aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > stěny, příčk... > Skladba stěn u dřevo...

téma...

Vytvořeno 31.3.2008 20:21 Skladba stěn u dřevostavby
 Téma [330]
Autor bretko1
Aktualizováno 6.4.2011 21:39
Skupina stěny, příčky a stropy
Zobrazeno 28035x
Počet 50
Dobrý den
Chystáme se stavět menší dům systémem dřevostavbaˇ.Chtěl bych radu ohledně složení a skladby stěn.Máme projektve kterém je skladba následující.
Fasáda,fasádní izolace-polystyren tl.60mm,OSB tl.12 mm,hranol 60x140,parozábrana,OSB 10mm,rošt na instalaci tl.50mm.sdk desky nebo dřevěný obklad.
Pokud máte nějaké zkušenosti-což jistě máte,tak bych rád uvítal radu ohledně vnějších OSB desek.Při stavbě jste je musel navrtat,kvůli lepší propustnosti vlhkosti.Chtěl jsem se zeptat jestli nemáte někdo lepší řešení.Pokud ano,tak kde je možné k těmto deskám stáhnout tech.informace.Díky za radu

Odpovědi ...

Vytvořeno 1.4.2008 21:54 skladba stěny
 Odpověď [334 => 330]
Autor petr.skvor

článku Teplo domova III jsme se svěřili s "blbou" volbou OSBčka na vnějším opláštění. fakt to nebyla dobrá volba, dnes již to vím!

kdybych navrhoval stěnu příště, použil bych něco na tuto vyriantu (skladba je směrem dovnitř):

• pohledová část fasády: s perlinkou natažená fasáda; prodyšná fólie + svislé latě  + pohledová část provětrávané fasády (desky, palibky, thermowood);...
  • dřevovláknité desky v síle 60 mm na pero-drážku (PD)
  • nosná konstrukce (s výplní tepelné izolace) 50 x 240 mm + z vnější strany zafrézované "zavětrání"
  • papírová pojistná parozábrana
  • OSB typ 3 4PD v síle 15 mm s lepenými (nějaké butillepidlo) spoji
  • jakoukoli pohledovou vrstvu; lze použít jen lak na OSB; dřevovláknité desky 60 mm (vytvoří vrstvu pro "zapuštění" instalací) + natažená omítka; SDK 15 mm; přizdívka z pohledových cihel (vytvoří vrstvu pro "zapuštění" instalací);...

dejte sbohem polystyrenu a zkuste na to jít rochu šetrněji :o). aby byla dřevostavba dobře "utěsněna" na vnitřní straně, dejte velký pozor na všechny detaily. raději to 3x promyslet předem, než to jednou "zvorat" na stavbě.

nezapomeňte, že u všech materiálů by jste měl dodržet doporučení výrobců a ne názor nějakého škvora ;o). držím palce.

Vytvořeno 2.4.2008 11:00 skladba stěny
 Odpověď [337 => 334]
Autor jirka.u
Měl bych jeden (možná blbej) dotaz - jsem laik, tak nekamenovat :) Pokud jsem dobře pochopil složení Vaší současné obvodové stěny, tak (směrem dovnitř) je za nosnou konstrukcí parozábrana, OSB, pomocný rošt (resp. instalační mezera), sádrokarton. Instalační mezera je vyplněna vatou. Nemůže se stát, že by se právě v této mezeře (resp. ve vatě, která tvoří výplň) držela vlhkost, když parozábrana je až za ní? Díky vzduochotechnice by té vlhkosti mělo být minimum, ale i tak.....
Vytvořeno 2.4.2008 21:50 skladba stěny
 Odpověď [339 => 334]
Autor bretko1
Díky za Vaše reakce.Ještě řeším pomocný rošt na vnějším opláštění s dostatečnými mezerami na provětrání.Na tento rošt fasádní polystyren,dale perlinku a fasádu.Pořád nemám jasno s tou OSB deskou na vnější opláštění.píšete dřevovláknitou desku ale co máte na mysli?V jendom článku jste doporučoval i DTD jestli jsem dobře četl.To mě přijde jako větší neštěstí než OSB.Když necháte DTD delší dobu v místě s větší vzdušnou vlhkostí,tak začne bobtnat arozpadne se.A myslím,že vlhkost tam nějaká bude.Jakou dřevovláknitou desku máte na mysli konkrétně?Jsem rád za vaše názory Díky
Vytvořeno 2.4.2008 22:04 re: skladba steny
 Odpověď [340 => 334]
Autor jozefduris
Zdravím všetkých, mám pár otázok k Vašej "budúcej" skladbe steny drevostavby.

• perlinkou natiahnutá fasáda - zrejme paropriepustná ?
  • drevovláknité dosky - skrutkované k nejakému nosnému roštu ? pero-drážka aj zlepované, alebo len priložené k sebe?
  • nosná konštrukcia 50x240mm - v inom vlákne ste spomínal C nosníky, skúste to sem hodiť, aspoň skicu, čo máte na mysli. Tých 240mm bude dosť na PD, alebo skôr ne veľmi dobrý NED ?
  • papierová poistná parozábrana - neplní túto funkciu OSB 3 PD ???
  • OSB 3 PD - okrem toho, že budú pero a drážka zlepené, treba spoje ešte aj prelepiť air-stop páskou, alebo to dlhodobo stačí len zlepené ??? Má niekto skúsenosť, čo takýto spoj urobí počas výkyvov teploty a prirodzeného pracovania drevodomu za 15-20 rokov ???
  • vnútorná pohľadová vrstva - ja som už takmer na 100% rozhodnutý pre hlinu, ešte je otázne či len hlinená omietka na rákosovom rošte, alebo ešte aj naviac pre lepšiu stabilitu teploty a vlhkosti nepálené hlinené tehly na sucho ku OSB ( vytvoria aj inštalačnú rovinu )
Vďaka za názory, s pozdravom "Všetci stavitelia PD spojte sa!!!".

