aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > stěny, příčk... > Spáry na vnějších os...

téma...

Vytvořeno 11.6.2007 15:18 Spáry na vnějších osb deskách..
 Téma [29]
Autor tomas77
Aktualizováno 13.1.2008 20:56
Skupina stěny, příčky a stropy
Zobrazeno 8024x
Počet 15

Stavím dřevostavbu, a zajímalo by mě, jesli jste někdo nějak tmelil spáry na vnějším osb plášti -případně čím.. Jde mi o to nějak  zabránit pronikání vody do izolace stěny než bude hotová fasáda....Snažil jsem se sice dávat desky k sobě, ale občas někde je škvíra...

Odpovědi ...

Vytvořeno 12.6.2007 21:05 myslím netmelit, spíš navrtat
 Odpověď [33 => 29]
Autor petr.skvor

máme OSB plášť na vnitřní i vnější straně konstrukce domku. OSBčka měly rovnou hranu (příště bych dělal 4PD na vnitřní straně konstrukce) a na vnější straně docela hodně spár 1-2mm silných. pršelo na to hodně dlouho a protože jsem si nebyl před vnějším zateplením jist, provedl jsem v esponovaném místě odkrytí OSB a vyndání vaty z konstrukce. vše bylo suché a v pohodě....

....ale před přidáním zateplení, jsme navrtaly všechny OSBčka vně domu. to abychom zvětšili paropropustnost konstrukce směrem ven. OSB je docela velkou parobrzdou a některé firmy ji používají na vnitří straně konstrukce jako parobrzdu s tmelenými spárami.

Vytvořeno 12.6.2007 21:34 osb
 Odpověď [35 => 33]
Autor tomas77

No trochu problém je že jsem barbar a zvenku přijde polystyrén.. já vím není to ideální řeštení - ale přijde tam cca 15cm takže snad to bude v pohodě (případný rosný bod snad nebude v konstrukci).

Takže mi přijde lepší to zvenku zatmelit...otázka zní čím...

Vytvořeno 13.6.2007 14:33 "dírkatý"Polystyren
 Odpověď [36 => 35]
Autor tichycyril

Kamarád staví z YTONGu (ale to není důležité), dříve chtěl dávat vatu, ale odradila ho cena. Nemá ani rekuperaci, prostě nic.

Rozhodl se pro polystyren, který má v sobě mikrodírky. V životě jsem to nevyděl, neznám to a docela by mne tento způsob zajímal.

Cyril

Vytvořeno 17.6.2007 7:28 Dirkatý polystyrén..
 Odpověď [46 => 36]
Autor tomas77

Tak jsem to zjišťoval a je o Baumit Open - je to polystyrém který má v sobě dírky - co jsem viděl fotky tak ty díry jsou skrz celou desku v rozteči cca 4*4cm cena je 2380+dph za m3 (stavebniny MPL) Otázka je, jestli by tento systém byl vhodný právě pro dřevostavbu a jestli by nebyl stejný efekt udělat fasádu z "obyčejného eps" a ten potom navrtat...? + omítku která by umožnila "dýchat"

Vytvořeno 20.6.2007 10:25 izolace
 Odpověď [51 => 46]
Autor tichycyril

Právě jsem sehnal  (dodávka bude za cc 1,5 měsíce) izolaci, kterou budu dávat na vnější opláštění (ORSIL UNI). Potom vše obložím dřevem nebo něčím jiným.

Cena byla 157 Kč bez DPH za m2 tloušťka 14 cm. (pro mne super)

Vytvořeno 22.6.2007 16:41 navrtat EPS?!
 Odpověď [68 => 46]
Autor petr.skvor
navrtat EPS by znamenalo snížit teplenou izolaci! a kolik by to bylo asi děr na 1 m2? a na celý dům?

my vrtali vnější OSB a už nikdy více! chce to paropropustný materiál (na vnější stranu). když koupíte něco levnějšího a pak se s tím budete piplat, tak to v globále vyjde třeba ještě dráž :o(
Vytvořeno 4.1.2008 14:33 polystyren na dřevostavbu
 Odpověď [222 => 35]
Autor tichycyril

Tome,

jak dopadlo Vaše opláštění dřevostavby polystyrenem? Používal jste uvnitř konstrukce dřevostavby vatu nebo polyš?

Měl byste několik fotek, abych viděl jak jste izoloval polystyrenem a v kolika vrstvách, popřípadě, jaké lepidlo jste použil.

Cyril

Vytvořeno 4.1.2008 14:33 polystyren na dřevostavbu
 Odpověď [223 => 35]
Autor tichycyril

Tome,

jak dopadlo Vaše opláštění dřevostavby polystyrenem? Používal jste uvnitř konstrukce dřevostavby vatu nebo polyš?

Měl byste několik fotek, abych viděl jak jste izoloval polystyrenem a v kolika vrstvách, popřípadě, jaké lepidlo jste použil.

