|
aktualizace 11.5.2012 14:22
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných
|
téma...
22.1.2008 20:24 |
Drevostavba s difúzne otvorenou skladbou steny
|
|
|
Rád by som diskutujúcich poprosil o názor. Budeme stavať a už dávno padlo rozhodnutie, že sa pokúsime o PD.
Strávil som už veľa času čítaním na fórach tzb-info. Vnútorne sme už
vyriešili dilemu medzi masívnou stavbou a ľahkou stavbou. Náš dom by
mal byť bungalow s orientáciou všetkých obytných priestorov na juh.
Výsledok našich mnohých diskusií s manželkou som nakreslil v CorelDraw
a je priložený ako príloha. V rozhodovaní o stavebnom systéme viac
inklinujeme k drevu a prírodným materiálom. Pôvodne sme uvažovali o
konštrukcii z HIPS panelov. V novembri sme v rámci "Dňa pasívnych
domov" navštívili rozostavanú drevostavbu PD pri Stupave a boli sme
nadšený konštrukčným riešením a použitými materiálmi.Odkazy na dom sú -
http://www.createrra.sk/?EPD_energeticky_pasivny_dom a http://www.passivehouse.blogspot.com/ . Stena zvnútra : hlinenná omietka na rákosovom rošte - nepálené tehly na kant na sucho - OSB bez 4PD len prelepené spoje páskou - stĺpiková H konštrukcia+tepelná izolácia s fúkanej celulózy - drevovláknitá doska - lepidlo+sieťka+difúzne otvorená omietka.
Zaujímal
by ma Váš názor na použité konštrukcie a riešenia detailov. V prípade,
že si myslíte že to sem nepatrí, môžeme aj súkromne, môj mail: nexo-dm@mail.t-com.sk Ďakujem a držím Všetkým stavajúcim i nestavajúcim palce.
|
|
|
|
Odpovědi ...
22.1.2008 20:32
|
Doplnenie obrázku
|
|
|
Ešte raz prikladám .JPG dispozície Bungalow.
|
|
|
|
|
23.1.2008 17:35
|
skladba stěny konstrukce
|
|
|
prošel jsem informace na uvedených odkazech.
co se týče typu konstrkce... ...panely mají své kouzlo, ale budou jistě finančně náročnější. skladba konstrukce, síla izolace atd. to mají dost promyšlené. co se mi nelíbilo je OSB s rovnou hranou a křížové spoje desek. Je vhodnější používat OSB 4PD a T spoji. lze dosáhnout vyšší pevnosti. ale statiku předpokládám, že mají propočítanou, tak jde jen o mé šťourání :o). ale EPD je nejen o skladbě konstrukce!
co do materiálů... ...materiály energeticky nenáročné na výrobu, recyklovatelné a přírodní materiály jsou super.
co do firmy... ...vypadá to, že mají promyšlenou strategii a ta je v kontextu "udržitelného rozvoje".
celkově se mi to zamlouvá. je jen otázka realizace, výsledné kvality a v neposlendí řadě ceny!
|
|
|
|
|
23.1.2008 17:41
|
půdorys
|
|
|
jde o docela rozlehlý bungalov. nevím jaká má být střecha? myslím, že by se hodila zelená s nízkým sklonem :o).
dispozice se mě osobně nezamlouvá. pozor, aby ložnice nebyly v letním období přehřáté.
|
|
|
|
|
23.1.2008 20:40
|
Reakcia na odpovede
|
|
|
Ďakujem za názory.
konštrukcia: Základné stojky obvodovej konštrukcie boli dovezené z Nemecka, projektant tvrdil, že to bolo lacnejšie a v kvalitatívne lepšie riešenie ako to vyrábať doma v dielni. Generálny dodávateľ bola malá miestna firma. Nedopracoval som sa na nete k cene(Stojky Lignotrend U*Psi,www.lignotrend.com). Nebolo by lacnejšie riešenie použiť I nosníky bežne produkované v ČR aj SR ? Alebo "2by4" skelet a k nemu predsadený rošt, ktorý by niesol vonkajšie drevovláknité dosky a bol vyplnený celulózou? Tie 4PD OSB si myslím,že by boli lepšie riešenie. Myslíte že by stačilo len ich lepenie vhodným tmelom alebo by bolo nutné aj prepáskovanie? Použitie jednej kompaktnej jednotky združujúce všetky potrebné funkcie je super až na cenu, projektant povedal, že celková cena za jednotku+rozvody vzduchu+zemný solankový výmenník+inštalácie bola cca 700.000,-Sk a vraj to bolo výhodnejšie ako klasika rozvody a jednotka od Atrey + IZT +slnečné kolektory+zemný vzduchový výmenník. To sa mi zdá prehnané.
materiály: najviac sa mi páči použitie hlinených tehál a omietky, manželka má len strach z farieb na steny. Doteraz bola zvyknutá na svetlé jasné farby, verím že by sa našli vhodné farby.
firma: pri prezentácii a v debate po nej som mal z p.Kierlufa veľmi dobrý dojem, zapálený pre prírodné materiály a obnoviteľné zdroje. Len ma zarazila cena vzorového domu cca 40.000,-Sk/m2 užitkovej plochy pri dodávke na kľúč. Náš rozpočet by zniesol tak polovicu, takže asi budem musieť vysúkať rukávy a svojpomocou urobiť čo zvládnem. Na 2by4 by som si trúfol.