Vytvořeno 2.4.2008 22:05 skladba stěny
 Odpověď [341 => 337]
Autor bretko1
Můžu říct,že už jsem o tom také přemýšlel.Parozábrana hned za tepelnou izolací.Když jsem pročítal články o takové stavbě na http://www.knaufinsulation.cz/řešení/bytové_prostory/vnější_stěny... A stáhnite si jejich příručku.Dočetl jsem se,že parozábranu používaji až před finálním vnitřním pláštěm.Jinak v našem domě nebude vzduchotechnika amyslím že větrání pomocí oken a mikroventilace bude dostatečná.Takže pokud OSB je špatná na vnější opláštění,tak není vhodná ani na vnitřní.Hned to vysvětlímm.Pokud dám parozábranu až před konečnou vnitřní deskou např sdk.,tak všechna vlhkost půjde směrem ven přes OSB,izolaci a další OSB.Tím si nepomůžu.Navštívil jsem tady v okolí pár firem a dům,který se staví takhle a všichni pracují s OSB deskami.Nevím ještě to zvážím,ale děkuji za každý názor.
Vytvořeno 2.4.2008 22:40 skladba stěny
 Odpověď [342 => 341]
Autor gelshik
Co se týká skladby stěny tak obecně platí, že z vnitřní strany směrem ven MUSÍ klesat difuzní odpor, tzn. parozábrana těsně za SDK nebo za montážní mezerou, OSB, tepelná izolace, pojistná hydroizolace (paropropustná) , provětrávaná mezera (případně dřevovláknitá deska a omítka) a  finální fasádní úprava. Opravdu nejdůležitější je při stavbě typu 2by4 dodržet  snižování difuzního odporu. Umístění OSB pod fasádní polystyren bez provětrávané mezery je docela "zhovadilost". Dihuzní odpor OSB je docela vysoký !   Jde o to, že do kostrukce se může dostat voda - kondenzace, vlhké stavební dřevo a pod. Proto je důležité zajistit odvod par. Suché dřevo = dlouhá životnost, pevnost.... !
PS: Při difuzně otevřené skladbě se OSB používá jako parobrzda ze strany interiéru.
 S pozdravem Tom
Vytvořeno 3.4.2008 20:46 skladba stěny
 Odpověď [343 => 342]
Autor bretko1
Myslím,že pokud na venkovní opláštění připevním pomocný rošt o tl.cca4cm vytvořím tím dostatečný prostor pro odvětrání stěny.Rošt bych dával samozřejmě jen svisle,aby mohl proudit vzduch po celé ploše a těsně pod štítem bych umístil větrací mřížku.Takhle bych použil polystyren na fasádní zateplení.Nevím jestli je to konstrukčně možné,ale zdá se mě to jako reálné.Co se týče opláštění OSB deskami myslím,že by to mělo jít.Nehledě na jejich difuzní odpor.Pokud bude vše uděláno tak jak má,nemá se tam jak dostat voda a případnou vlhkost by měla vyřešit větrací mezera.Co myslíte?
Vytvořeno 3.4.2008 22:11 vlhkost v instalační mezeře
 Odpověď [344 => 337]
Autor petr.skvor
naši skladbu si pamatujete dobře. vlhkost v instalační mezeře bude dosahovat hodnot, které jsou v místnosti. dejme tomu 50 % relativní vlhkodti při 23 °C. při takovéto vlhkosti se bude pohybovat absolutní vlhkost masivního nábytku v místnosti okolo 12 % (zkuste si přinést masivní prkno, vysušené na 20 % vlhkosti, uvidíte co vám za pár dní vyvede), tedy i dřeva v izolační stěně. takto nízkou vlhkost (dle mých informací) nemají rády houby ani dřevoškůdný hmyz. protože instalační mezera je relativně tenká a z interiéru vyhřátá, nemělo by dojít k jejímu ochalzení natolik, aby v ní kondenzovala voda. takže jsem nenašel důvod, čemu by to mohlo vadit :o). jestli jste ho někdo našel, sem s ním. rád se poučím, ale předělávat to nebudu ;o]
Vytvořeno 3.4.2008 22:36 pokles difuzního odporu směrem ven
 Odpověď [345 => 342]
Autor petr.skvor
omlouvám se, ale budu reagovat hned na více předešlých příspěvků najednou, :o/

