|
aktualizace 11.5.2012 14:22
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných
|
téma...
19.12.2007 16:08 |
řízení topení a větrání v rodinném domku
|
|
|
|
zdravím čtenáře a příznivce a obracím se na Vás s dotazem,
který je u mě aktuální, protože jej právě řeším. zajímá mě zkušenost
ostatních...
akumulační nádrž, kotel, větrání, soláry,......to vše potřebuje silovou i slaboproudou
elektriku pro napájení a řízení. když jsem uvažoval o systému řízení těchto
technologií a hledal na internetu .... nepodařilo se mi najít systém, který by
byl dostupný pro rodinný domek a pokryl potřeby NED či PED.
máte někdo doma instalován systém řízení topení a větrání? systém, který
by propojoval zdroje tepla a jejich spotřebiče, topení a vzduchotechniku tak,
aby bylo dosaženo co nejnižší spotřeby energií! jaké máte zkušenosti a
doporučení? |
|
|
|
Odpovědi ...
16.1.2008 9:08
|
složitost systému
|
|
|
|
Dobrý den, má stejné zkušenosti jako vy. Prakticky nejde
sehnat (za rozumné peníze) řídicí systém pro rodinný dům, který by uměl
regulovat vše co popisujete.
K vašemu TZB systému bych však měl jednu zásadní připomínku;
zdá se mi velice složitý s množstvím nejrůznějších zařízení, což pak vede i k tomu,
že je vše složité řídit a regulovat. Kdybyste dnes navrhoval TZB systém, volil
byste stejnou kombinaci nebo byste systém nějak zjednodušil? Díky za odpověď
|
|
|
|
|
16.1.2008 21:00
|
řízení PL2
|
|
|
|
díky za názor.
ano, šel bych do toho znovu. podlahovka, řízené větrání, akumulační nádrž, časem soláry,.... to vše je super, jen to vyladit dohromady!
našel jsem řešení! sehnal jsem sytém PL2 od firmy ELSACO. jde o modulární systém, který dělá jen to, co ho "naučíte". je to super. naučil jsem se ho programovat a skutečně, dělá to co jsem mu zadal. už řídí dobíjení akumulační nádrže, hlídání havarijních stavů, řídí podlahové topení a otopný žebřík, vtrá dle potřeby a rizvádí vzduch při topení krbem. vzduchotechniku musím ještě dodělat, ale pak by to mělo šlapat na 100% :o).
|
|
|
|
|
17.1.2008 9:53
|
PL2-co to stálo
|
|
|
to řízení vypadá profi....můžu se zaptat co to stálo?
|
|
|
|
|
17.1.2008 10:01
|
snadnost ovládání
|
|
|
|
A ještě jedna veledůležitá otázka.....jak si s ovládáním
domu rozumí vaše žena?..:-) Kdyby např. došlo k nějaké nesprávné funkci a vy
zrovna nebyl doma uměla by si s tím poradit? Na první pohled to totiž vypadá
trochu jak velín elektrárny..:-)))))
|
|
|
|
|
17.1.2008 20:40
|
velín temelín
|
|
|
děkuji. ano, skoro je to jako velín elektrárny.
žena říkala něco podobného: jak se s tím naučím pracovat? co když nebudeš doma?.... v tuto chvíli je to naprogramováno tak, že se o to nikdo nestará. žije si to svým životem :o). reaguje to na zátop, na rosvícení na WC, na zapnutí digestoře, na NT ovládaný HDO,.... podstatné je i to, že jsou ošetřeny havarijní stavy, kdy se odpojí přívody el.,....
cena HW byla k 50 tis Kč. není to málo, ale jde o profi průmyslové PLC (programable logical controler), který je odolný rušení, HW je jiného typu než třeba PC, je to stavěno pro náročná řešení a vysokou dostupnost (napojení na UPS). nastavení si pamatuje i pro restartu. náběh systému do 2 sekund po zapnutí, atd když jsem si počítal ovládání od Atrey pro vzduchotechniku, ovládání IZT (akumulační nádrže), solárek, řízení topení a krbu, pak mi to vyšlo na více peněz. a to by bylo potřeba ještě řešit vzájemné propojení ... není-li natopeno v nádrži, nepouštěj podlahové topení; zatopíli se v krbu, musí být nízký přetlak a výkonná cirkulace,...
|
|
|
|
|
18.1.2008 12:32
|
zjednodušení u PD
|
|
|
|
Systém PL2 je to skutečně profi, s profi parametry a taky
profi cenou. Ale je fakt, že pak to zase umí spoustu věcí. Předpokládám, že
jste si to všechno poskládal sám a obdivuji jak si umíte se vším poradit.