náš návrh: Rozľahlosť bungalovu je daná požiadavkami na počet miestností, to sú mantinely manželky, ktorá si toho dosť odžila v podobných domoch v USA a nedokážem ju presvedčiť, že menej je niekedy viac. Na mne je aby som to vymyslel tak aby to bol PD. Čo konkrétne by ste na dispozícii zmenil? pozemok je na miernom južnom svahu a taktiež klesá v smere Z-V, takže dúfam že nízke slnko v lete poobede bude čiastočne odtienené svahom, zeleňou a okolitou zástavbou. Strechu by som aj ja chcel plochú a zelenú ale to ešte bude s manželkou fuška, ona je za klasickú valbovú.
|
|
|
|
|
24.1.2008 20:15
|
konstrukce, půdorys a cena
|
|
|
|
do 2by4 bych dnes šel už jen pro garáž. s touto technologií se dají stavě snadno lehké stavby s tenkou konstrukcí obvodové stěny. tedy pro garáž dostačující. pro dům bych už volil kosntrukci podobného typu, jako je uvedená na odkazech, nebo Vámi zmíněné I či O nosníky. případně C nosníky, ale to na internetu asi nenajdete. C nosníky s možností výroby v místě stavby mám zatím jen v hlavě. a nemám je podloženy statickým výpočtem. uvedené ceny 700 tis jsem nepochopil - možná jazyková bariéra :o(
cena 40 tis Ks/m2 to je fakt síla! náš bungalov je za 13 tis Kč/m2 (dnes bych se dostal na stejnou cenu díky jiné technologii, ikdyž ceny stále rostou). věřím, že svépomocnou stavbou se dostanete pod 20 tis.
pokud Vás zajímá více k půdorysu, rád sdělím názor, ale neříkejte, že jsem Vás nevaroval :o)
- garáž ven z baráku
- u místností sousedící s chodbou, nedávat dvaře naproti sobě (z pokoje koukáte přímo do koupelny,...)
- šatnu a koupelnu (předpokládám, že jde o 2. koupelnu, není to z obrásku čtitelné) nespojovat přímo s ložnicí
- jedna linie vchod - zádveří - dveře a sedačka v obýváku - okno na terasu => ten kdo bude na sedačce se nebude "cítit" dobře :o(
- eliminovat vnější rohy v místnosti (ložnice)
- využít západní sluníčko, eliminovat severní okna (z popisu předpokládám že ložnice mají okna na jih)
- akumulační nádrž dobře přístupnou (doprava, montáž, oprava)
....to jen v rychlosti. dnes bych se na půdorys zaměřil i z pohledu kontextu okolí, samosebou i orientace světových stran a energií (geopatogenní zóny, feng-shui). vím, že u bungalovu není vnitřní dispozice jednoduchá! o to větší umění je udělat pěkný a praktický bungalov
moje žena byla zprvu odmítavá ke vzduchotechnice, podzemním domům,.... dnes bych se snažil ji více přesvědčit o zelené střeše. pokud jde o velikost domu - chápu že ne každý je zastánce malých bytů, ale my máme tu výhodu, že celý dům je uklizen za necelou hodinu. jsou lidé, kteří neuklidí svůj velký dům ani za půl roku!!!
|
|
|
|
|
11.2.2008 8:48
|
2by4 a I-nosník
|
|
|
|
Dobrý den pane Skvor
Uvádíte, že by jste již systémem 2by4 RD nestavěl. Můžete upřesnit proč? Co má za nevýhody co za výhody? Dále uvádíte, že by jste stavel I-nosníků (osobně se mě tato varianta také líbí) můžete sdělit jaké má výhody oproti 2by4? díky
|
|
|
|
|
14.2.2008 16:46
|
proč ne 2by4 na dům
|
|
|
|
proč bych 2by4 nepoužil na dům, jsem uvedl v předchozím příspěvku. tedy alespoň bych jej nepoužil na dům v našem teplotním pásu a rozhodně ne na EPD.
neznám všechny výhody a nevýhody. když bych měl exaktně porovnávat dva systémy, tak bych musel mít všechny jejich parametry a přesnou specifikaci. a myslím, že k tomu ani nejsem kompetentní. když mám vyjádřit svůj názor, pak 2by4 použiji na samostatně stojící garáž, kde nepředpokládám práci v zimním období (nosnost a tepelná izolace je dostačující). I, respektive C nosník, či příhradový vazník použiji u příštího domu => získám nosnou obvodovou stěnu s jednoduchou skladbou,s velkou tepelnou izolací, kde stěna zabere malou část zastavěné plochy.
výhod by se našlo asi i více, ale nelze jeden systém obecně zavrhnout. záleží na konkrétní aplikaci, konkrétním projektu a hlavně investorovi ;o)
|
|
|
|
|
17.2.2008 21:33
|
ad HIPS panely
|
|
|
tak jsem koukal na odkaz na stavební materiál a je to velmi podobné modulům "fí-ha" ,které ve slovenské licenci vyrábí Gesto products Soběslav.Na první pohled mě to zaujalo tak, že jsem se jel podívat na stavbu - a zklamání. Ty "dřevěné cihly" jsou ideální pro stavbu svépomocí , ale neprodají mi je - pouze s montáží. Na 150m bungalow včetně krovu asi 700.000 za duté stěny pochybné kvality.
|
|
|
|
|
Reklama
|