• jednoznačně souhlasím. difuzní odpor musí směrem ven z konstrukce/ z baráku klesat. když přijde Kyrill i s deště, voda padá "vodorovně" a dostane se tam, kde by jste ji nečekali, takže musíte počítat s vodou v konstrukci a i s tím, jak se jí "přirozeně" zbavit.
  • EPS je z mého pohledu použitelná jen do podlahy, a to jen kvůli ceně a zatížitelnosti. stavba, které má na stěnách, ve stropech a krovu EPS si koleduje akorát o problémy :o(. to už není dřevostavba.
  • když použijete parobrzdu ve formě fólie hned pod SDK, tak ji budete mít za chvíli jako cedník. ani jsem netušil, kolikrát budu něco věšet, přivrtávat,....
  • DTD je spíš dřevotříska. má o dost menší difůzní odpor, než OSB. DTD při běžné vlhkosti (venku pod střechou) na kvalitě moc neztrácí. ale rozhodně není určená pro namáčení. to máte prvdu, pak se rozpadá a i k tomu by v konstrukci dojít mohlo.dřív jsme o ní uvažoval (přeba pro další domek), než jsme našel na netu dřevovláknité desky.dal jsem do vyhledávače dřevovláknité desky a našel druhým odkazem http://www.stavoarch.eu/dychajici_dum.htm . je to jen příklad, na výstavách najdete hned několik výrobců.
  • nejde o to, jestli C, I nebo jiní nosník, či fošnu 240 mm, ale spíš o to, jak udělat širokou mezeru v nosném rámu, tak aby se tam v jednom pracovním procesu dalo co nejvíce izolace. jde o úsporu času, materiálu a minimalizace problémů....tedy z mého pohledu
Vytvořeno 4.4.2008 13:04 ako sme to riesili my
 Odpověď [348 => 345]
Autor tomashyben
zdravim, nemam skusenosti so vsetkymi postupmi, ktore sa tu popisali, ale tu je skladba steny, ako je to u nas - z exterierovej strany:
  • fasadne cetris obklady 1cm/dreveny obklad 2cm
  • vertikalne laty o hrubke 3cm, vdaka ktorym vznikla prevetravacia medzera
  • horizontalne laty o hrubke 10cm, ktore su vyplnene 10cm nobasilom do prevetravanych fasad
  • paropriepustna folia TYVEK (zaroven sluziaca aj ako poistna hydroizolacia, spoje sme lepili specialnou TYVEK paskou - podobne je konstruovana aj strecha u kazdeho z Vas)
  • OSB3 12,5mm
  • Hranoly 10x15, ktore su vyplnene 15cm vatou isover
  • OSB3 12,5mm
  • parozabrana (hlinikova odrazova bublinkata folia - mala by nahradit niekolko cm izolacie, potrebuje od finalneho obkladu cca 2-3 cm volneho priestoru - tym, ze nahradila izolaciu, ktorou som chcel vyplnat medzeru medzi SDK a OSB doskou, tak som zase o par cm posunul rosny bod mimo obvodovu stenu
  • cd profily/montazne laty
  • SDK/obklady
po 2 zimach to mam uz otestovane, prvu zimu bez zateplenia - mali sme obrovsky problem s rosnym bodom, kedze stena koncila na vonkajsej OSB doske, ta v zime namrzala z vnutornej strany (tvorila sa hruba ladova skrupina) zvnutra boli tiez iba OSB dosky bez parozabrany a nefungovala ani vzduchotechnika
teraz po druhej zime, ked je uz velka vacsina fasady zateplena, tak som si overil (odmontovanim vnutornej steny), ze rosny bod je mimo obvodovu konstrukciu, vsetko je uz bez problemov. Parozabrana navyse tomu iba prospeje - vdaka vzduchotechnike sa v dome vlhkost pohybuje od 35-40%, v kupelke okolo 45% takze s vlhkostou problemy nemam vobec (podotykam ,ze mokre procesy sme vynechali uplne aj u podlah)
Vytvořeno 4.4.2008 20:54 skladba stěn
 Odpověď [349 => 345]
Autor bretko1
Tak jsem přečetl mnoho článků,slyšel mnoho názorů a každý kdo staví tímto způsobem má jinou skladbu stěn.Já se rozhodl pro následující skladbu zevnitř směrem ven:
SDK nebo obklad
Montážní rošt s izolací tl.60mm
OSB12,5mm
parozábrana
hlaní trám.konstrukce s izolací 60x140mm
dřevovláknitá deska tl.30mm
rošt s izolaci typu nobasil tl.50mm
kontralatě-vytvoří odvětrání konstrukce
cetris desky
Celková tl.stěny by měla být 35,5 cm 
Ještě nevím zda přidám pojistnou parozábranu na venkovní stranu dřevovláknité desky,ale myslím,že už bude zbytečná.Co říkate?Jak jsem již zminoval jsem z těch názorů zmatený a abych si opravdu vybral tu nejlepší konstrukci tak tonedokážu posoudit.Díky za každou reakci na můj návrh.Pokud je něco špatně tak proč?

Vytvořeno 5.4.2008 8:15 skladba stěny
 Odpověď [350 => 348]
Autor dakrledig
Zdravím, když tak pročítám, tak je mnoho způsobů na skladbu stěn.My máme v plánu SDK na cd profily, v nich budou rozvody,OSB 12,parozábrana,kostra 50x150 s Orsil Uni,OSB 12,TYVEK, rošt a EPS 100.Můžete mi vysvětlit, proč jste dal parozabranu AL folii za OSB.Docela se mi ta struktura líbí.A co na to pan Petr Škvor??Děkuji
Vytvořeno 5.4.2008 22:02 Skladba stěny
 Odpověď [351 => 350]
Autor gelshik
Vidím, že se diskuze pořádně rozjíždí. Tak přikládám něco málo z výzkumu  :-)
Doporučuji důkladně nastudovat a myslím že by to mělo odpovědět všechny otázky týkající se rosného bodu v konstrukci .......
Co se týká vlhkosti dřeva v interiéru tak ta se zove :-) rovnovážná vlhkost dřeva a je vázaná na relativní vlhkost vzduchu a teplotu vzduchu. Při teplotě 21°C a vlhkosti 50% je rovnovážná vlhkost dřeva 8 - 10%
Vytvořeno 5.4.2008 22:06 skladba stěny
 Odpověď [352 => 350]
Autor gelshik
Omlouvá se ale obrázky se z nějakého důvodu nezobrazují v kvalitě vhodné pro čtení :-( kdo bude mít zájem pošlu emailem. tbilek(zav)post.cz
Vytvořeno 5.4.2008 22:18 skladba steny
 Odpověď [353 => 350]
Autor tomashyben
parozabranu som mal v projekte na osb doske, preto som ju nedaval za osb dosku, a takisto som na to isiel logicky, ked sa robi stresna konstrukcia, tak sa tiez dava parozabrana az pod sadrokarton - dalsi dovod bol, ze sme pouzili bublinkovu hlinikovu foliu, ktora by mala odrazat teplo spat (preto hlinikova), ale na to, aby bola schopna odrazat teplo spat, potrebuje min. 2-3cm medzeru pod sadrokartonom (taky mal navod vyrobca tej folie), no a ked by som ju dal pod osb dosku, tak by stratila svoju schopnost nahradit tych par centimetrov vaty medzi OSB a sadrokartonom.
Petr Skvor to robil inak, a predpokladam, ze bude namietat hlavne kvoli tomu hliniku :). Petre, ak si to dobre pamatam, tak ty si nedaval cdcka, ale drevene laty pod sadrokarton hlavne kvoli tzv. farradayovej kleci? pochopil som to spravne? ak ano, tak z tvojho pohladu mat dom zvnutra obaleny do hlinikovej folie asi nie je najstastnejsie riesenie. Kazdopadne mne mobil funguje, hlava ma neboli ani necitim ziadne ine negativne priznaky, no a vzhladom na fakt, aka je dnesna doba a v akom elektrosmogu a inych svinstvach zijeme, tak som tento detail ani dalej neriesil
s pozdravom hybco
Vytvořeno 6.4.2008 20:16 hliník ve stěně
 Odpověď [354 => 353]
Autor petr.skvor

