|
aktualizace 11.5.2012 14:22
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných
|
téma...
16.4.2008 23:20 |
Více informací o jezírku
|
|
|
Ahoj Škvorovi, chtěl jsem poprosit, jestli byste se ještě trochu rozepsali o jezírku. Jak vám teď na jaře funguje, jestli se nekalí, co řasy, jak často jede čerpadlo atd. Nevíte náhodou, kolik vyšla fólie + svaření? V rozpočtu je to i s rostlinama a nevyčtu to z toho. Taky by mě zajímalo něco víc o rostlinách, jaké jsou v jaké hloubce, jak se jim teď daří... V článku je jenom "rybníkář nám zasadil rostliny" a to mi nestačí ;-) Jo a rybníkář je www.rybnikar.cz nebo někdo jiný?
Jinak obrovské díky za fantastické informace a fotky, nedovedu si představit tvořit takový web při stavbě.
Jenom drobná připomínka k fóru, rozdělení do kategorií je sice pěkné, ale je jich moc a výsledek je dost roztříštěný. Na Livingu je to rozdělené jenom na Stavbu, zahradu, interiér a pak už se to v těch kategoriích všechno mele dohromady a je to myslím lepší. To jen tak k zamyšlení.
|
|
|
|
Odpovědi ...
18.4.2008 12:32
|
Jezírko na jaře
|
|
|
|
Jezírko je pořád báječně čisté, nekalí se a řasy jsme nikde žádné nenašli :-). Čerpadlo jsme na zimu vyndali a zatím ho letos nezprovoznili. Nicméně s čistotou vody nemá co do činění, protože ho máme jen na efekt - aby nám voda zurčela po kamenech... Loni jsme si chvíli pohrávali s myšlenkou, že čerpadlo umístíme na dno hloubky, aby voda cirkulovala a ohřívala se nejen na mělčině - ale hned jsme to zavrhli. Voda v hloubce chladí celý biotop, aby voda zůstávala čistá. Rostlinky jsou osázeny max. v hloubce 10 cm - spíš výš - žábník, blatouchy, pomněnky a kosatce jsou defacto těsně pod hladinou - na samém okraji jezírka, traviny a orobince jsou hlouběji - ale opravdu max. do 10 cm.
Abyste mi věřili, připojuji aktuální fotky, které jsem cvakla před 15 minutami. Zelený chuchvalec ve vodě je žabí hnízdečko. Už je téměř pusté - pulci se nám vlní ve vodě. Kromě nich tu máme larvy vážek, žravé brouky a nějaké čolky nebo mloky... Prostě paráda!
Pána, kterého jsme si na jezírko pozvali, bych nerada veřejně jemnovala. Myslím, že jsme spíše měli smůlu, než že by a priori špatně pracoval. Pokud se rozhodujete, kterou firmu na jezírko zvolit, tak vám to napíšu do e-mailu.
Forum je takto rozčleněno schválně. Když už se s tím Petr programuje a uvažuje, že na server v budoucnu bude přispívat více lidí, chce usnadnit vyhledávání informací. Až bude rozšířená funkcionalita a dáte si vyhledat např. elektroinstalaci - tak se vám zobrazí články i vlákna ve foru, která s touto oblastí souvisí a nebudete se muset prokousávat vším. Myslím, že to stojí zato - co myslíte? :-)
|
|
|
|
|
21.4.2008 11:37
|
Re: Více informací o jezírku
|
|
|
Díky za informace. Ještě by mě zajímalo:
- Co jsem tak zjišťoval, měla by být asi třetina jezírka zastíněná (strom, lekníny...) Máte něco takového nebo plánujete? - Na toho rybníkáře(.cz) jsem se ptal proto, že on na svém webu (jako jediný,co jsem našel) prezentuje jezírka bez čerpadla. Většina firem, co jezírka staví, dává čerpadlo, které buď nasává vodu pod rostlinama nebo naopak vodu přivádí pod rostliny. Mělo by se tak zlepšit čištění... Kontakt nepotřebuju, chystám se na to sám ;-) - Skimmer zřejmě taky nemáte... Jak čistíte hladinu, ručně?