Cyril

Vytvořeno 4.1.2008 18:04 zateplení eps
 Odpověď [224 => 223]
Autor tomas77
Zdravím. EPS tl. 120mm jsem použil na venkovní zateplení. Lepil jsem ho "na hřeben" přímo na osb desky lepidlem Weber.therm technik. Zatím to drží :-) Ne vážně, dělal jsem pokus kde jsem nalepil kus eps na zbytek osb a nedalo se to odervat. Nároží a kolem oken jsem ještě pojistil talířovýmí hoždinkami + vruty.
Uvnitř konstrukce mám 160mm vatu.
Vytvořeno 4.1.2008 21:40 vlhkost vaty v pod polystyrenem
 Odpověď [225 => 224]
Autor tichycyril

Dobrý den Tome,

jak jste provedl odvětrání vaty, která je v kontrukci? Nebo se spíše zeptám, je takové odvětrání vůbec nutné? Dá se vůbec zjistit, zda Vám nevlhne vata v konstrukci? Pokud zjistíte, že vám vata zvlhla, jak ji vysušíte?

Ach jo, to je zase otázek.

Cyril

Vytvořeno 5.1.2008 16:53 vlhkost..
 Odpověď [226 => 225]
Autor tomas77
Přiznám se že ze začátku jsem měl v plánu odvětrávanou fasádu ale nakonec jsem tam dal ten eps.
Ta dvětrávaná fasáda by byla zřejmě lepší - pro případ že by do konstrukce vnikla voda.
Jestli ta konstrukce vlhne nezjistím - ledaže bych někde udělal díru :-)
No uvidíme za pár let co to udělá...Ale snad to bude ok. Eps mám 120mm takže rosný bod by neměl být v konstrukci a parozábranu jsem se rovněž snažil udělat dobře......
Vytvořeno 7.1.2008 20:26 Dotaz na hmozdinky
 Odpověď [229 => 226]
Autor luber78
Tome jakymi hmozdinkami jste kotvil ten polystyren? Jak jste resil preruseni tepelneho mostu? mam take v planu dat 120 polyse a mam obavy aby nevznikly mosty ......pry se daji koupit specialni hmozdinky ktere tomu maji zabranit...a
Vytvořeno 8.1.2008 7:51 hmoždinky
 Odpověď [232 => 229]
Autor tomas77
No kotvil jsem to jenom místy a použíl jsem telířek + vrut. Vyměřil jsem si to tak ať ten vrut vychází vždy do fošny..
Ten tepelný most jsem neřešil..
Vytvořeno 10.1.2008 21:30 vlhkost v konstrukci
 Odpověď [241 => 226]
Autor petr.skvor
s ohledem na zateplení, ani moc nepůjde o rosný bot, ale o zmíněnou možnost "zatečení" vody. další možný případ vlhnutí konstrukce je vyrovnávání tlak způsobeného vlhkostí vzduchu. 
nejsem fyzik, natož stavební fyzik, ale četl jsem (tuším to bylo na tzb-info)  zajímavý článek o  vyrovnávání vlhkosti  dvou prostředí. pokud je jedno prostředí sušší a druhé vlhčí, začne se "tlačit" vlhkost do suššího prostředí (do konstrukce) i přes materiál s vyšším difuzním odporem. když je sušší prostředí jako houba (suché dřevo) může se uložit hodně vlhkosti, která - pokud je tomu bráněno třeba EPS - se uvolňuje relativně dlouho :o(.
nechci tím vnášet pochbnost k Vaší konstrukci, spíš jen zmínit i tento faktor.
Vytvořeno 13.1.2008 20:56 opláštění EPS
 Odpověď [246 => 241]
Autor tichycyril

A proto jsem se ptal v jinem vlákně.

Vlhkost se určitě pohybuje v konstrukci směrem nahoru (jako po knotě). Když se mi dostane do vaty voda, která potom vzlýná nahoru, tak se dostane až do pozednice a pak do vaty, která je ve střešním plášti a následně přes difůzní folii ven. A některá vlhkost se dostane přes parozábranu do domu, kde ji odsaje rekuperace. Další část vlhkosti se dostane ven přes polystyren.

Je mi jasné, že tyto procesy budou trvat velice dlouho.

Uvažoval jsem, že bych koupil ORSIL UNI asi za 65.000,- Kč (na celý domek, 14+14+2 cm). Dále bych koupil koupil palubky nebo plastové palubky, na celý domek asi za 200.000,- Kč. Ta cena je i za práci (snad je můj odhad dobrý). Práci uvažuji z toho důvodu, že jsem již dost unavený ze stavby, protože domek stavím sám se ženou.

Když koupím polystyren za cca 70.000,- Kč (10 +10 cm), tak to snad udělám sám a ta práce nebude zase tak namáhavá.

Pokládnu izolace uvažuji v obou případech sám. Stěrku s perlinkou zvládnu taky, takže to je ten důvod, proč uvažuji o polystyrenu.

Záklop palubkama s ohledem na dýchání domu je samozřejmě lepší.

Cyril

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru