aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > vnitřní inst... > topení a vět... > Svépomocí vyrobená V...

téma...

Vytvořeno 30.9.2007 23:30 Svépomocí vyrobená VZT jednotka
 Téma [148]
Autor technik
Aktualizováno 13.3.2011 11:06
Skupina topení a větrání
Zobrazeno 20923x
Počet 18
Moc by mně zajímalo od kud či které firmy jste sehnal rekuperační výměník a případně jeho parametry (šlo by i cenu?). A jestli je opravdu tak velká úspora vlastní výroby oproti koupě jednoduché jednotky např. od firmy ATREA - uvažuji Duplex 220. Ve svém RD stavěném svépomocí ( www.technik.bloguje.cz ) mám nachystané rozvody vzduchu a chybí mi jen osadit jednotku a vyvést přes fasádu přívod/vývod. Peněz není nikdy nazbyt, a tak se zabývám myšlenkou si také něco podobného vyrobit. Vaše ventilátory jsem tady viděl. Děkuji za odpověď.

Odpovědi ...

Vytvořeno 1.10.2007 21:15 větrací jednotka po mém
 Odpověď [149 => 148]
Autor petr.skvor
informace a většinu materiálu pro větrání jsem bral u Atrey. je to solidní firma a jejich produkty mají kvalitu, bohužel ale i evropskou cenu :o(. což mě přimělo k vlastnímu řešení.

vlastní řešení má ale nevýhody. jedna z nich je i ta, že mám mraky práce a nemám čas na to VZT dodělat :o((.

ale zpět.... jde o deskový výměník (viz foto), který má cca 2x výce vrstev než ten co je v Duplex RB. stál okolo 6 tis Kč + DPH. pokud se do toho pustíte, doporučuji konzultaci s některým z tamních odborníků. ale nevím co na to řeknou, když máte hotové rozvody a teprve nyní budete "dimenzovat" jednotku?!
Vytvořeno 10.10.2007 10:47 kde sehnat deskový výměník
 Odpověď [152 => 149]
Autor petr13

O objednání výměníku jsem se pokoušel u Atrei na mailu atrea@atrea.cz a odpověděli mi, že samostatné výměníky neprodávají - pouze na výměnu poškozeného do zakoupené jednotky. Můžete mi dát email na někoho s těch odborníků. Případně je někdo, komu se podařilo výměník v poslední době u Atrei zakoupit?

Vytvořeno 18.10.2007 20:27 možná nová politika
 Odpověď [155 => 152]
Autor petr.skvor
z toho co píšete mě vyplývá jediné: asi změnili politiku a již neprodávají komponenty, ale pouze celé výrobky. docela bych to pochopil, protože cena jednotlivých komponentů byla výrazně nižší, než celá jednotka. ale funkční jednotka obsahuje know-how, které pořebuje firma zaplatit aby se jí vrátil vývoj.

já osobně kontaktoval pana Jindráka.
Vytvořeno 20.10.2007 20:29 škoda
 Odpověď [157 => 152]
Autor technik
No to jste mně moc nepotěšil. Zatím jsem podobný rekuperátor nikde nenašel. Dají se sehnat jen klasické ve tvaru krychle, žádný ovšem nedosahuje Atreackých parametrů. Technik
Vytvořeno 22.11.2007 17:24 jiny rekuperator
 Odpověď [174 => 157]
Autor smejkal
Kouknete do diskuse  na jiny princip rekuperatoru

Zajimavy princip pro svepomocnou vyrobu rekuperacni jednotky. Chtelo by to jen doplnit o moznost cirkulacniho provozu, popr. o pretlakove vetrani pro letni provoz.

Ladin
Vytvořeno 23.11.2007 12:19 Skrine pre VZT jednotku
 Odpověď [176 => 149]
Autor g3g140aw0512

Pan Skvor, zaujimalo by ma nieco viac o vybere materialu pre vasu VZT jednotku. Rozmyslam tiez ist vlastnou cestou. Z fotografii na vasom starsom webe som si vsimol, ze mate skrinu z EPS, do ktorej je zvnutra vlozena "vana" asi z pozinkovaneho plechu. Nerozmyslali ste aj o inom materiale? Ja mam celkom dobre skusenosti s MDF/HDF doskami, tie by bolo dobre ale zvnutra este polepit nejakou (hydro)izolaciou kvoli kondenzatu a pripadnemu vyparovaniu formaldehydu. Ako ste riesili odvod kondenzatu? Je lepsie zateplit jednotku zvnutra alebo zvonku? Na tuto temu som nasiel zaujimave materialy na strankach nemeckej firmy Paul - dost tam rozoberaju tepelne mosty v rekuperacnych jednotkach a ich tesnost (aj kvoli takejto "malickosti" sa mi moc nepozdava kupit nejaku drahu hotovu jednotku). Ako moze byt jednotka bez tepelnych mostov, ked napr. klapka bypassu je z plechu? Tiez sa mi zda zvlastne, ze na najkritickejsom mieste vymennika je plechova rohova lista.