ahoj hybco, jojo, máš pravdu, hliník a jiný kov (vyjma spojovacího materiálu) bych do stěn a stropu nedal, ani kovovou střešní krytinu. přeji ti, a nejen tobě, dlouhé zdraví....lide v panelácích také nepociťují všichni bolest hlavy, nebo problém s telefony. fakt je ten, že kov ve stěnách stíní a mobil (či jiný přístroj) musí vydat okamžitý výkon o něco větší, než kdyby kov ve stěně nebyl. onehda jsem zvedl hovor a mluvil dokonce i ve výtahu :o( a taky to šlo.

nejdejen o mobil a člověkem produkovaný elektrosmog. je spousta jiného záření, které je přírodní, přirozené a pro lidské tělo nezbytné. dnes bych se dokonce snažil vyhnout kovu v podlaze a základech, ale to je na nové téma :o)

Vytvořeno 6.4.2008 20:29 Skladba stěny
 Odpověď [355 => 351]
Autor bretko1
Zdravím a jestli mohu požádat o zasání těch dokumentu na mail.Rád bych si je pročetl a snad budu mít konečně jasno ve skladbě stěny.Díky Můj mail Bretko@seznam.cz.
Máme dřevěnou chatu,kterou budeme bourat a na stejném místě si chceme postavit dřevostavbu.Tato chata je cca 50let stará a tenkrát nebyli takové materiáli jako dnes.Mluvím o izolaci,parozábraně a difuzních materiálech.Koupili jsme ji před 4 lety a já dělal komplet uvnitř podlahy a obložení stěn.A kupodivu nosné trámky a celá konstrukce podlah a stěn byla zdravá.Je sice pravda,že taková chata dýchá víc než by měla,protože jako izolace tam byla pouze hobra ve stěnách.No asi příští týden ji budu shazovat a hned potom začnu s deskou a pak samotná stavba.Snad do té doby přijdu na nejlepší řešení skladby stěn.
Vytvořeno 8.4.2008 6:34 Skladba steny
 Odpověď [358 => 355]
Autor marekcz
Proc vymyslet neco kdyz uz to je vymyslene a OVERENE spickovou firmou z Rakouska, nechapu ??? http://www.elk.cz/ odkaz technicke parametry. Pracnost minimalni a cena vystavby takove steny taky good. Nedavno jsem si nechal spocitat skladbu steny u zdeneho domu a prave nejhur dopadla vychvalovana vata!!! ve 3/4 vaty se nejvic drzi zkondenzovana voda a to byla vata provetravana. 30cm tloustka. Test byl v programu Protech s nejprisnejsi normou. Polystyren bych si dal urcite, Sam o sobe polystyren odpuzuje vodu a nevznikne problem aby se se dostala voda do konstrukce z exterieru jak je tomu u vaty. Proste vata je mnohem nachalnejsi, nedejboze kdyby nekde vznikla skvira, mate razem z izolace houbu.
Vytvořeno 8.4.2008 17:41 skladba stěny
 Odpověď [360 => 358]
Autor bretko1
To je také zajímavý názor azkušenost.Já osobně stále uvažuji o použití polystyrenu na fasádu,ale asi ji umístím na kontralatě.Konečně jsem narazil na již zminované dřevovláknité desky,které použiji na vnější opláštění.Dokonce jsem kontaktoval firmu,která má certifikát na skladbu stěn bez použití parozábrany.Všichni víme,že její dokonalá instalace je dost náročná a aby byla dokonalá bez možných trhlin,je prakticky nemožná.Vypadá to,že půjdu do takové skladby stěny.Nechám tu odkaz www.insowool.cz Ještě pořeším s jejich odborníkem nějaké detaily ohledně mých konkrétních požadavků na další vrstvy a pustím se do toho.Jinak celou stavbu konstrukce a opláštění a vnitřních příček budu dělat sám s kamarádem.Jsem zvědav jestli to zvládnem,ale nemyslím si,že by to bylo až zas tak složité.Pokud se dodrží přesně stanovené postupy,pak by to mělo být good.
Vytvořeno 10.4.2008 22:17 Skladba steny
 Odpověď [365 => 358]
Autor gelshik
Chtěl bych podotknout, že uváděné parametry a složeni od Rakouske firmy jsou sice špickové, ale je to montovaný dům z panelů, které jsou vyrobeny v továrně a tudíž je tam zaručeno, že žádná vlhkost se do stěny nedostane. Sušené řezivo, "klimatizované" dílny atd. prostě jiná technologie než o které se zde bavíme. Možná ještě jedna výhrada :-) , jak řeší rozvody el., vody a odpadů? Chybí mě tam instalační mezera (porušení parozábrany), ale to jde řešit jinak.
Vytvořeno 10.4.2008 23:08 Odvětrávaná mezera?
 Odpověď [366 => 365]
Autor martxxx

