aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > vnitřní inst... > topení a vět... > Rozvody vzduchotechn...

téma...

Vytvořeno 11.6.2007 15:22 Rozvody vzduchotechniky..
 Téma [30]
Autor tomas77
Aktualizováno 28.9.2008 22:37
Skupina topení a větrání
Zobrazeno 2906x
Počet 8
Realizovali jste už někdo rozvody vzduchotchniky pouze stropem? (plánuju jenom větrání, ne topení). Jde mi o to, do které části stropu (zda na střed nebo nad  okno) umístit výdech vzduchu a kam dát odsávání...

Odpovědi ...

Vytvořeno 12.6.2007 20:57 jen názor, ne zkušennost
 Odpověď [32 => 30]
Autor petr.skvor

my máme klasiku alá Atrea, takže teď popíši jen co si myslím, ne s čím mám zkušennost....

...pokud jde jen o větrání, budou rozvody stropem asi levnější a snazší na realizaci. pokud má být větraný celý dům, pak počítejte s přívodem vzduchu v každé místnosti (krom WC a koupelny) , cirkulační odsávání někde centrálně na chodbě (taky u stropu) - pokud je patro tak v každém patře - a nezapomeňte na odtah odpadního vzduchu z kouplny, wc a nad cirkulační digestoří. dveře mezi místnostmi budou chtít asi 8mm podříznout a zapomeňte na prahy. jo a přívod do místnosti bych dělal asi co nedál od dveří, aby mohl proudit vzduch celou místností od přívodu ke dveřím a na chodbu.

Vytvořeno 13.6.2007 14:42 rozvody v podhledu
 Odpověď [37 => 30]
Autor tichycyril

Take mne napadlo dat vzduchotechniku do podhledů.

Budu pouze jen větrat přes rekuperátor.

Rozhodně bych přivedl trubky nad každé okno v místnostech. Nevím, zda by nedocházelo k rosení skel (???). Ale stejnou otázku bych si mohl položit při instalace do podlahy.

Pokud byste v podhledu použil trubky HT (šedé odpadní), tak se budou docela dobře čistit, ale musel byste mít rozvodnou krabici (alá ATREA), zkoušel jsem foukat do klasických "Y členů šedých trubek" a 99% vzduchu procházelo přímo a 1% možná bočním vývodem. Takže nevím, jak to řešit (když bych nesehnal žádnou rozvodnou krabici - pro každou místnost jednu trubku přívodní a ze záchodu a kuchyně odsávání vzduchu). Byl jsme i v Baumaxu, kde mají trubky stejných rozměrů jako hranaté ATERA (200x 50 mm), ale ta cena byla hrozná.

Vytvořeno 14.6.2007 7:50 rozvody
 Odpověď [39 => 37]
Autor tomas77

No právě ty trubky HT plánuju použít..  Uvažoval jsem natáhnout do každé místnosti 2 - 3 ks o průměru 50mm (v podhledu nebude tolik prostoru). Ta rozvodná krabice by se snad dala z něčeho vyrobit, v tom bych neviděl až takový problém..

Dotaz na PŠ: jak se provádí "zaregulování" vzduchotechniky ? Funguje to tak, že se nastaví pro každou místnost jiné množství protékaného vzduchu v závislosti na velikosti dané místnosti? Dík Tom

Vytvořeno 14.6.2007 14:03 velikost sede HT trubky
 Odpověď [40 => 39]
Autor tichycyril

Řeším stejný problém

Kdyz si spočítáte průřez ATREA rozvodu (50x200mm)   = 10.000mm2 a porovnáte z průřezem 3x trubka 50mm(průměr) = 1.963 *3 = 5.890 mm2  dojdete k velikému rozdílu. pouze 60% ve srovnání s ATREAou

Obávám se, že při takto malém průměru budou docela vysoké tlakové ztráty. Zkuste zauvažovat , zda by nestálo v uvahu dát do podhledu rozvody alá ATREA (ploché) - zatím si nedokážu představit instalaci, ale pro provoz by jistě byly výhodnější (pro čištění je lepší oválný průřez). Navíc, pokud budete řešit podhled stejně jako p. Škvor (můj názor dle fotek), tak máte podhled snížen o cca 6 cm (latě 40x60 mm přidělané "naštorc") a rozvody by nenarušili instalaci roštu (byly by schované v roštu).

Vytvořeno 22.6.2007 16:57 zaregulování, tlaková ztráta
 Odpověď [71 => 39]
Autor petr.skvor
zaregulování je jednoduché. v rozvodnici Atry se vloží "zaslepovací" profily (nabízí Atrea). Je možné takto napevno nastavit max průtok a pomocí mřížek podlahových výústek v pokoji je ještě dále redukovat (=> při tomto škrcení vzniká šelest od protékajícího vzduchu)

k HT se nemohu vyjádřit. ale uvedený způsob 3x50 mm HT do místnosti nevidím jako dobré řešení. zmínil to už kolega, tlaková ztráta bude hodně velká. je lepší méně potrubí s větším průměrem. když to ale nedovoluje strop/podhled, pak je asi minimum to plochý potrubí 50x200. ale to už jste na tom cenou stejně, jako kdyby to bylo v podleze.
Vytvořeno 22.6.2007 17:22 tlaková ztráta
 Odpověď [73 => 71]
Autor petr13

Tlakových ztrát bych se u kruhového vzduchovodu tak nebál. 50mm průměr je sice málo. Ale podle http://stavba.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=87&h=38 by plochému vzduchovodu 200 x 50 mm odpovídal kruhový o průměru 80mm. Tři centimetry navíc by se snad v podhledu našly.

U kruhových tvarovek bych taky odhadoval trochu nižší místní odpory.

Otázkou je chování kruhového vzduchovodu z hlediska tlumení hluku. Nemáte s tím někdo zkušenost?

Vytvořeno 25.6.2007 16:04 Rozvody VZT z kanalizacnych trubiek
 Odpověď [76 => 73]
Autor g3g140aw0512
Nemam sice skusenost s realizaciou VZT rozvodov s pouzitim danych trubiek, ale robil som nejake pokusy s ventilatorom a mam aj nejake skusenosti zo stavby s kanalizaciou. Ja by som nad kan. trubkami ani neuvazoval. Kanalizacne trubky su vhodne akurat tak na domaci telefon - zvuk sa nimi siri naozaj vyborne a ak sa prida napr. rezonancia alebo turbulencie na hrdlach (vobec nie su prisposobene na rozvod vzduchu) tak budete mat akurat silny argument preco nevetrat VZT ale oknami. Mam zakopany zemny register v dlzke cca. 30m a na tu dialku sa nim naozaj dobre dorozumieva :-)
Vytvořeno 28.9.2008 22:37 domácí telefon přez VZT potrubí
 Odpověď [487 => 76]
Autor technik

Vmém doposud nedodělaném domečku jsem napojil digestoř přes stoupačku z šedých kanalizačních PVC 100mm a zpětnou klapku na odvětrání od kanalizace. Sice není problém se zápachem, ale veškerý hluk z potrubí jde slyšet v kuchyni.

Největší randál dělá pračka. Zpětná klapka je zřejmě stále pootevřená přirozeným tahem z přízemní kuchyně do podkroví, kde je průchod přes fasádu. Do budoucna samozřejmě půjde vše zvlášť, ale tato skušenost mně utvrdila v použití zvukově tlumeného potrubí na propojení jednotlivých větví v podkroví před VZT. Více o mém domečku můžete sledovat na www.technik.bloguje.cz .