aktualizace
6.1.2009 07:54
doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
288 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > vnitřní inst... > topení a vět... > Vlhkost v domě

téma...

Vytvořeno 21.11.2007 20:43 Vlhkost v domě
 Téma [172]
Autor tichycyril
Aktualizováno 24.6.2008 12:48
Skupina topení a větrání
Zobrazeno 2431x
Počet 6

Nechal jsem domek osadit okny a dveřmi.

Poté jsem nechal podlahu vylít anhydrydem a klesly teploty asi na 5 stupnů. Jaká byla vlhkost v domě po anhydrydu, tak to nevím. Pak jsem v půlce října udělal podlahu v garáži a koupil vlhkoměr analogový za 90 Kč. Druhý den jsem málem nerozchodil výsledek. Teplota v domě 9 stupňů a 90% vlhkost. Rychle jsem si zapůjčil odlhčovač a denně vyleju z domu cca 5 litrů vody.

Poradíte, co udělat?

Asi za 2 dny zprovozním podlahové topení (část elektrická je kompletní - dnes v podvečer jsem to zprovoznil po práci), nyní ještě propojit trubky, zaplnit vodou a ...

Jak se zbavit vlhkosti?? Není 90% moocc? Okna se mi rosí jen trochu, asi 1 cm od rámu, venkovní klika je také orosená.

Cyril

Odpovědi ...

Vytvořeno 12.12.2007 15:50 co se stalo nám
 Odpověď [196 => 172]
Autor petr.skvor

když jsme v zimě dělali vnitřní betonové podlahy a udržovali zátop na 5 °C, tak byla okna jen jemě orosena. vlhkost jsem tuším tenkrát neměřil. průser byl, že od parozábrany směrem dovnit bylo 5cm vaty a  v této vrstvě se za těchto podmínek udělala plíseň. po vysušení šla všechna tato vata pryč :o(

proč se bojíte té vysoké vlhkosti? kvůli konstrukci?

nejlepší způsob by byl provést kontinuální odvětrávání. když má být zatopeno, tak by muselo jít o větrání přes rekuperační výměník. mám deskový protiproudý rekuperační výměník domácí výroby. kdyby jste měl pro takovéto vysoušení ještě zájem, pak jej mohu po dohodě poskytnout (nutno osadit do krabice a ventilátory).

klika je u nás orosena snad od okamžiku, kdy jsme ji namontovali :o(.

Vytvořeno 16.12.2007 12:18 vlhkost
 Odpověď [201 => 196]
Autor tichycyril

Já jsem si udělal provizorní topení do stávajícího teplovodného rozvaděče (natápím bojler, z kterého zásobuji teplou vodou podlahove topeni).

Vysoké vlhkosti se bojím z důvodu stavby vnitřních příček ze sádrokartonu a dle návodu musí být vlhkost pod 70%, což se mi asi nepodaří. Včera jsem zjistil, že v domě je stále 85% vlhkosti při 6stC. Ano bojím se tak vysoké vlhkosti kvůli kostrukci ze dřeva a sádroše (SDK)

Včera jsem ještě zjistil, že již žádná okna nemám orosena, když jsem se po 14 dnech vrátil ze služebky.

V čem je problém, že máte stále orosenou kliku? Není někde chyba, že se toto stalo? Nemáte strach, že se může něco přihodit dřevu?

Také mne napadlo, že bych si měl koupit malá kamínka na dřevo a že bych začal topit, tím bych odsával vlhký vzduch z domečku a zároveň bych uvnitř topil (ušetřil bych za elektriku)

Jak jste pane Škvore řešil ostění u oken? Obávám se, že ostění + parozábrana u oken je velmi slabé místo u dřevostaveb typu, který máte. Jelikož používám stejné řešení (lepení parozábrany na okno), tak se mne tento problém také týká. Když jsem lepil první okno, tak jsem zjitil, že úplné utěsnění okolo oken není na 100% možné (schod na spodním rámu okna z důvodu instalace parapetu). (průnik vlhkosti do domu)

Přemýšlel jste o tom, co budete dělat, až např. za 20 let se rozhodnete, že vyměníte okna? U staveb typu YTONG je to pohoda, ale u dřevostavby to pohoda vůbec není. Zkuste mi prosím odpovědět na tyto všechny otázky.

děkuji

Cyril

Vytvořeno 19.12.2007 15:24 vlhkost, klika, okna
 Odpověď [204 => 201]
Autor petr.skvor
pokusím se odpovědět.....

vlhkost máme stále vyšší. ještě nemám rekuperaci a tak každé větrání mi bere spoustu tepelné energie. člověk šetří kde může :o). vlhkost vysoká není, relativní je cca 45% při našich obvyklích 24°C. klika je kovová a skrze dveře. tedy teplota kliky je velmi nízká a tím pádem se orosuje. co se dá dělat.

sádroše se mi v době betonování podlah a vysoké vlhkosti nijak nepoznamenaly. tedy alespoň ne viditelně.

ostění oken je problém! to jsem hodně podcenil už v projektu. tenkrát jsem neměl na koho se obrátit :o(. dnes vím, že na celou sílu obvodové zdi musí být "ostění" z desek (třeba OSB) => má-li konstrukci stěny včetně zateplení cca 35cm, měla by v celé této síle OSB deska do které pak přijde vsadit okno. parozábrana (pokud by byla použita klasická fólie) by se pak lepila na tento OSB rám. dnes bych ale použil OSB 4PD s lepenými spárami + papírovou parozábranu = jako celkovou parozábranu konstrukce.
Vytvořeno 4.1.2008 7:28 Vlhkost se snižuje
 Odpověď [216 => 204]
Autor tichycyril

Zdravím,

tak jsem začal v domečku topit v krbových kamnech a vlhkost šla rapidně dolů.

Větrám a topím, naštěstí krbovky jsou i na uhlí, takže jsem koupil cca 200 kg uhlí a odvlhčuji, nyní jsem na 70% a vlhkost stále klesá. Jen se snažím, aby vlhkost klesala pozvolna. Rychlá změna vlhkosti by mohla udělat neplechu

Cyril

Vytvořeno 24.6.2008 12:48 Vlhkost_? Problém bude suchý vzduch
 Odpověď [444 => 216]
Autor johny.zil
Dobrý den,
vzdušná vlhkost, o které byla řeč, mohla mít souvislost s novou anhydritovou podlahou nebo betonováním. Anhydrit potřebuje po úvodní rychlé fázi (2-3 dny), kdy se musí průvanu zamezit, naopak intenzivní větrání právě proto, aby vlhkost mohla stavbu opustit.

I proto bych po lití anhydritové podlahy doporučil technologickou přestávku alespoň 2 týdny a teprve pak lze zahájit zakládáním minerální vlny do vnitřní konstrukce obvodových stěn a příček.

Paradoxně ve stavbách s (nevhodně) řízeným větráním může docházet k nadměrnému vysušování vzduchu v zimním období. Inženýři z firmy Atrea by vám o tom mohli pravděpodobně říci více, než já.

Důvod je jednoduchý. Ohřátím chladného vzduchu, sice nezmizí voda v něm obsažená, ale při zvýšení teploty klesne jeho relativní vlhkost například z 60% na 15%. Pokud je větrání intenzivní, má taková nízká hodnota negativní vliv na nábytek, parkety a především snižuje komfort pro člověka. (známá trojice parametrů teplota - vlhkost - CO2 )