Zdravíčko všem,

v několika příspěvcích jsem se tady dočetl, že někdo dal nebo plánuje dát odvětrávanou mezeru mezi vnější např. OSB desku a vnější zateplení. Ja tedy nevím, ale pokud v té mezeře bude proudit vzduch, co by asi měl, pak musí odebírat hodně tepla, tedy ochlazovat zdi. Jaký smysl pak má to vnější zateplení? Chápu použití odvětrávané mezery mezi vnejším zateplením a fasádními palubkami, ale pod vnějším zateplením mi to přijde hodně kontraproduktivní.

Taky nechápu co máte proti polystyrenu. Já osobně považuji za škodlivější orsil apod. protože pokud na něj šáhnu, pak se drbu až do večera a nedejbože pokud jsem na stavbě a s tím orsilem se tam zrovna pracuje, vykašlávám ho ještě hodně dlouho.

Vytvořeno 11.4.2008 6:43 Odvětrávaná mezera?
 Odpověď [367 => 366]
Autor gelshik

Tento zpusob chci použít u svého domu. Polystyren zde vsak neplní funkci izolačni, ale pouze umožňuje vytvoření obyčejné probarvené fasády. Tloušťka vrstvy 20 - 30 mm. Fasádu na OSB si netroufnu dát, protože nevěřím, že by spoje nepraskaly i při použití perlinky.

Škodlivost Orsilu? Tady nejde o škodlivost, škrábání a pod.,ale paropropustnost, trvanlivost a další. Polystyren, ikdyž je stabilizovaný tak pořád má tendenci zmenšovat svůj objem a bohužel nikdo není schopen říct co se stane s izolací za 30let. Minerální vata tyhle neduhy nemá. Ale samozřejmě dost vždy rozhoduje cena.

Co se týká škrabání tak to jste nezažil izolaci pomocí skelných vláken - to teprve škrábe :-)

S pozdravem Tom

Vytvořeno 12.4.2008 9:31 medzera medzi stenou a zateplenim
 Odpověď [370 => 366]
Autor tomashyben
my sme nakoniec realizovali zateplenie priamo na stenu a prevetravanu medzeru sme davali pod obklad (drevo, cetris), ale chvilu som sa pohraval aj s myslienkou urobit to takymto sposobom, aky popisujete - niekde som cital (bohuzial to neviem uz nikde najst) ze pri takomto type zateplenia, je v medzeri aj pri vyrazne minusovych teplotach a zatepleni 20cm, na prekvapenie konstantna teplota okolo 10C, cize ked je v stene este dalsich 15cm izolacie, tak kurit treba fakt pomenej.
Je to len info z druhej ruky, odskusane to nemam, ale osobne som nachylny tomu verit - myslim, ze by to tak potom nerealizovali ine firmy (to info som cital niekde na webe a neboli to kecy montaznej firmy, ale realna skusenost nejakeho stavebnika v Cechach)
Vytvořeno 15.4.2008 18:59 A je to
 Odpověď [376 => 351]
Autor dakrledig
Asi mám jasno, na osb vnější 80mm EPS, v jednoduchosti je krása a experimentovat můžou jiní, složení stěny měním denně, ale do cihly už jít nemůžu.Co na to ostatní , naštudovali ty materiály???
Vytvořeno 15.4.2008 22:23 A je to
 Odpověď [378 => 376]
Autor bretko1
Já proti EPS vůbec nic nemám Ba naopak ho na venkovní fasádu chci umístit také.Ale chtěl bych ho dát na kontralatě a místo vnější OSB desky dřevovláknitou desku typu hofafest UD.Celou stavbu bych řešil bez parozábrany,ale zítra se chystám do Prahy na jednání  ohledně skladby stěn a pak budu vědět jestli moje výpočty jsou správné a stavba realizovatelná.Někdo tu psal o mezeře pod fasádním EPS,že stěna bude chládnout.To si nemyslím,protože jak známo vzduchová mezera je dobrý izolant.A naopak v létě umožní odvětrání přehřáté stěny.Co myslíte vy?
Vytvořeno 19.4.2008 0:59 Vzduch je izolant
 Odpověď [386 => 378]
Autor martxxx
... ale nesmí proudit. Proč jinak foukáme na lžíci horké polívky? Odvětrávaná mezera se nazývá odvětrávaná, protože se odvětrává (hrozná věta), tzn. vduch v té mezeře proudí (asi komínový efekt nebo něco podobného, dole se nasává a nahoře pod střechou vyfukuje) a odnáší sebou vlhkost (proto se tam ta mezera dělá) ale samozřejmě i teplo. Pokud tedy tu mezeru vložíte mezi stěnu a izolaci, pak je ta izolace zbytečná. To je prostě fyzika.
Vytvořeno 27.4.2008 8:19 EPS na OSB
 Odpověď [396 => 386]
Autor dakrledig
Zdravím všechny přítomné, nedávno jsem se dozvěděl od lidí, kteří v USA domy stavěli, že po cca 15 letech, kdy byl na dřevě EPS, tak to hnilo, radí difuzní folii TYVEK, pak snad nějakou mřížkovinu a EPS, to vše kvůli rosnému dobu, a tímto zpusobem by měla voda smizet. Jaké názory mát vy????
Vytvořeno 1.5.2008 22:00 stavební veletrh
 Odpověď [399 => 396]
Autor _luigi_
minulý týden jsem byl v Brně na veletrhu a pro dřevostavby toho tam zas moc nebylo, ale přesto jsem pár informací od "možná odborníků" dostal.
skladbu stěny chci takto: /směrem zevnitř ven/
sádra
instal. mezera
parotěsná izolace
osb
fošny
kontralatě asi 8cm s vatou
další kontralatě s vatou
provětrávaná mezera 1-2cm
montovaná skládaná fasáda NOVABRIK
tedy osb pouze zevnitř, v USA se osb dává prý jen do rohů konstrukce zevnitř, venku tedy žádná deska, bude to tedy difuzně krásně otevřeno ven, ta fasáda je skládačka, spolu s dřevěným obkladem jediná, co jde snadno montovat  svépomocí.
stále ale nechápu, proč většinou dáváte parofólii mezi vnitřní osb a fošny? není pak problematické napojování na fólii v podlaze a na stropě?
s polystyrenem by byla krásná práce, ale je bohužel paro-polopropustný, to ho degraduje na pro dřevostavby polovhodný
Vytvořeno 20.5.2008 16:25 Skladba stěny
 Odpověď [411 => 399]
Autor kudlanka

Zdar,

mám navržené dva druhy skladby a to následovně (z interiéru):

1. varianta

SDK 12,5 mm
provětrávaná instalační mezera na dřevěných hranolech 40 mm
OSB deska pero/drážka 12 mm
parozábrana (igelitová)
140 mm dřevěná kce + orsil
OSB deska 12 mm
polystyren 100 mm
omítka 4 mm

2. varianta

SDK 12,5 mm
OSB deska pero/drážka 12 mm
provětrávaná instalační mezera na dřevěných hranolech 40 mm
parozábrana (igelitová)
140 mm dřevěná kce + orsil
OSB deska 12 mm
polystyren 100 mm
omítka 4 mm

Druhá varianta se mi zamlouvá více, při sesychání a pracování vnitřních dřevěných vrstev kce pomáhá OSB deska hned pod SDK deskou roznášet tah a SDK desky by neměli tolik praskat.
Dále je vnitřní vrstva pevnější v průrazu a vhodnější pro zavěšení težších předmětů a v neposlední řadě i méně děr do parozábrany v důsledku kotvení pouze hranolků 40x40 mm.

Otázkou zůstává kam se posune rosný bod a co udělá parozábrana za OSB deskou a provětrávanou instalační mezerou (bráno zevnitř).

Děkuji za vaše názory

Tomáš

Vytvořeno 22.5.2008 21:40 RE: skladba stěny
 Odpověď [414 => 411]
Autor _luigi_
provětrávat instalační mezeru myslím, nemá žádný význam .Slyšel jsem, že sádrokarton má větší roztažnost než dřevené hranoly /pokud jsou vyschlé/, takže jeho případné praskání by nemusela být vina hranolů - ale nemám to ověřené. Ještě jsem se také nerozhodl, jakou konstrukci použít pod SDK - dřevěné hranoly, kovové profily nebo něco spešl.
Vytvořeno 23.5.2008 21:36 Pár fotek
 Odpověď [415 => 414]
Autor dakrledig
Zdravím, na dlouhé psaní nemám čas, jen posílám pár fotek.
Vytvořeno 23.5.2008 21:40 fotky
 Odpověď [416 => 415]
Autor dakrledig
Fotky
Vytvořeno 12.6.2008 15:28 tloušťka izolace
 Odpověď [429 => 334]
Autor alexandr.s
Dobrý den, Vaše skladba je mi sympatická. jen bych se chtěl zeptat na upřesnění co se týče tloušťky izolace. Z této skladby mi vyplívá 24cm. Myslíte že je tato tloušťka dostatečná když jste ve stávající skladbě stěn použil 36cm.
Vytvořeno 4.4.2009 20:47 Difuzní odpor
 Odpověď [566 => 342]
Autor inkainterier
Difuzní odpor musí směrem ven ze stavby klesat - moc mě to nejde do hlavy. V tabulce difuzních odporů materiálů používaných ke stavbě má minerální vata Orsil S dif. odpor 1,5. Pro upřesnění čím větší číslo, tím hůře materiálem prochízí pára. Nejmenší difuzní odpor má vzduch, největší např. sklo, kov... Když má vata 1,5, tak cokoliv za ní (směrem ven) bude mít vždy dif. odpor nutně vždy větší - např. cetris deska 6,5 - dřevotříska 12,5 - sádrokarton 90 - polystyren EPS 50.  To znamená, že když použiju jako izolaci vatu, vždy hned za ní musí být odvětrávaná fasáda, tudíž jak psal výše gelshik, nemůže být za ní ani dřevovláknitá deska. Takže když nechci dělat odvětrávanou fasádu, tak musím použít polystyren - což se mi jeví hlavně z hlediska financí jako lepší řešení (méně materiálu). Je to tak? Budu rád, když mě když tak někdo vyvede z omylu... Děkuju

Na obrázku je menší tabulka difuzních odporů stavebních materiálů.
Vytvořeno 10.12.2009 9:14 Difuzní odpor
 Odpověď [653 => 566]
Autor emartin
nešel by ten obrázek zvětšít, aby byl čitelný?
Vytvořeno 10.2.2010 10:13 Difuzni odpor
 Odpověď [663 => 566]
Autor gelshik
Mala oprava, drevovlaknita deska muze byt za vatou, vyrabi se jiz specialni  pro tyto ucely. Da se najit na netu. Ale obecne porad plati ze se odpor musi snizovat. Pro presnejsi zjisteni kolik a kde  v prurezu steny bude kondenzovat vody je nutny vypocet. Ale porad osobe preferuji odvetranou mezeru ! Je to jistota pokud neni na 100% perfektne zvladnuta parozabrana !!!!!!

