aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > Zahradní domek + sau...

téma...

Vytvořeno 11.7.2008 7:46 Zahradní domek + sauna
 Téma [447]
Autor lososss
Aktualizováno 4.8.2008 23:04
Skupina dům
Zobrazeno 782x
Počet 3

Dobrý den, měl bych jeden takový specifický dotaz na zahradní dřevostavbu se saunou, jelikož sem zde na diskuzi nenašel nic podobného.

Na zahradě mám starší dřevostavbu, kterou bych chtěl zrekonstruovat, zateplit a v interiéru zhotovit saunu. jedná se mi o to jak zvolit správnou skladbu obvodových stěn, přičemž chci využít stávající nosnou trámkovou konstrukci.

V ostatních tématech jsem se dočetl mnoho způsobů, jak zhotovit obvodové stěny, ale tyto konstrukce se mi zdají pro mé potřeby příliž složité. V zimním období si představuji provoz tohoto domku cca 2x týdně na saunování, přičemž skaldby obvodových stěn uvedené v ostatních tématech jsou pro objekty pro celoroční užívání. V mém případě se jedná o zahradní domek, který dvěmi stěnami sousedí se zdí domu a dvěmi stěnami je do prostoru, proto předpokládám, že skladby stěn budou odlišné.

Jelikož jsem v tomhle docela laik, chtěl bych vás poprosit o návrh skladby obvodových stěn, abych se konečně hnul kupředu. jinak trámková konstrukce domku je z trámků 120x120.

Moc Vám všem děkuji za podnětné nápady.

S pozdravem Pavel

Odpovědi ...

Vytvořeno 27.7.2008 22:24 další info?
 Odpověď [462 => 447]
Autor petr.skvor
bylo by další info o záměru? jde mi o to, zda domek bude obsahovat pouze saunu, nebo zda sauna bude jen částí? stěny domku budou tvořit stěny sauny, nebo sauna bude zakoupena jako výrobek a instalována uvnitř? stěny z trámů jsou i z těch dvou stran zdí sousedních staveb? co strop a podlaha? bude se předělávat? z čeho jsou? ...???

tuším, že Grada má nějakou brožurku o stavbě sauny. měl jste ji v ruce??
Vytvořeno 29.7.2008 20:41 Ree
 Odpověď [465 => 462]
Autor lososss

Dobrý den

Takže k upřesnění mého záměru, sauna by měla být jen částí toho domku, bude v něm ještě jakoby odpočívárna a sprchový kout, přičemž stěny domku budou tvořit stěny sauny jen částečně a to v jednom z rohů domku. Stěny sousedních dvou staveb jsou zděné, jako fasáda je brizolit. Podlaha je pod celým objektem betonová a strop je trámkový, bude se muset také zateplovat. Střecha domečku je šikmá s kanadským šindelem.

Jinak po té brožurce se mrknu, předpokládám že ji budou mít v každém kvalitnějším knihkupectví.

Děkuji za vaše poznatky, s pozdrvem Pavel

Vytvořeno 4.8.2008 23:04 jedna z možností
 Odpověď [469 => 465]
Autor petr.skvor
díky za doplnění.

pokud obě zdi sousedních domů zístanou a nebudou se bourat, jsou rovné a v těsné blízkosti s nosnými trámky zahradního domečku a zastřešení je těsně napojeno na tyto zdi, takže nedojde k pronikání vody do konstrukce, pak mě napadá takováto cenově dostupná varianta:
  • pokud nemá nosná konstrukce sloupky asoň po 60cm, pak bych vložil doplňkové fošny (třeba 12x5cm) jako sloupky do konstrukce.
  • jako zateplení konstrukce 12cm silnou desku izolace (desky z konopí, vata,...., jen ne EPS apodob!) - provedení tak, aby izolace sama držela mezi sloupky
  • na vnitřní stranu konstrukce paronepropustnou fólii a na ni OSB na pero a drážku (nejlépe s přelepenými spoji)
  • na OSB již vnitřní obklad, nebo jen povrchovou úpravu. vruty uchycující obklad nesmí proniknout skrze OSB a poškodit fólii
  • v místech, kde bude obvodová stěna domku využita jakostěna sauny, přisadit další stěnu - izolace 12cm by pro saunu byla v zimním období málo a taky nosná konstrukce by byla namáhána vysokou teplotou
  • vně domku (stěny, které budou do prostoru) obložit tak, aby nedošlo k pronikání vody do konstrukce, ale mohla odcházet případná vlhkost směrem ven z konstrukce - paropropustnou fólii a pak třeba dřevovláknité desky (síla desek 6cm => další tep izol.) a nataženou fasádou
  • od podlahy zateplit min 12cm tep izol.; třeba vytvořit dřevěný rošt na základ (předpokládám, že je na něm hydroizolace i pro zamezení vlhnutí nosné dřevěné konstrukce)
  • do trámového stropu vložit izolaci v síle 12 - 20 cm. opět nezapomenout na parotěsnou uzávěru v konstrukci směrem do objektu. tedy pohledový strop, parobrzda, nosný strop s tep. izolací  (měkká vata, nebo nafoukat celulózu,...), volný prostor a zastřešení.
napsal jsem to v kostce, tak nevím, jestli je to úplně srozumitelné. kdyžtak se ptejte dál. a třeba přiložte fotky :o)