aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > vnitřní inst... > topení a vět... > akumulační nádoba

téma...

Vytvořeno 11.6.2007 10:01 akumulační nádoba
 Téma [26]
Autor phalada
Aktualizováno 15.5.2008 7:32
Skupina topení a větrání
Zobrazeno 3502x
Počet 14

Z jakých důvodů hranatou nádobu nedoporučujete?
Jaké by jste mi dal rady/doporučení ke konstrukci oválné nádrže?

Má situace v plánovaném RD: Beztlaký otevřený systém, AN bude v 2NP nad krbovou teplovodní vložkou (aby šla samotíž), otevřená expanze na zpátečce topení. Na nádrž bude působit hydrostatický tlak. Nádrž maximálně na šířku (nebo na průměr) můž emít 90cm, na výšku 2,3. V AN výměník pro průtočný ohřev TUV a výměník pro solár. Jaké materiály bych měl zvolit, jaké uspořádání? Jak jste konstroaval stratifikační trubici?

Děkuji

Petr Halada

PS: nejde mi dole zatrhnout "upozorňovat na mail"

Odpovědi ...

Vytvořeno 11.6.2007 11:52 lepší válcová než hranatá
 Odpověď [27 => 26]
Autor petr.skvor
vše má své výhody i nevýhody. hranatá nádrž...
  • + lépe využije půdorysnou plochu v technickém zázemí
  • + také se do ní snadněji realizuje revizní otvor s možností "vlezu" osoby dovnitř
  • + snadněji se realizuje nádrž větších rozměrů na místě, když není možné "protáhnout" velkou válcovou
  • - na druhé straně vyžaduje konstrukce větší  sílu stěny a výztuhy, takže spotřeba materiálu je trochu větší
  • - pří cirkulaci topného média může vznikat uvnitř nádrže horizontální pohyb v kruhu. pokud je nádrž válcová a má dobře navrženy vstupy a výstupy, nebude při tomto horizontálním pohybu docházet k vertikálnímu mísení vrstev s různými teplotami
...to je asi vše co mě nyní napadá.

až na to dojde řada (až to fórum umožní), ukáži vám snímky realizace, která je nyní u nás doma. máme válcovou nádrž 2,35m vysokou s průměrem 0,82. je z plechů 2,5mm síly a má ploché dno i víko (jemně zaoblené). dopravili jsem ji svařenou do technické místnosti přes 2 dveře 90ky (jemně odřené :( ). má TUV výměník pro průtočný ohřev a stratifikační vestavbu. systém je beztlakový, ale vlastní sloupec vody mě vytváří tlak 0,5 atm - tedy to ukazuje budík u dna nádrže. nyní dělám na zahradě a nemám čas se věnovat topení, které nyní stejně nepotřebujeme, takže nemohu referovat o zkušenostech :o(.
Vytvořeno 16.6.2007 5:21 fotky z realizace
 Odpověď [45 => 27]
Autor petr.skvor
v minulém příspěvku jsem slíbil fotky. tak tady jsou :o)<br>
Vytvořeno 19.6.2007 6:11 akumulační nádrž
 Odpověď [47 => 45]
Autor phalada

Přeji pěkný den,

děkuji Vám za vysvětlení a fotografie. Na kolik Vás AN vyšla? Nemohl by jste prosím napsat více technických detailů (nějaký nákres) - délka a průměr měděnné trubky pro TUV (je předehřev i na spodku nebo se vše odehrává nahoře?), konstrukci stratifikační trubice, apod.

Děkuji, pěkný den

Halada Petr

Vytvořeno 22.6.2007 16:44 AN zatím neí v provozu
 Odpověď [69 => 47]
Autor petr.skvor
rádo se stalo.

AN zatím není kompletní a hlavně není v provozu. zatím nechci psát detaily, protože už nyní vím, že tam mám chyby a potřebuji se s tím nějak vklidu vypořádat. rád bych ji zprovoznil před zimou. uvidíme! jakmile budu mít částečnou funkcionalitu, tak bude co předávat.

vydržať prosím, nestíhám :o(
Vytvořeno 6.2.2008 15:51 tak jak?
 Odpověď [282 => 69]
Autor michal032

Zdravim Vas,

muzete se jiz s nami podelit o Vase zkusenosti s provozem vasi akumulacni nadrze? Zajimalo by me predevsim alespon cena a nejake technicke detaily. Proc jste si napr.neporidil prazdnou AN napr. od REGULUS a pak ji doplnil vlnovci a el.spiralami? Vase reseni se mi zda zajimave, ale konstrukcne velmi slozite a neodzkousene, pokud nevite nebo nemate presne plany.   