Vytvořeno 28.7.2010 13:05 Rosný bod
 Odpověď [704 => 411]
Autor baraatom
Tuto skladbu mám taky (1. varianta). Problém může nastat s rosným bodem a průchdoností par z konstrukce, kdy si to tou vnější OSB zavřete.

Po konzultacích s odborníky a výpočty jsem vnější desku perforoval. Také jsem volik spec. EPS pro lepší odvod par od OSB.

Provětrávat instalační mezeru je nesmysl, zbytečně ubírá místo v interieru. Vnitřní teplota nebude mít dostatek síly na vytvoření komínového tahu, který je důležitý v exterioerové provětr. mezeře.

Vytvořeno 28.9.2010 20:56 skladba stěn
 Odpověď [754 => 399]
Autor pepino_honda
mám taky projekt na dřevostavbu a mám tyto skladby stěn:

S1-SKLADBA OBVODOVÉ STĚNY- KONTAKTNÍ ZATEPLENÍ tl. 293

od interiéru:

15 MM        GKF 1*15 (PATRO GKB 1*12,5)
50 MM        ROŠT PRO SDK TL. 50MM + TEP. IZOLACE ISOVER PIANO TL.50MM
10 MM        MEZERA
15 MM        ZÁKLOP Z OSB P+D DESEK TL.15MM
                    S PROLEPENÍM SPAR, FLEXIBILNÍ LEP. PÁSKA
FO314 ŠÍŘKY 50MM  
120 MM        KVH ŘEZIVO 60x120 MM-SLOUPE + MIN. IZOLACE ORSIL UNI
13 MM        DIFÚZNÍ DŘEVOVLÁKNITÁ DESKA DHF
60 MM        MINERÁLNÍ IZOLACE FASÁDNÍ TVRZENÁ KOLMÉ VLÁKNO ORSIL NF
10 MM        SILIKONOVÁ TENKOVRSTVÁ OMÍTKA
293MM celkem

S2-SKLADBA OBVODOVÉ STĚNY- DŘEVĚNÝ OBKLAD tl. 343mm

- PALUBKY HORIZONTÁLNĚ

15 MM        GKF 1*15 (PATRO GKB 1*12,5)
50 MM        ROŠT PRO SDK TL. 50MM + TEP. IZOLACE ISOVER PIANO TL.50MM
10 MM        MEZERA
15 MM        ZÁKLOP Z OSB P+D DESEK TL.15MM
                    S PROLEPENÍM SPAR, FLEXIBILNÍ LEP. PÁSKA
FO314 ŠÍŘKY 50MM  
120 MM        KVH ŘEZIVO 60x120 MM-SLOUPE + MIN.  IZOLACE ORSIL UNI
13 MM        DIFÚZNÍ DŘEVOVLÁKNITÁ DESKA DHF                                                     60 MM       MINERÁLNÍ IZOLACE ČEDIČOVÁ ORSIL ORSIK TL. 60MM -                        -HORIZONTÁLNÍ LATĚ 60x40 MM Á 625 MM + DIFÚZNÍ FOLIE            KONTAKTNÍ-BRAMAC PRO                                                                                                 40 MM            LAŤOVÁNÍ VERTIKÁLNÍ  -VZDUCHOVÁ MEZERA PROVĚTRÁVANÁ TL. 40 MM - (IMPREGNOVANÉ A VYSUŠENÉ LATĚ 60x40 MM)

20 MM            PALUBKY -(sibiřský modřín-olejovaný, profil klasický 19x92mm)

343MM celkem

Je něco, co by bylo záhodno změnit ? Dle popisu je jasné, že se jedná o difuzně otevřenou skladbu stěn, EPS je pouze v podlaze :-)

Vytvořeno 27.12.2010 21:44 Moje skladba, používaná také stavební firmou ze Slovenska
 Odpověď [776 => 754]
Autor walter2000
Moje skladba stěn je zevnitř ven:

12,5 mm sádrokarton,
12,5 mm OSB,
16 cm nosná konstrukce a vata Knauf
12,5 mm OSB,
10 cm kamenná vata v nosném roštu
2 cm provětrávaný prostor
24 mm fasádní obklad Slovinylsiding.

