|
aktualizace 6.1.2009 07:54
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných
|
téma...
31.3.2008 20:21 |
Skladba stěn u dřevostavby
|
|
|
Dobrý den
Chystáme se stavět menší dům systémem dřevostavbaˇ.Chtěl bych radu ohledně složení a skladby stěn.Máme projektve kterém je skladba následující.
Fasáda,fasádní izolace-polystyren tl.60mm,OSB tl.12 mm,hranol 60x140,parozábrana,OSB 10mm,rošt na instalaci tl.50mm.sdk desky nebo dřevěný obklad.
Pokud máte nějaké zkušenosti-což jistě máte,tak bych rád uvítal radu ohledně vnějších OSB desek.Při stavbě jste je musel navrtat,kvůli lepší propustnosti vlhkosti.Chtěl jsem se zeptat jestli nemáte někdo lepší řešení.Pokud ano,tak kde je možné k těmto deskám stáhnout tech.informace.Díky za radu
|
|
|
|
Odpovědi ...
1.4.2008 21:54
|
skladba stěny
|
|
|
|
článku Teplo domova III jsme se svěřili s "blbou" volbou OSBčka na vnějším opláštění. fakt to nebyla dobrá volba, dnes již to vím!
kdybych navrhoval stěnu příště, použil bych něco na tuto vyriantu (skladba je směrem dovnitř):
- pohledová část fasády: s perlinkou natažená fasáda; prodyšná fólie + svislé latě + pohledová část provětrávané fasády (desky, palibky, thermowood);...
- dřevovláknité desky v síle 60 mm na pero-drážku (PD)
- nosná konstrukce (s výplní tepelné izolace) 50 x 240 mm + z vnější strany zafrézované "zavětrání"
- papírová pojistná parozábrana
- OSB typ 3 4PD v síle 15 mm s lepenými (nějaké butillepidlo) spoji
- jakoukoli pohledovou vrstvu; lze použít jen lak na OSB; dřevovláknité desky 60 mm (vytvoří vrstvu pro "zapuštění" instalací) + natažená omítka; SDK 15 mm; přizdívka z pohledových cihel (vytvoří vrstvu pro "zapuštění" instalací);...
dejte sbohem polystyrenu a zkuste na to jít rochu šetrněji :o). aby byla dřevostavba dobře "utěsněna" na vnitřní straně, dejte velký pozor na všechny detaily. raději to 3x promyslet předem, než to jednou "zvorat" na stavbě.
nezapomeňte, že u všech materiálů by jste měl dodržet doporučení výrobců a ne názor nějakého škvora ;o). držím palce.
|
|
|
|
|
2.4.2008 11:00
|
skladba stěny
|
|
|
|
Měl bych jeden (možná blbej) dotaz - jsem laik, tak nekamenovat :) Pokud jsem dobře pochopil složení Vaší současné obvodové stěny, tak (směrem dovnitř) je za nosnou konstrukcí parozábrana, OSB, pomocný rošt (resp. instalační mezera), sádrokarton. Instalační mezera je vyplněna vatou. Nemůže se stát, že by se právě v této mezeře (resp. ve vatě, která tvoří výplň) držela vlhkost, když parozábrana je až za ní? Díky vzduochotechnice by té vlhkosti mělo být minimum, ale i tak.....
|
|
|
|
|
2.4.2008 21:50
|
skladba stěny
|
|
|
|
Díky za Vaše reakce.Ještě řeším pomocný rošt na vnějším opláštění s dostatečnými mezerami na provětrání.Na tento rošt fasádní polystyren,dale perlinku a fasádu.Pořád nemám jasno s tou OSB deskou na vnější opláštění.píšete dřevovláknitou desku ale co máte na mysli?V jendom článku jste doporučoval i DTD jestli jsem dobře četl.To mě přijde jako větší neštěstí než OSB.Když necháte DTD delší dobu v místě s větší vzdušnou vlhkostí,tak začne bobtnat arozpadne se.A myslím,že vlhkost tam nějaká bude.Jakou dřevovláknitou desku máte na mysli konkrétně?Jsem rád za vaše názory Díky
|
|
|
|
|
2.4.2008 22:04
|
re: skladba steny
|
|
|
Zdravím všetkých, mám pár otázok k Vašej "budúcej" skladbe steny drevostavby.
- perlinkou natiahnutá fasáda - zrejme paropriepustná ?
- drevovláknité dosky - skrutkované k nejakému nosnému roštu ? pero-drážka aj zlepované, alebo len priložené k sebe?
- nosná konštrukcia 50x240mm - v inom vlákne ste spomínal C nosníky, skúste to sem hodiť, aspoň skicu, čo máte na mysli. Tých 240mm bude dosť na PD, alebo skôr ne veľmi dobrý NED ?
- papierová poistná parozábrana - neplní túto funkciu OSB 3 PD ???
- OSB 3 PD - okrem toho, že budú pero a drážka zlepené, treba spoje ešte aj prelepiť air-stop páskou, alebo to dlhodobo stačí len zlepené ??? Má niekto skúsenosť, čo takýto spoj urobí počas výkyvov teploty a prirodzeného pracovania drevodomu za 15-20 rokov ???
- vnútorná pohľadová vrstva - ja som už takmer na 100% rozhodnutý pre hlinu, ešte je otázne či len hlinená omietka na rákosovom rošte, alebo ešte aj naviac pre lepšiu stabilitu teploty a vlhkosti nepálené hlinené tehly na sucho ku OSB ( vytvoria aj inštalačnú rovinu )
Vďaka za názory, s pozdravom "Všetci stavitelia PD spojte sa!!!".
|
|
|
|
|
2.4.2008 22:05
|
skladba stěny
|
|
|
|
Můžu říct,že už jsem o tom také přemýšlel.Parozábrana hned za tepelnou izolací.Když jsem pročítal články o takové stavbě na http://www.knaufinsulation.cz/řešení/bytové_prostory/vnější_stěny... A stáhnite si jejich příručku.Dočetl jsem se,že parozábranu používaji až před finálním vnitřním pláštěm.Jinak v našem domě nebude vzduchotechnika amyslím že větrání pomocí oken a mikroventilace bude dostatečná.Takže pokud OSB je špatná na vnější opláštění,tak není vhodná ani na vnitřní.Hned to vysvětlímm.Pokud dám parozábranu až před konečnou vnitřní deskou např sdk.,tak všechna vlhkost půjde směrem ven přes OSB,izolaci a další OSB.Tím si nepomůžu.Navštívil jsem tady v okolí pár firem a dům,který se staví takhle a všichni pracují s OSB deskami.Nevím ještě to zvážím,ale děkuji za každý názor.
|
|
|
|
|
2.4.2008 22:40
|
skladba stěny
|
|
|
Co se týká skladby stěny tak obecně platí, že z vnitřní strany směrem ven MUSÍ klesat difuzní odpor, tzn. parozábrana těsně za SDK nebo za montážní mezerou, OSB, tepelná izolace, pojistná hydroizolace (paropropustná) , provětrávaná mezera (případně dřevovláknitá deska a omítka) a finální fasádní úprava. Opravdu nejdůležitější je při stavbě typu 2by4 dodržet snižování difuzního odporu. Umístění OSB pod fasádní polystyren bez provětrávané mezery je docela "zhovadilost". Dihuzní odpor OSB je docela vysoký ! Jde o to, že do kostrukce se může dostat voda - kondenzace, vlhké stavební dřevo a pod. Proto je důležité zajistit odvod par. Suché dřevo = dlouhá životnost, pevnost.... ! PS: Při difuzně otevřené skladbě se OSB používá jako parobrzda ze strany interiéru. S pozdravem Tom
|
|
|
|
|
3.4.2008 20:46
|
skladba stěny
|
|
|
|
Myslím,že pokud na venkovní opláštění připevním pomocný rošt o tl.cca4cm vytvořím tím dostatečný prostor pro odvětrání stěny.Rošt bych dával samozřejmě jen svisle,aby mohl proudit vzduch po celé ploše a těsně pod štítem bych umístil větrací mřížku.Takhle bych použil polystyren na fasádní zateplení.Nevím jestli je to konstrukčně možné,ale zdá se mě to jako reálné.Co se týče opláštění OSB deskami myslím,že by to mělo jít.Nehledě na jejich di | | | |