aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > základy > Zaklady na patkach

téma...

Vytvořeno 13.5.2008 12:18 Zaklady na patkach
 Téma [400]
Autor a.bulak
Aktualizováno 17.11.2008 7:44
Skupina základy
Zobrazeno 1585x
Počet 8
Dobrý den,
Mate prosím zkušenosti se založením zakladove desky na piloty nebo patky?
V tématu zelená střecha byl domeček s takovímito základy, věděl byste pane Škvor poradit jak to bylo dimenzovano , smozřejmě že záleží na půdě, ale všeobecne jak provedl uchycení, jak dimenzoval nosné konstrukce, hranoly, a třeba jak provedl izolaci a zatepleni od spodu, například i složení.
Moje představa je vynechání při stavbě betonove desky, protože si myslím že ten domeček je stavěn jen pro mou generaci a za nějakých 60let budou zase jíné požadavky, a nechci pravnoučkům přidělat práci. A dále myslím že i ten železobeton neni uplně zdravotně nejlepší, a rychlost - cena má tyky svou váhu.
Chtěl bych stavět domek s obytným podkrovím půdorysu přibližně 8m x 9m a tecnologii sendvič, svépomocí. A peněz neni nikdy moc - najednou, takže řeším vše složení stěn, zateplení, instalace, topení, myslím že mám pár nápadů, které chci realizovat, ale s provedením základů takto, zkušenost nemám.
Děkuji.

Odpovědi ...

Vytvořeno 13.5.2008 16:58 Základy na patkách
 Odpověď [401 => 400]
Autor roman_cechak
Dobrý den, právě řeším podobný problém, jsem ve fázi projektu a za chvíli dojde ve statickém výpočtu právě na tuto část. Velikost našeho půdorysu je 10x6m, také obytné podkroví. Dům s tímto způsobem založení byl představen v časopise Stavebnictví (4/08), který dostavávají členové komory autor. inženýrů - možná ho bude Váš projektant mít, popř. můžu zaslat naskenovaných pár stránek. Základový rošt je zde řešen jako soustava podélných trámů (tuším že 5ks) uložených na základových patkách. Na těchto trámech jsou uloženy příčné trámy menšího průřezu (spojení kovovými úhelníky). Další skladba je OSB deska, izolace a železobetonová deska. Ve spodní části hlavních nosných trámů je proveden záklop z dřevěných prken tl. 20mm, na nich je difuzně prodyšná fólie a prostor mezi prkeným záklopem a OSB deskou je vyfoukán CLIMATIZEREM. Jak jsem již uvedl, v současné době to řeším, rád bych na to nebyl sám, takže si můžeme vyměnit kontakty. Mohl bych Vám i časem poslat nějaký výkres, ale ještě to nemám dotažené. Z hlediska izolace to chce více izolovat, protože se jedná o konstrukci ochlazovanou stejným způsobem jako např. stěny (rozdíl teplot v interiéru a exteriéru je větší než při použití klasické základové desky). Vyřešit to ale lze, výše uvedený dům byl dokonce ve standartu pasivního domu.
Vytvořeno 14.5.2008 10:28 Slozeni
 Odpověď [402 => 401]
Autor a.bulak
Pro takovéto složení je jistě důvod, ale příde mi složité, tedy zespoda budou prkna a nanich paropropusná folie, příčné trámy s nafoukanou celulozou, osb, izolae (zrejme nejaky EPS,XPS), železobeton?, interier.
Proč tam chcete dát beton?, chápu že se bude jednat jen o vrstvu  do cca 6cm, ale i tak mi to příde, když už tam mám OSB tak bych na to dal ještě jednu a treba v koupelne cetris nebo tak, spoje vzduchotěsnil už na té prvni OSB.
Celulozu schvaluju je to dobrá věc a na vodorovné izolace obzvlášt, ale paropropustnou folii i když schovanou za prkna,
Pokud by to bylo tak, aby byla těsně u sebe tak tech prken musí být hodne = prace.
Pokud by byla se sparou jak dlouho ta folie vydrží, a ta celuloza bude zrejme volně bez lepidla.
Pride mi ze pokud nebude vetrana spara nad celulozou  (dejme tomu že jí tam bude míň než je výška příčného trámu a odvětrání bude prostě vrchem a tedy bokem ze stavby), tak ta spodní  folie by mela být co nejpevnější a nepropustná, protoze i ze země se uvolnuje nejaka ta para, a ta temi prkny a paropropustnou folii dojde primo do celulozy.
prosim, nechci tim nic nikomu černit , ono všecno ma sve nevyhody.
Jen tak ze srandy co byste rekl na slozeni ze spoda: polystyren (mozna  navrch XPS), příčné trámy (do nich treba Časem nfoukat celulozu, treba za 3 roky, pripravene větrání a otvory), OSB vzduchotesne a vzduchotesne napojene na steny (do OSB nebo parozabrany), hranoly z latí pravidelně rozmístěné (nahusto,ale aby mohl prudit vzduch), OSB nebo cetris do koupelny, interier.
To proudeni vzduchu, mam myšlenku že by se dalo využít podlahy misto potrubí, treba je možné tou latí vytvorit cestu tomu vzduchu primo k vyřezaným otvorům, tam kde si je preju, osadit je mřížkou. Tak sem to okoukal v práci, kde je obyc OSB  s kobercem polozeno na  rostu a podním je beton, a funguje to, nekde jsou mřížky na vzduch, nekde je přímo uděláno hnízdo na sít a elektřinu - tedy i kabely jsou tahnuty mezerou. Nevyhoda, zrejme bych to udelal jen dole, krocejova hlučnost..
To sem se nechal unest, to dimenzovani nosnosti jeste nevim , nemam to propocitane.
Vytvořeno 14.5.2008 13:50 Slozeni
 Odpověď [403 => 402]
Autor roman_cechak
Ten záklop z prken by byl souvislý bez mezer. Nenapadá mě nic jiného, co by bylo schopno unést CLIMATIZER a zároveň bylo difuzně prodyšné, vzdálenost podélných trámů mám zatím (ještě není statický výpočet) 2,8 metru. Nad OSB deskou, která bude tvořit vzduchotěsnou vrstvu, bude položeno EPS (XPS) ve kterém budou kanály vzduchotechniky. ŽB desku tam mám jednak z důvodu akumulace tepla a za druhé na ní bude příčka z vápenopískových cihel, akumulační nádrž a pod (tzn. pro roznos zatížení). Zkuste namalovat Vaši konstrukci na kus papíru s popisem a pošlete mi to do mejlu. Já Vám pošlu moji skladbu v PDFku na mejla. Roman
Vytvořeno 14.5.2008 13:52 Slozeni
 Odpověď [404 => 403]
Autor roman_cechak
Zapomněl jsem mejlovou adresu: ka.ma.ro(zavináč)seznam.cz
Vytvořeno 15.5.2008 7:30 dům na pilotech
 Odpověď [406 => 400]
Autor petr.skvor
zmíněný dům skutečně stojí na pilotech. půdorys domu je asi 160m2 a má celkem skoro 50 ks patek ve 4 řadách. patka má rozměr 40x40cm a hloubky asi 150cm. zpevněno železem. nebyl jsem u toho, když se patky zakládaly a ani nemám všechny informace, abych to zde popsal.ale to vše vyjde z rozboru skladby podloží, místních podmínek a hlavně statického výpočtu. tento konkrétní domek, je dle mého laického pohledu materiálově naddimenzovaný. ale nutno věřit statikovi, ten za to přeci bere peníze, ne :o?

