8.1.2008 20:38
|
kotvení dřeva do základové desky
|
|
|
pěkná deska. asi pro mezonetový domek, ne?
já kotvil dvěmi způsoby:
- kotvy zalité do betonu základové desky - nepraktické řešení, protože během montáže dřeva se o kotvy zakopává a taky při odlévání betonu nemohou být přesně umístěny :o( (obr 1 a 2)
- "svrtání" konstrukce s betonem - dřevo jsem provrtal 22 vrtákem na hydroizolaci; dále jsem vrtal 18 vrtákem pro železobeton; vyčistit otvor provouknutím; vložit patronu chemického kotvení; vložit závitovou tyč (tuším M16) a zarazit; po zatuhnutí zalít asfaltem pro utěsnění a pořádně přitevnit ke dřevu; tuto metodu kotvení jdem viděl v kanadských knihách :o) (obr 3 až 5)
|
|
|
|
|
17.2.2008 22:05
|
kotvení dřeva do základové desky
|
|
|
mě tak napadlo, co kdyby se vzal železný plocháč /téčko apod./, na něj se navařily závitové tyče, nasucho v klidu vyrovnaly a tyto hrábě zalily do betonu ? mohla by být nadstandartní přesnost
|
|
|
|
|
20.2.2008 16:47
|
moc železa
|
|
|
|
to bude ale docela velká spotřeba železa :o(. v létě 2007 jsem byl na více dřevostavbách a většina bylo realizovaných pomocí závitové tyče do chemické kotvy. chlapům se s tím líp dělalo a hlavně se nemusí koukat na přesnost, ale pouze na místo usazení dle projektu ;o)
|
|
|
|
|
17.3.2008 8:51
|
Zateplení svislé stěny
|
|
|
|
Zdravím Petře, prosím o radu, jak zateplit svislou stěnu základové desky, konstrukce bude ukouvena na spodní desce, hydroizolace je už provedena a nevím, zda mohu orsil dám přímo na stěnu, doufám, že jsem to dobře popsal, jde o tu kaskádovitou základovou desku.Díky
|
|
|
|
|
17.3.2008 16:05
|
izolace základů
|
|
|
jestli to dobře chápu, jde o "zateplení" základové desky!? pokud tomu tak je, pak jde o izolaci části nad terénem a pod terénem:
- pod terénem se s hotovými základy izoluje dost špatně. nicméně, používá se na to extrudovaný polystyrén (XPS)
- nad terénem bych izoloval pomocí XPS (nebo EPS, pokud místo nebude namáháno trvale nebo často vodou) min do výšky 30 cm (možná i 50 cm); takhle jsme to dělali my
v obou případech bych hydroizolaci (mezi beton a tepelnou izolaci) ani nepoužil; XPS je takřka nenasákavé a EPS (pokud není dlouhodobě namáháno vodou) je nasákavé tuším tak ze 2%, ale vodu si z betonu bude jen těžko tahat :o).
pochopil jsem to dobře?
|
|
|
|
|
17.3.2008 18:43
|
svislá stěna bude v domě
|
|
|
|
Zdravím, Petře jde o zateplení svislé stěny , která bude v domě, na obrázku na prvním příspěvku je naše deska.Kaskádovité řešení z důvodu svahu.Základy zateplovat nebudu, nikdy nebudu měřit teplotu v rozích domu, tak mi to příjde zbytečné.Děkuji
|
|
|
|
|
18.3.2008 10:15
|
Kaskádovitá deska
|
|
|
|
Zdravím, šipky ukazují, kde se to bude zateplovat.Děkuji
|
|
|
|
|
18.3.2008 10:16
|
deska
|
|
|
|
|
18.3.2008 10:27
|
Svislá vnitřní stěna
|
|
|
|
Šipky utekly jinam, ale jedná se o zateplení svislé stěny na dolní desku, děkuji
|
|
|
|
|
18.3.2008 19:01
|
chápu
|
|
|
ach só, teď už mi to mozek bere. jsem in!
na svislé stěně základů mezi, jednotlivými úrovněmi, by měla hydro-radonizolace kontinálně navazovat na izolační lepenku vodorovné základové desky. tedy ochrana nejen proti vlhkosti, ale i pronikání radonu (dle radonového indexu územka u Vás) by měla oddělovat celý dům od základů. nezapomeňtě na asfaltovou penetraci betonu, na který budete dávat lepenku. pokud realizujete hydroizolaci a půjde o interierovou stěnu, pak už je jedno jaký materiál použijete na tepelnou izolaci. a vpodstatě zateplení nebude muset být v tak silné vrstvě jako u obvodové zdi - základy se snad nikdy neochladí na tak nízkou teplotu, jako okolní vzduch v zimě.
|
|
|
|
|
25.3.2008 22:23
|
izolační sklo
|
|
|
Dobrý den,
nevím zda už nemáte rozhodnuto, ale v případě, že by se vám nechtělo strany zateplovat, můžete to vyřešit založením základové konstrukce na kostky z pěnového skla. Veškeré výhody naleznete na stránkách výrobce - http://www.foamglas.cz/pages/index.htm Nevýhoda tedy je vysoká cena.
Hodně štěstí Tomáš
|
|
|
|
|