Moc mě zajímá, co to udělá v červenci, srpnu... ještě se ozvu :-)
|
|
|
|
|
21.4.2008 14:11
|
čistota vody v jezírku
|
|
|
|
O zastínění jsem slyšela také, máme z jižní strany 3 borovice, které zatím nejsou tak velké aby stínily. Čerpadlo jsme si koupili z vlastní iniciativy - jak jsem pochopila, důležitý je poměr velikosti mělké a hluboké vody - kvůli teplotě vody v létě - a počet rostlinek. Spadlé a uhnilé listy v létě průběžně sbíráme, ale není toho u nás tolik a přecejen je třeba nechat ve vodě nějaké živiny, aby měly rostlinky z čeho růst. Zřejmě jich máme tolik, že stíhají vodu stále pročišťovat.
|
|
|
|
|
13.6.2008 13:42
|
Voda v jezírku
|
|
|
|
Můžu se zeptat jak je na tom voda v jezírku? Nedošlo k zezelenání vody? A kolik jste měli žabiček a pulců na jaře? V budoucnu taky plánujeme koupací biotop, tak zatím zjišťuji zkušenosti. Mohl bych poprosit i o aktuální fotku? Díky Roman
|
|
|
|
|
14.6.2008 12:48
|
aktuálně z vodní hladiny
|
|
|
tak doposud je voda stále krásně čistá. poze na dnu hloubky je sedlý sediment....a klukem naházené kamínky :o(. takže jsem zkusil vzít ponorné čerpadlo a odsát sediment. trochu to šlo, ale nabylo to dostatečně efektivní. takže jsem šel hledat potapěčské brýle......a našel je. při prvním ponoru, jsem vybral pár kamínků a konstatoval, že je dole neuvěřitelná zima (teplotní čidlo v zemi -2m ukazuje 13,5 °C). po chvíli cachtání se voda trochu promíchala a už i dole bylo snesitelně. zatím jsem nepčišel na metodu, jak se sedimentu zbavit....ale JÁ NA TO PŘIJDU!!!
pulců je dost a už jsou pěkně velcí. vylíhlo se tak 20 vážek. jedno velké modré šídlo se u nás zabydlelo a dělá si nárok na celé jezírko. agresivně odhání ostatní šídla. máme asi 7 čolků (nevím kde se tu vzali). manželka u nás načapala taky užovku. ptáčkové se k nám lítají vykoupat i napít.....fotky budou, vydržte :o)
|
|
|
|
|
31.12.2008 17:05
|
jak na biotop, ale nechci ucit orla letat...
|
|
|
zdravim Vas, vycerpavajici odpovedi na otazky, co se deje v koupacim jezirku a jak se prirodne cisti voda, jak a za pomoci ceho funguje biotop jsem nasel ve dvou knizkach: Jan Salek: Prirodni cisteni a vyuzivani vody (Era, 145.-) a Jiri Sedlak: Koupaci jezirka (Grada, 279.-). Ja tam popsane postupy budu aplikovat v zanedbanem (8-let) koupacim jezirku-rybniku a budu referovat.
|
|
|
|
|
3.1.2009 21:32
|
díky za tip
|
|
|
|
moc díky za tip na knížky a za email. zítra jdeme k sousedovi, který obchoduje s rybkami. naznačil ,že existují ryby, které se vláknitou řasou živí, jsou malé a byly by k nám vhodné. pár takových rybek by se k nám hodilo, trochu by dodaly (nakadily) živiny a naše rostlinky by více prosperovaly. byl by tu zase trochu jiný život ve vodě a řasa by zmizla. snad se v brzku dovím více.
měl bych pár dotazů k vašemu jezírku:
- můžete sem hodit obrázky toho, jak takové zanedbané koupací jezírko vypadá?
- co je jeho největší problém?
- a kdy se pustíte do renovace?
|
|
|
|
|
Reklama
|