Dano

Vytvořeno 12.12.2007 15:43 materiál na stavbu
 Odpověď [195 => 176]
Autor petr.skvor

ano současná onstrukce je z EPS200S Stabil. je lepeno stavebním lepidlem 49A. do vnitř jsou vloženy plechy (pro každou stěnu zvlášť), přilepeny ke stěně a vytmeleny spáry. vnitřní příčky jsou z téhož plechu. vzduchotechnika nyní pracuje pouze ve dvou režimech: odtah bez rekuperace; cirkulace od krbu.

současné řešení není dobré hned z několika pohledů:

• vnitřní příčky neoddělují tepelně jdnotlivé komory
  • skříň je nevhodně konstruována s ohledem na přívody
  • skříň je umístěna na příčce společné s kuchyní - vybrace se i přes pryžové izolace přenášejí a při vyšším výkonu "drnčí" nádobí. plný výkon zatím nebyl vůbec zkoušen

nyní kupuji PLC pro řízení topení + AN + větrání + krb (+ solar,....) a pak budu moci osadit serva a bude i vzduchotechnika dělat to co má.

současné řešení skříně změním: budou dvě skříně....jedna pro větrání s rekuperací, umístěna ve stropě s klapkami bypass a ZR/fasáda; druhá pro cirkulaci a dotápění, bude "sedět" na podlahové rozvodnici. materiál pro tyto skříně hledám, zatím to vypadá na AlPu (sendvič AlxPolyuretanxAl v celkové síle asi 2cm. tentýž materiál i na vnitřní přepážky a klapky.

Vytvořeno 13.12.2007 11:40 re: materiál na stavbu
 Odpověď [200 => 195]
Autor g3g140aw0512

Peter vďaka za odpoveď. Sledujem ako pedantne všetko robíš. Ja nemám prístup k dobrým nožniciam na plech ani k ohýbačke, tak musím viac improvizovať. Dôležitá je pre mňa možnosť jednoduchého opracovania. Zatiaľ teda uvažujem pre jednotku s ventilátorom MDF, vnútri vystlané XPS a potiahnuté hrubším alobalom. Pre krabice bez ventilátora, kde nie je nutná taká pevnosť uvažujem len s XPS (rekuperátor, filtre). Systém budujem postupne a asi nepôjdem cestou všetko v jednom.

Čo sa týka PUR panelov neskúšal si zisťovať napríklad u výrobcov izolačných panelov z PUR? Napríklad dosky thermodek FAL alebo niečo podobné z katalógu: http://www.pamaas.cz/images/tabulky/Katalog-WIP-1.verze.pdf Tam by možno cena bola o niečo prijatelnejšia ale neviem ako je to z tuhosťou.

Ešte k filtrom - mám možnosť kúpy filtračných textílií za prijateľné ceny (G4, F7), takisto v danej firme vedia za prijateľnú cenu vyrobiť aj rámový filter v ktorom sa dá textília meniť (výhodou je, že sa zväčší plocha a nemusím riešiť upínanie textílie). Neviem si zatiaľ predstaviť, ako by som urobil z filtračnej textílie vrecko ako som videl ale aj u komerčných výrobkov - filtračná textília má hrúbku cca. 2cm.

Dano

Vytvořeno 19.12.2007 15:32 desky na VZT a filtry
 Odpověď [205 => 200]
Autor petr.skvor
na uvedeném linku mě nezaujal žádný typ výrobku. přesto děkuji za odkaz.
použiji asi zmíněný AlPu sendvič, který se ve vzduchotechnice používá. už nemám zájem toliko moc vymýšlet vymyšlené a prověřené :o).

jako filtraci nyní používám vzruchotechnickou tkaninu, kterou mi odstřihla firma, která nám v práci vyměňovala filtry v klimačkách. nyní je obalena přes ventilátor ve dvou vrstvách.
jestli máte tip na nějakou firmu produkující kazetové filtry s vyměnitelnou tkaninou, budu za něj moc rád.
Vytvořeno 13.1.2008 21:31 ALP
 Odpověď [249 => 200]
Autor petr.skvor

Dano, zajímavý pro stavbu vzduchobedny je materiál ALP od Flair (koukni do produktů na ALP). nyní se jich budu dotazovat na aktuální ceny :o?

dáš mi kontakt na firmu ohledně vzduchových filtrů (výroba kazety)? pokud kontakt nechceš psát do fóra, pošli mi ho, prosím, na email tohoto webu. děkuji předem.   

Vytvořeno 3.3.2008 23:16 vlastní deskový výměník
 Odpověď [305 => 149]
Autor tomkou23
Před časem jsem se zabýval myšlenkou výroby vlastního deskového výměníku a napadlo mě, že by se dal vyrobit ze slepených polykarbonátových dutinkových desek. Rozměry i tvar dle libosti.