Ve stěnách není parozábrana, je to difuzně otevřený systém, jen všechny spáry v OSB jsou z obou stran zalepeny.
Funguje to, nic nevlhne, nic nepraská.
Pozn.: jsem nepřítelem polystyrenu ve zdech, dřevostavbu s polystyrenem ve zdech nepovažuji za dřevostavbu ane nesmysl. Totéž platí o vduchotěsných nízkoenergetických domech. Pokud mne vyjde topení na 40 Kč/m2 a rok, tak se žádné rekuperace nikdy nevyplatí a dům musí dýchat a ne se řízeně dusit!
Vytvořeno 5.1.2011 16:56 dřevovláknitá deska
 Odpověď [777 => 330]
Autor projektzwo
Zdravím všechny přítomné Prosím Vás, potřeboval bych poradit. Určitě využiji možnost dřevovláknitých desek z vnější strany RD. Přemýšlím o možnosti produktu HOFATEX KOMBI, pero-drážka,šířka 60 mm.Chtěl jsem se zeptat když pod tuto dřevovláknitou desku nedám např.OSB desku, ale dám to rovnou na konstrukci(což je normální řešení)nahradí mi tato deska staticky tu OSB desku, je dost široká ale nevím jak jsou na tom pevnostně. Chtěl bych totiž postavit konstrukci(160x60)a pak hned začít s těmito dřevovláknitými deskami, abych to tím rovnou zpevnil. Předem mockrát děkuji za vaše reakce Honza
Vytvořeno 26.1.2011 7:00 skladba stěny?
 Odpověď [780 => 777]
Autor petr.skvor
zdravíčko, než odpovím, zeptám se, jaká je skladba stěny? a zda jde o patrový domek?
Vytvořeno 2.2.2011 20:42 dřevovláknitá deska namísto OSB z venku
 Odpověď [786 => 780]
Autor projektzwo
Zdravím, už jsem myslel že mi nikdo neodpoví :-) skladba stěny zevnitř ven SDK 12,5 - instalační mezera 3,5 - OSB 18,0 - KVH 160/60+izolace - OSB(provrtané s díramy)22,0 - a na to tu dřevovláknitou desku 80(nebo vynechat tu OSB,drželo by to?) - rošt s mezerou 3,5 - dřevěná fasáda 2,0 celkem cca 310mm Je to patrový(podkrový), sedlová střecha , zastavěná plocha 85m
Vytvořeno 2.2.2011 21:25 prosim o radu
 Odpověď [787 => 780]
Autor peter30
chcem sa spytat a vediet vas nazor na zlozenie steny z vonkajsej strany: fasada,15cm mineralna vlna,18mm OSB3,12cm nosna konstrukcia vyplnena mineralnou vlnou,12mm OSB3,hlinikova folia,5cm vydreva pre instalacie,12,5cmSDK.....a moja otazka,ponechaj hlinikovi foliu alebo ju vymenit za nieco ine,a dalej ci vyplnit 5cm medzeru(pre instalacie) dalsou izolacou
Vytvořeno 5.2.2011 12:30 dřevovlák. d. 80 - ano Re:dřevovláknitá deska namísto OSB z venku
 Odpověď [788 => 786]
Autor petr.skvor
dobrý den, vrátil jsem s z dovči, tak hned reaguji...

popis skladby obvodové stěny je srozumitelný. symetrické zpevnění fošínkové konstrukce je pozitivní. s ohledem na navrženou dřevovláknitou desku 80mm na vnější straně bude vnější OSB 22 (provrtávané) již nadbytečné (a provrtávání pracné, mám vlastní zkušenost!). všechny desky použijte pero-drážka.
předpokládám, že to máte v návrhu, ale jen pro ujištění připomínám šikmé vzpěry ve stěnách konstrukce (já dělám zavětrování fošnami [shodný profil jako sloupky] v konstrukci stěny směrem k vější straně). provětrávaná fasáda je prima, zaměřte se na detaily nasávání/vypouštění vzduchu z podfasády :o].
Vytvořeno 5.2.2011 12:42 Re: prosim o radu
 Odpověď [789 => 787]
Autor petr.skvor
můj názor je:
  1. osobně mám domek s plast fólií jako parozábranou a už bych to nedělal. takže já bych použil třeba voskovaný papír a teprve na něj "vnitřní" OSB3 4PD s přelepenými spoji. když chcete dát fólii, já bych nedával s hliníkovou vrstvou; a dal bych ji pod OSB desku, aby až budete dělat díry do SDK, jste si nepoškodil tuto fólii.
  2. za předpokladu, že před 5cm instalační dutinou a parozábranou je min 20cm izolace, pak dle mého názoru a obecně řečeno => vyplnění této instalační mezery tepelnou izolací bude přínosem: navýšení tepelné izolace stěny + na poklep nebude stěna dutá.
Vytvořeno 6.2.2011 18:13 strecha
 Odpověď [790 => 789]
Autor peter30
...mozte mi poradit aj ohladne rovnej strechy10x6 na drevodom,sklon,idealna hydroizolacia...
Vytvořeno 7.2.2011 0:29 dřevovláknitá deska namísto OSB z venku
 Odpověď [792 => 788]
Autor projektzwo
Mockrát děkuji za informace, takže by to mělo držet.Ještě se zeptám jestli nevíte kde bych našel ještě nějaké info o tom , ne že bych nevěřil ale prověřuji :-) .Chci to udělat co nejlíp a nejjednodušejc.Doufám že jste si dovolenou užil? Ještě jednou díky
Vytvořeno 13.3.2011 10:39 Informace ke skladbě stěn dřevostavby
 Odpověď [801 => 792]
Autor jiri2000
Zdravím všechny!

K objasnění některých otázek ohledně dřevostaveb je uvedena řada informací na webu www.drevostavba-svepomoc.cz.

Jirka
Vytvořeno 6.4.2011 21:35 Skladba steny chaty
 Odpověď [810 => 801]
Autor blaskoi
Dobrý deň!
Chystám sa stavať chatu (platňu som spravil už na jeseň), materiál som už nakúpil. Chcel by som odobriť (resp. čakám aj kritiku) skladbu obvodového plášťa, ktorý som sa v skicari narýchlo pokúsil nakresliť (viď priložená kresba).
Milan
Vytvořeno 6.4.2011 21:39 Skladba steny chaty
 Odpověď [811 => 810]
Autor blaskoi
Ešte raz dobrý deň!
Chystám sa stavať chatu (platňu som spravil už na jeseň), materiál som už nakúpil. Chcel by som odobriť (resp. čakám aj kritiku) skladbu obvodového plášťa, ktorý som sa v skicari narýchlo pokúsil nakresliť (viď priložená kresba).
Milan

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru