aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > finální povr... > materiál pohledové č...

téma...

Vytvořeno 22.2.2008 20:36 materiál pohledové části provětrávané fasády
 Téma [300]
Autor petr.skvor
Aktualizováno 21.3.2008 22:19
Skupina finální povrchy
Zobrazeno 1958x
Počet 8

ještě stále nemáme finální povrch fasády a podbití přesahu střechy. zvažujeme různé možnosti. zajímají nás vaše zkušenosti s dřevěným povrchem fasády.

můžete nám pomoci s výběrem?
jaké máte kdo zkušenosti ? jaký materiál s jakou povrchovou úpravou máte na provětrávané fasádě? jak často provádíte/ nebo plánujete renovaci povrchu?....

předem díky za reakci

Odpovědi ...

Vytvořeno 13.3.2008 13:37 Prkna
 Odpověď [312 => 300]
Autor kejkokejko
Mel jsem za to ze jsi uvazoval o Cetris deskach? My tam naprali modrinove palubky osetrene jen olejem - ted to vypada moc pekne casem holt tak nejak zesednou. Nevim jak to dopadne v mistech vetsiho styku s odstrikujici vodou ale holt to se uvidi casem. Na chalupe na stite mame smrkova prkna uz skoro 100let cas od casu natrena vyjetym olejem, poslednich 40let to bylo asi 5x na navetrne strane na zbytku asi pred 35roky a je to v poho. Takze kdyby nevadila tmava fasada tak libovolne drevo a vyjety olej ;°) klidne i z fritaku. Ty Cetris by asi byly bezproblemovejsi.
Vytvořeno 14.3.2008 20:25 vyjetý olej? no fuj!
 Odpověď [313 => 312]
Autor petr.skvor
jojo, Cetrisky byly jedním z nejžhavějších kandidátů, ale protože na ně ještě nedošlo, máme stále možnost volby ;o).
vyjetý olej na náš drahocený baráček? co si to za barbara! sice by takový prkna ladily s naší "černou pláštěnkou", ale určite by nebyly v souladu s naším záměrem.
rádi bychom něco, aby to víc ladilo. o Cetriskách jsme začali pochybovat. dokonce jsme si nechali udělat nabídku na NovaBrik. pordž se! na 130 m2 to bylo 158.000,- s DPH jen za cihličky, krajovky a start lištu. a kde je spojovací materiál a práce?! hrůza!

takže hledáme dál.

prosím, zkus sem dát fotky, jak vypadají prkna u vás :o)
Vytvořeno 14.3.2008 21:08 thermowood
 Odpověď [314 => 300]
Autor tomasgunis

Uz som to s Petrom riesil aj cez mail, ale aj pre ostatnych zverejnujem fragment z nasej komunikacie:

Povodne som sa rozhodoval pre drevenu fasadu kvoli nizssej cene oproti omietke. Vtedysom vsak uvazoval s nejakym obycajnym ihlicnatym drevom s naterom. Kamarat, ktory sa tymitovecami zaobera, ma vsak presvedcil, aby som pouzil Thermowood (thermoholz) a nelutujem,napriek tomu, ze standardna cena je dokonca vyssia, ako by bola pri omietanej fasade sEPS. Bezna cena sa pohybuje cca 1000-1100 Sk/m2 + DPH. Ja som ho dostal uz aj s DPH za50 Sk/m2. Jeho vyrobcom je firma MHI, pouzil som konkretne tento lichobeznikovy profil http://www.mhi.at/page-220-3.htm Nakupoval som ho cez Jafholz - maju pobocky aj v Cechach.Drevo uz nebudem nijako povrchovo upravovat, odpada aj udrzba. Kedze je doslova "upecene"niekolko hodin pri obrovskej teplote, je stabilizovane a netreba ho chranit pred hmyzomalebo hubami. Po par mesiacoch chyti prirodzenu patinu, ktora ho este lepsie zakonzervuje.Samozrejme, je mozne ho aj natriet alebo napustit olejom, ale mne sa paci, ked prirodzenestarne. Je moznost vyberu z niekolkych uprav povrchu - drevo moze byt hladke, upavene"vytrhavanim" ked sa nepravidelnymi zubmi vytrhavaju kusky dreva z povrchu,aby chytilo stary vzhlad, alebo moze byt "kartacovane" (tuto upravu som si vybralja) kedy sa cely povrch prebehne ocelovymi kartacmi, ktore odstrania z makke drevo zoskar a na povrch vystupi tvrdsie drevo, cim sa zvyrazni jeho kresba. Ja mam konkretnesibirsky smrek, ale v ceskej architekture sa casto pouziva aj smrekovec (modrin), ktoryovnako pekne starne, navyse je lacnejsi ako therhoholz, aj ked asi nema taku zivotnost.

Vytvořeno 14.3.2008 21:19 oprava
 Odpověď [315 => 314]
Autor tomasgunis
Nepovolený příspěvek je skrytý
Vytvořeno 16.3.2008 21:53 ještě jednou díky
 Odpověď [318 => 314]
Autor petr.skvor
ahoj, ještě jednou díky za info k termowoodu. vypadá to jako trvanlivé řešení. trochu mě odrazuje ta cena :o(. asi  se k pohledové části fasády do půl roku nedostanu, takže budu dál přijímat náměty a zkušenosti.

PS: tvůj původní příspěvek byl v něčem zformátovaný a tak jsem si dovolil ho oeditovat a následující (shodný) jsem skryl. časem ho vymažu, aby tu nestrašil :o)
Vytvořeno 19.3.2008 17:41 cena thermowood...
 Odpověď [326 => 314]
Autor olik_snail
Zdravim. Pisete ..."uz aj s DPH za50 Sk/m2"... to je opravdu 50 SK? Predpokladam, ze se ptam zbytecne, ale kde je mozno za takove penize obklad koupit? Diky, Olda
Vytvořeno 21.3.2008 17:31 Palubky
 Odpověď [327 => 300]
Autor tichycyril

Zdravím,

jen návrh:

Palubky:

to je také materiál, který by se dal použít na obklad Vašeho domečku. Nevím, jak je to s ošetřováním a s trvanlivostí, zkuste se někdo vyjádřit.

Plastové palubky:

byl jsem se na ně podívat v Baumaxu a musím říci, že hrozný, moocccc měkké. Ale dnes jsem si nechal zaslat z jedné Pražské firmy vzorek (prý jsou kvalitnější než v Baumaxu), tak jsem zvědav, co mi zašlou. Jak říkám neviděl jsem to. Materiál je úplně bezúdržbový. ale jak vypadá? Dále mi u tohoto materiálu vadí svislé nevzhledné lišty, které musí být po každých třech metrech fasády.

Cyril

Vytvořeno 21.3.2008 22:19 sorry
 Odpověď [328 => 326]
Autor tomasgunis
Velmi sa ospravedlnujem za uvedenie do omylu, je to samozrejme preklep - ak som tuto informaciu poslal aj Petrovi do mailu, tak sa mu dvojnasobne ospravedlnujem.  Pri pisani mi vypadlo jedno cislo, ta cena bola aj s DPH 750,- Sk/m2. :-(