aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > základy > Základová deska

téma...

Vytvořeno 2.1.2008 20:15 Základová deska
 Téma [210]
Autor dakrledig
Aktualizováno 25.3.2008 22:23
Skupina základy
Zobrazeno 6638x
Počet 11
Zdravím, desku máme kaskádovitou,má někdo zkušenosti s kotvením dřeva?

Odpovědi ...

Vytvořeno 8.1.2008 20:38 kotvení dřeva do základové desky
 Odpověď [235 => 210]
Autor petr.skvor
pěkná deska. asi pro mezonetový domek, ne?

já kotvil dvěmi způsoby:
  1. kotvy zalité do betonu základové desky - nepraktické řešení, protože během montáže dřeva se o kotvy zakopává a taky při odlévání betonu nemohou být přesně umístěny :o( (obr 1 a 2)
  2. "svrtání" konstrukce s betonem - dřevo jsem provrtal 22 vrtákem na hydroizolaci; dále jsem vrtal 18 vrtákem pro železobeton; vyčistit otvor provouknutím; vložit patronu chemického kotvení; vložit závitovou tyč (tuším M16) a zarazit; po zatuhnutí zalít asfaltem pro utěsnění a pořádně přitevnit ke dřevu; tuto metodu kotvení jdem viděl v kanadských knihách :o) (obr 3 až 5)
Vytvořeno 17.2.2008 22:05 kotvení dřeva do základové desky
 Odpověď [293 => 235]
Autor _luigi_
mě tak napadlo, co kdyby se vzal železný plocháč /téčko apod./, na něj se navařily závitové tyče, nasucho v klidu vyrovnaly a tyto hrábě zalily do betonu ? mohla by být nadstandartní přesnost

Vytvořeno 20.2.2008 16:47 moc železa
 Odpověď [299 => 293]
Autor petr.skvor
to bude ale docela velká spotřeba železa :o(. v létě 2007 jsem byl na více dřevostavbách a většina bylo realizovaných pomocí závitové tyče do chemické kotvy. chlapům se s tím líp dělalo a hlavně se nemusí koukat na přesnost, ale pouze na místo usazení dle projektu ;o)
Vytvořeno 17.3.2008 8:51 Zateplení svislé stěny
 Odpověď [319 => 299]
Autor dakrledig
Zdravím Petře, prosím o radu, jak zateplit svislou stěnu základové desky, konstrukce bude ukouvena na spodní desce, hydroizolace je už provedena a nevím, zda mohu orsil dám přímo na stěnu, doufám, že jsem to dobře popsal, jde o tu kaskádovitou základovou desku.Díky
Vytvořeno 17.3.2008 16:05 izolace základů
 Odpověď [320 => 319]
Autor petr.skvor
jestli to dobře chápu, jde o "zateplení" základové desky!? pokud tomu tak je, pak jde o izolaci části nad terénem a pod terénem:
  • pod terénem se s hotovými základy izoluje dost špatně. nicméně, používá se na to extrudovaný polystyrén (XPS)
  • nad terénem bych izoloval pomocí XPS (nebo EPS, pokud místo nebude namáháno trvale nebo často vodou) min do výšky 30 cm (možná i 50 cm); takhle jsme to dělali my
v obou případech bych hydroizolaci (mezi beton a tepelnou izolaci) ani nepoužil; XPS je takřka nenasákavé a EPS (pokud není dlouhodobě namáháno vodou) je nasákavé tuším tak ze 2%, ale vodu si z betonu bude jen těžko tahat :o).

pochopil jsem to dobře?
Vytvořeno 17.3.2008 18:43 svislá stěna bude v domě
 Odpověď [321 => 320]
Autor dakrledig
Zdravím, Petře jde o zateplení svislé stěny , která bude v domě, na obrázku na prvním příspěvku je naše deska.Kaskádovité řešení z důvodu svahu.Základy zateplovat nebudu, nikdy nebudu měřit teplotu v rozích domu, tak mi to příjde zbytečné.Děkuji
Vytvořeno 18.3.2008 10:15 Kaskádovitá deska
 Odpověď [322 => 321]
Autor dakrledig
Zdravím, šipky ukazují, kde se to bude zateplovat.Děkuji
Vytvořeno 18.3.2008 10:16 deska
 Odpověď [323 => 322]
Autor dakrledig
Ještě jednou
Vytvořeno 18.3.2008 10:27 Svislá vnitřní stěna
 Odpověď [324 => 323]
Autor dakrledig
Šipky utekly jinam, ale jedná se o zateplení svislé stěny na dolní desku, děkuji
Vytvořeno 18.3.2008 19:01 chápu
 Odpověď [325 => 322]
Autor petr.skvor
ach só, teď už mi to mozek bere. jsem in!

na svislé stěně základů mezi, jednotlivými úrovněmi, by měla hydro-radonizolace kontinálně navazovat na izolační lepenku vodorovné základové desky. tedy ochrana nejen proti vlhkosti, ale i pronikání radonu (dle radonového indexu územka u Vás) by měla oddělovat celý dům od základů. nezapomeňtě na asfaltovou penetraci betonu, na který budete dávat lepenku.
pokud realizujete hydroizolaci a půjde o interierovou stěnu, pak už je jedno jaký materiál použijete na tepelnou izolaci. a vpodstatě zateplení nebude muset být v tak silné vrstvě jako u obvodové zdi - základy se snad nikdy neochladí na tak nízkou teplotu, jako okolní vzduch v zimě.
Vytvořeno 25.3.2008 22:23 izolační sklo
 Odpověď [329 => 324]
Autor tomnojbik
Dobrý den,

nevím zda už nemáte rozhodnuto, ale v případě, že by se vám nechtělo strany zateplovat, můžete to vyřešit založením základové konstrukce na kostky z pěnového skla. Veškeré výhody naleznete na stránkách výrobce - http://www.foamglas.cz/pages/index.htm  Nevýhoda tedy je vysoká cena.

Hodně štěstí Tomáš