stále se snažím získávat informace o dřevostavbách a být v obraze. zaregistroval jsem i nějakou tu nevýhodu dřevostavby. některé "nevýhody" mohou být i výhodami, ale to je jen můj názor :o).
dost podstatné je, o jaké dřevostavbě budete uvažovat:
- pokud přemýšlíte o masivní dřevostavbě (srub, panely z masivního dřeva,..), pak Vaše obava z poškození parozábrany, není moc na místě.
- uvažujeteli o konstrukci na bázi 2by4, I (či C) nosníků,... zkrátka "lehké" konstrukci, pak záleží na tepelné izolaci, výpočtech, zvolených materiálech a skladby konstrukce obvodového pláště. my máme parozábranu za vnitřním OSB oláštěním. její poškození je tak pouze lokální, v místech prošroubování (otvor vyplňuje šroub) nebo prostupu (to je pečlivě izolováno. je možné navrhnout i skladbu stěny tak, aby parozábranou bylo OSBčko s lepenýmy/přelepenými spoji.
velkou "nevýhodu" u dřevostaveb spatřuji v nutnosti perfektně řešit detily ještě v projektové fázi. při realizaci se pak zaměřit na jejich takřka dokonalé provedení. to vše pak leze do peněz/času jak toho kdo staví, tak toho kdo kontroluje! nezapomeňtě, že i zděné stavby, které mají klasické obytné podkroví, jsou částečně dřevostavbou. tak by se k nim mělo přistupovat, to se ale obecně neděje v návrhu, natož při realizaci :o(.
nedavno jsem zaregistroval věc, která mě hodně překvapila a nědo by ji mohl považovat za nevíhodu: při našem 35 cm zateplení je jakýkoli hluk skrze stěnu utlumen, avšak když nad námi prolétně v nižší letové hladině vojenské letadlo, stěna se jemně "rozvybruje". onehda jsem seděl na posteli opřený o obvodovou zeď a letadlo z Kbel vykonalo své tak, že jsem zprvu měl dojem zemětřesení :-O
je nutné mít dořešenu i tepelnou a hydro "akumulaci" v interieru. v tom má zděná stavba navrch.
možná bych příště nešetřil na síle vnitřní příčky. 10 cm silná příčka stačí v kancelářské budově, ale když chcete oddělit obývák od ložnice, bude vhodnější silnější příčka.
možná jsem něco opomněl. a rozhodně si nečiním nárok na kompletnost výčtu. má někdo další nevýhody...?