Jakou předpokládáte životnost tohoto řídícího systému (20,
30, 40 let)?
Já jsem se tu pustil do diskuze především proto, že se mi
zdá pravděpodobné, že kdyby jste postavil dům jako pasivní, tak by některé TZB
systém bylo možno vynechat a celkové řízení by se pak zjednodušilo a zlevnilo.
Jaký na to máte názor?
Ale na druhou stranu chápu, že automatizace a kutění bude
asi trochu váš koníček a tak máte díky domečku spoust nových
"hraček"..:-)))) Napadá mě taky, že jednoduchý ale komplexní řídící systém
pro NED a PD domy není na trhu k dostání, což je zajímavá příležitost pro výrobce
automatizačních/regulačních systémů.
|
|
|
|
|
19.1.2008 20:07
|
TUV a VZT bude stejně i v PD
|
|
|
i EPD také potřebuje TUV a VZT, případně soláry. v silných mrazech i nějakou formu UT. takže tomu se stejně nevyhnete. a kdybych znal možnosti PL2 dříve, nekupoval bych separé alarm, protože to PL2 zvládne také. možnosti PL2 končí jen s možnosti vaší fantazie a peněženky :-)
s návrhem mě pomohl pan Kratochvíl ze společnosti ALEK. HW jsem pak doladil s výrobcem a po zaškolení vše instaloval a zprogramoval. životnost systému bude určitě nad 30 let. největší problém mohou být relátka zapojená v silových okruzích (ventilátory a čerpadla). ale ta se dají vyměnit.
ano, hračky podobného druhu mám rád. otázkou je, zda kdybych čas strávený nad hračkami trávil nad výnosným businessem, zda by to nevyšlo finančně lépe?! ale to už by třeba nebylo tak napínavé a nepsal bych tyto řádky a neexistoval tento server :o(
|
|
|
|
|
18.2.2008 21:58
|
Dobrý námět
|
|
|
|
petr.skvor: bezva stránky. Zrovna tohle jsem hledal. Zrovna jsem se na základě této diskuse díval na ELSACO a vypadá to docela zajímavě. Zrovna dělám přípravu na VZT. Bude i ATREA Duplex RC. Myslím, že by systém od Elsaco bez problému mohl Duplex zvládnout, včetně kotle, regulace podlahovky, nabíjení AKU a pod. Měl bych prosbu, mám staženou dokumentaci od Elsaca, ale můžete mě trošku nakopnout a napsat jaké máte použité moduly apod, jaké jsou vaše aktuální zkušenosti? Díky
|
|
|
|
|
20.2.2008 16:36
|
programování ve FRED
|
|
|
|
systém PL2 od ELSACO (pokud máte na mysli ten, co máme my) lze programovat FREDem. ten je u výrobce ke stažení s licencí na 30 dní práce (ne kalendářní dny!). programování ve FREDu má úplně jinou logiku, než na kterou jsem byl zvyklý z prostředí PC a internetu.
ELSACO nabízí proškolení zdarma. toto školení jsem absolvoval a s podporou pana Vacka realizoval vlastní program. pan Vacek i jeho kolegové jsou velmi schopni a ochotni, takže se nebojte na ně obrátit. proškolí Vás do úrovně, že jste schopen realizovat poptávku na HW sestavu, provést vlastní setavu HW, spuštění a programování. záleží na úrovni chápání a schopností jednotlivce :o).
pokud bych Vám měl pomoci já, pak využijte email v patičce webu, nebo náš kontaktní formulář. děkuji za pochopení.
|
|
|
|
|
Reklama
|