětrná je zatížena sáním a to by pouze liniově přilepený polystyrén nemusel udržet, zvláště přilepený na polystyrénovém hranolu. Roman Čechák
Vytvořeno 4.8.2008 22:29 neprovětrávaná, nebo provětrávaná?!
 Odpověď [466 => 452]
Autor petr.skvor
enchal jsem si tenkrát udělat cenové nabídky na kontaktní fasádu. cena za materiál naskočila dvěmi položkami: kamenná vata v provedení Lamely a (a to hlavně) lepidlo pro celoplošné lepení lamel. lepidlo muselo držet na OSB a být prodyšné. takovou vlastnost mělo jen málo lepidel a ty byly velmi drahé. tenkrát to byla cena na materiál cca 187 tis Kč + DPH, oproti materiálu na provětrávanou s Cetriskami za 80 tis Kč i s DPH.

provedení kontaktní fasády je dle mého soudu snazší a rychlejší než rošty a výplně provětrávané fasády. a hlavně, nedostal bych se do současné situace, kdy Cetrisky nakonec nechceme a "nevíme" co tam dát :o(

EPS bych u dřevostavby vyloučil. EPS má (tuším) o dva řády nižší paropropustnost. popsané "oblzličky" s mezerou a podobně.....připadají mi komplikované a výsledné vlastnosti budou diskutabilní. možná stavební fyzik by dal rozhřešení :o)
Vytvořeno 4.8.2008 22:39 sorry
 Odpověď [468 => 457]
Autor petr.skvor
je mi líto, ale server není dokonalý. to výte, dělal jsem ho svépomocí :o].
příspěvek stačí vložit jen jednou :o)
Vytvořeno 7.8.2008 7:42 Proč jste zavrhl Cetris desky?
 Odpověď [470 => 466]
Autor roman_cechak
Dobrý den, můžu se zeptat proč nakonec Cetris desky nechcete? Počítáme s nimi zatím na obložení garáže, provětrávané s přiznanými spárami a s největší pravděpodobností v přírodním odstínu. Zamítl jste je z "pohledových" důvodů nebo kvůli něčemu jinému. Díky Roman
Vytvořeno 14.8.2008 11:43 opět provětrávaná
 Odpověď [472 => 466]
Autor tichycyril

po dlouhém pátrání a rozhodování (EPS, vata) se nyní kloním k provětrávané fasádě na drevostavbe, ktera je provedena Two-by Four (inspirace u pana Škvora :-)). Uvnitr vnější konstrukce domu je ORSIL UNI 14 cm.
Nakonec jsme se rozhodli na obklad Novabrik therm (zatížení 45 kg na m2).  už jsme to viděli a royhodli jsme se. Ano cena je vysoká.
Provětravaná fasáda bude tlustá 18 cm (9 cm ORSIL UNI a 9cm ORSIL UNI).
Samotná konstrukce provětrávané fasády bude provedena z vodorovného (na straně stavby) a svislého (u obkladu) roštu o průřezu 3x9 cm, dohromady bude tedy obklad domu na tomto roštu vzdálen 18 cm (9+9) do domu. Vzdálenost jednotlivých fošen (kapsy pro vatu) bude cca 59 cm (ORSIL UNI má rozměr 120 x 60 cm).
Tento způsob roštu určitě unese celý obklad.
Je takové provedení roštu optimální nebo existuje jiný způsob roštu, který bude ukotven pouze na obvodové zdi, která je z OSB desek? Stejné provedení roštu mi připadá jako málo nosné, protože se jedná o špalíky, kter nemají žádnou podporu.

Pane Škvore, jak by jste nyní provedl provětrávanou fasádu (rošt), na který by se měl dávat obklad, který by měl unést cca 100 kg (raději přeháním).
Zkuste, prosím, poradit.
Děkuji
Cyril

Vytvořeno 14.8.2008 11:47 vložení příspěvku
 Odpověď [473 => 468]
Autor tichycyril

Ano, já kliknul jednou na tlačítko uložit, ale náš server v práci dělá takového neplechy.

Cyril