Vytvořeno 6.2.2008 18:53 sazba
 Odpověď [283 => 69]
Autor michal032

Jeste jsem zapomnel. Pokud mate AN samovyroba a urcite budete chtit sazbu D45, jak to budete resit, abysji dostal? Mel byste predlozit nejaky "certifikat" a na zklade toho dostanete zminenou szabu nebo mate jiny zpusob?

Vytvořeno 7.2.2008 15:17 první zkušenosti
 Odpověď [286 => 283]
Autor petr.skvor

rvní zkušenosti máme: průtokový ohřev TUV je přes vyrobený výměník funkční. výstupní ohřáté TUV je o cca 2°C nižší než telota AN. vstup TUV do AN ochlazuje spodní část AN na 16°C, což bude v budoucnu přínosné pro větší efekt solárů (zatím nejsou pořízeny).

cenu AN zpracuji a na WEB přinesu.  

dvoutarifovou sazbu jsem získal ještě před vlastní AN. pořídil jsem ji na základě žádosti s uvedením bojleru a el. toným kotlem. to jim stačilo :o)

Vytvořeno 7.2.2008 17:39 re
 Odpověď [288 => 286]
Autor michal032

Takze dodavateli proudu stacila jen zadost nebo jakesi prohlaseni (zadost) a nic jste nemusel dokladat, napr. osvedceni o shode? Tak v tom pripade je to bez problemu.

Diky za budouci zverejneni ceny. Poprosil bych jeste aspon o nejake schema, pokud by to nebyl problem. Nerad bych vse vymyslel znovu, kdyz se Vam to tak krasne povedlo, diky :-)

Vytvořeno 22.4.2008 12:05 prietokovy alebo plavajuci boiler na TUV
 Odpověď [392 => 286]
Autor domo1972

Chcel by som vediet z akeho dôvodu ste volil prietokovy ohrev teplej vody (CU) a nie system plavajuceho boileru? Cital som, že pri nedostatočnom uchytení medených hadov v AN vznikaju rušivé zvuky pri tlakových rázoch, napr. otvoreni a zatvoreni kohútika TUV. Taktiez či nebude problem s reguláciou teploty, pri otvorení prietoku vody a teplota nebude prudko kolisat, hlavne po spusteni.

Dakujem

Vytvořeno 24.4.2008 21:49 TUV
 Odpověď [395 => 392]
Autor petr.skvor
teplota TUV nekolísá. nádrž bývá nahřátá na 60°C a vždy bezproblémů postačuje teplota na osprchování tří osob. více najednou zatím nebylo třeba.
o plovoucím boileru jsem ani moc neuvažoval. co je ale fakt, že se po otevření kohout ozývá nežádoucí zvuk. přitam ten hlavní výměník je velmi dobře zapojen. načetl jste někde info, jak takové tlakové rázy v TUV okruhu eliminovat => zamezit pazvukům?!
Vytvořeno 30.4.2008 10:09 pazvuky z vymenníka TUV
 Odpověď [397 => 395]
Autor domo1972
Myslel som že zásobník budem nabíjať na 90C a pokial bude prietokový ohrev v hornej časti,teplota bude veľmi blízká teplote zásobníka. Podľa toho čo píšete, asi nebude veľký rozdiel medzi plávajúcim bojlerom a prietokovým ohrevom, teda ak neberieme do úvahy Legionellu a spomínané rázy v potrubí. Zvuky vydávané zo zásobníka asi vyriešite jedine lepším uchytením (na viacerých miestach) CU trubiek v akum. nadobe, tak ako v spomínanom článku ktorý som opisoval. Podľa Vášho obrázku som zbadal iba trojbodový úchyt, čo určite nepostačuje pre tichý chod TUV.
Vytvořeno 15.5.2008 7:32 pazvuky z výměníku
 Odpověď [407 => 397]
Autor petr.skvor
na vícebodové uchycení výměníku je již pozdě, teď to musím řešit jinak :o(. ale zatím nevím jak!