zkuste se podívat na klasické konstrukce 2by4! v americe se tak staví leta a dle informací se jede podle ustáleného způsobu a pro RD už ani nepočítají statiku. bývají tam nákresy pro založení na dřevěných sloupech, což je obdoba betonových patek.

mám jednu myšlenku, jak zjednodušit  založení betonovýc patek. ale není to odzkoušeno, takže to zde nebudu veřejně prezentovat. nerad bych obecně doporučil možný "nesmysl" :o(

požádal jsem majitele tohoto domečku aby zde realizoval svůj seriál a zásobil vás velkým kvantem fotek. jestli na to skutečně dojde nevím, ale budu moc rád, když se tak stane :o)

PS: píšete o zdravém bydlení, tak jen upozorním, že dle feng-shui dům na pilotech není nejlepší varianta :o((
Vytvořeno 12.7.2008 21:43 dřevostavba na patkách v Českém ráji
 Odpověď [448 => 400]
Autor pawelll
Zdravím vás, i já něco přihodím na téma založení na patkách. Stavím dřevostavbu v Českém ráji, půdorys 12,5x6, podkroví jen jako úložené (střecha 25 stupňů). Mám založeno na 15 patkách, 40cm průměr 1,5-2 metry hluboké. Statik mi i navrhoval 30cm průměr, ale hlavně do 2 metrů (spodní vody, zvedání patky nahoru, povrchové pnutí - no přednáška z fyziky).
Já budu mít základový rošt 16cm, nad tím 16 cm podlahový rošt, samotnou podlahu pak suchou (asi 2x OSB min. 20mm). Izolace v podlaze tedy 16+16cm, prkenný záklop zespoda,paropropustná folie, izolace minerální vata.
Více na mém blogu: http://drevostavba-svepomoci.blogspot.com/
Vytvořeno 27.7.2008 22:32 pěkná práce
 Odpověď [463 => 448]
Autor petr.skvor
děkuji za příspěvek. moc rád koukám, jak "to dělá" někdo jiný :o). vypadá to na pěknou a přesnou  práci! držím palce :o)
Vytvořeno 17.11.2008 7:44 dům na pilotech
 Odpověď [508 => 406]
Autor petr.skvor
pár fotek ze zmíněné stavby :o), které jsem dělal již loni.