Tomáš
Vytvořeno 2.4.2008 13:03 Re: ALP
 Odpověď [338 => 249]
Autor honza.123
Petře, jak vám dopadlo potávání ceny ALP? Také uvažuji o vlastní výrobě VZT. Ventilátory budou externí (CK do kruhového potrubí), ale potřebuji někam umístit deskový rekuperátor a uvažuji i o vlastní výrobě fitrboxů a klapek. Jak jste vyřešil ovládání klapek? Pohony Belimo (a jím podobné) nebo něco jiného, tedy levnějšího a rychljšího?
A trápí mne ještě jedna věc: jak docílit rovnotlakého větrání, když přívodní a odtahová větev má dost rozdílné tlakové ztráty (přívodní ventilátor je shodný s odtahovým)?
Vytvořeno 3.4.2008 22:45 vzt
 Odpověď [346 => 338]
Autor petr.skvor
je mi líto, ale už několik měsíců sedím nad novou verzí tohoto webu a stěhujeme články, přidáváme k nim fotky (už jij je přes 1200!!!) a každou je nutno posat, takže se k ničemu jinému nedostávám.

pro ovládání mám koupené Belimo, nic lepšího snad na trhu ani není (tedy já nenašel).

protože máme komín a krb, což je "díra do baráku", tak mě moc netrápí rovnotlaké větrání. předpokládám, že si vyladím vtrání s mírným přetlakem (při zátopu s větším přetlakem) což se dá zjistit tak, že zavřu okna, otevřu přisávání vduchu do krbu (když je studený) a třeba vonnou tyčinkou prověřím směr proudění vzduchu: do nebo z komína. vyladění je možý pomocí změny příkonu do ventilátorů (třeba toroidním autotrafem jako máme my) či poměrem směšovací cirkulační klpky.
Vytvořeno 2.6.2008 12:15 Vzducho fitry
 Odpověď [417 => 200]
Autor honza.123
Jednoduchý dotaz, nejednoduché řešení: Jaké fitry použít? Jaké na vstupu ZR/ na fasádě? Jaký jako hlavní filtr větracího/cirkulačního vzduchu? Jaký na odtahu?
Poptával jsem jednorázové kapsové filtry do obdelníkových VZT kanálů, ceny kolem 500 Kč, atypický rozměr za příplatek. Jsou sice dostupné, ale dosti velké. Fitr by se dal asi i vyrobit z filtračního rouna, ale jak zatěsnit spoj mezi rounem a boxem?
Další otázkou je kam s nimi. Do jedné "bedny", tedy s rekuperátorem, ventilátory,... nebo do externích extra boxů?

Vytvořeno 14.11.2009 23:23 Výroba výměníku svépomocí
 Odpověď [642 => 149]
Autor emartin
Kdysi jsem někde na netu našel popis i s fotkami výroby rekuperačního výměníku svépomocí, ale teď už jej nemůžu najít, mám pocit, že to snad byl popis od pana Škvora. Nevíte kde bych jej našel? Vážně o svépomocné výrobě přemýšlim, alespoň to zkusit :-)
Vytvořeno 30.11.2009 18:12 výměník svépomocí
 Odpověď [650 => 642]
Autor petr.skvor
jeden popis výroby výměníku včetně fotek a měření uveřejnil Petr Kocina. on měl nějaké problémy s publikací a tak nakonec měl svoji stránku na našem serveru dum.skvor.com, který je nyní www.svepomoci.info.
ale i já kdysi skutečně dělal tento rekuperační výměník. měl jsem ještě větší teplosměnnou plochu, než Kocinův, který měl účinnost přes 95% :o). nakonec jsem ho ale nepoužil, je uložen a nevyužit :o/.
přikládám fotky z jeho stavby. pokud by byl zájem a čas, tak nafotím ten úplně hotový. de facto, kdyby byl zájem, tak bych jej i prodal ;o)
Vytvořeno 15.12.2009 22:55 výměník svépomocí
 Odpověď [655 => 650]
Autor emartin
výměník vypadá zajímavě, zájem bych i měl od Vás koupit hotový výměník. Mohli bychom se nějak domluvit rychleji než přes toto forum? mail na mne je martin@130lr.cz
Vytvořeno 13.3.2011 11:06 Tepelný výměník
 Odpověď [803 => 149]
Autor jiri2000
Zdravím!
Dříve jsem taky uvažoval o instalaci výměníku a s ohledem na jeho cenu i o jeho vlastní stavbě.
Chystal jsem se vyrobit deskový výměník z hliníkových plechů tl. 1 mm a profilů tl. 8 mm a měl mít směnnou plochu cca 50 m2. Konstrukce měla být šroubovaná/lepená. Konstrukce z plastu bude mít malou účinnost kvůli špatnému vedení tepla plastem, takže bych se do ní nepouštěl. 
Počítal jsem že by to přišlo na cca 6 000 Kč a se vším všudy tak na 10 000.
Protože se v reálu ukázalo, že topení mne přijde na cca 5000 Kč/rok a úspora výměníkem by byla někde mezi 1000 - 1500 Kč/rok, myšlenku jsem nakonec zavrhl.

Jirka

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru