aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > vnitřní inst... > topení a vět... > Podlahové vytápění

téma...

Vytvořeno 26.9.2007 9:37 Podlahové vytápění
 Téma [147]
Autor kingskid
Aktualizováno 1.12.2010 12:29
Skupina topení a větrání
Zobrazeno 13112x
Počet 6
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na zkušenosti s podlahovým vytápěním. Zvláště na náročnost svépomocné instalace, za jakou cenu se dá pořídit rozumný systém a také jaká je životnost.
Z té životnosti mám trochu obavy, protože bych nechtěl za pár letech rozkopávat podlahy.
Předem děkuji za odpovědi!

Odpovědi ...

Vytvořeno 18.10.2007 20:37 zkušennost jen s montáží
 Odpověď [156 => 147]
Autor petr.skvor
mám zkušennost jen s montáží teplovodního vytápění od spol Wavin. montáž potrubí ALUPEX 16/2 je pro dva lidi sranda. příchytkami jsme trubky připevnili k podlahovému ESP. smyčky z jednotlivých místností jsme přivedli k rozvaděži. asi nejnáročnější ze všeho, bylo uhlídat zedníky, aby kolečky s betonem nerozjezdili trubky na kterých ležely kari sítě.

více najdete na našich fotkách na http://dum.skvor.com.

u našeho řešení se neobávám krátké životnosti. u potrubí předpokládám životnost až 50 let. teď půjde jen o to, systém uvést do pohybu a předejít haváriím, třeba ze zanesení potrubí.
Vytvořeno 22.10.2007 14:53 Polystyren podl podlahové vytápění
 Odpověď [158 => 147]
Autor marek.hanzl
O podlahovém vytápění toho bylo napsáno dost, ale chci se podělit o mou zkušenost, kterou jsem nikde neviděl. Moje skladba podlahy je 60 mm polystyrenu, systémová deska s položenými trubkami (40mm), 50 mm betonu.  Pokládku podkladového polystyrenu jsem nejprve svěřil firmě. Ta mi s "dobrým úmyslem" položila polystyren EPS50Z - prý abych ušetřil, že to stačí. Jeho tvrdost je však pro podlahy nevyhovující (pro vytápěné už vůbec ne), tak jsem je to nechal vyndat a položil jsem si tam sám EPS100Z. Současně s tím jsem ještě doplnil dilatační spáry. Před pokládkou jsem byl upozorněn kolegou stavebníkem, že pokud je pod polystyrenem nerovný beton či hydroizolace, je dobré polystyren podmáznout lepidlem, aby se nehoupal. To jsem tedy dělal, nicméně po zabetonování celého systému jsem přeci jen našel drobné nedokonalosti. Předně čím více vrstev polystyrenu do podlahy dáte, tím je více stlačitelná. to samozřejmě nevadí, betonová deska je "plovoucí" podlaha. Navíc v ploše to není znát, ale pokud si stoupnete do rohu, vidíte, že se roh mírně houpe - zde však houpání okolo 1mm není na závadu. Mě se zřejmě moc nepovedlo podmazání v jednom kritickém místě a to u širokého dveřního otvoru mezi obývákem, kuchyní a chodbou, kde jsou zamýšleny šoupačky (š.1800mm) a kde se sbíhají do písmene T dvě dilatační spáry. Mezi dvěma rohy sousedících desek je "houpání" největší, cca 4mm. Podíl na tom má zřejmě i schnutí betonu, kdy po odpaření vody se beton troch stáhnul a díky armování se možná roh nepatrně zvedl. Vzhledem k tomu, že všude má být dlažba, tak to není rozhodně dobré. Počítám s tím, že ty rohy podfouknu PU pěnou a budu doufat, že se to tím zpevní. Každopádně z toho plyne, že je nutné podmazávat i nerovnosti vniklé překrytím hydroizolace.
Vytvořeno 13.7.2010 10:32 Podlahové topení
 Odpověď [701 => 147]
Autor agordon
Dobrý den, já jsem dlouho uvažoval o teplovodním podlahovém topení do baráku, který jsem rekonstuoval. Nabídky byli šílený. Nakonec jsem se od známéno nechal přesvědčit, že za pár tisíc pořídím elektrické podlahové topení do celýho baráku a když ho do budoucna nevyužiju (nedoplatím se na elektrice) tak se nad tím mávne rukou a daj se radiátory. Koupil jsem fakt laciný topný kabely http://www.podlahove-topeni.eu/?p=productsList&iCategory=34&sName=Jednozilove-s-ochrannym-opletenim-10-W-m a namotal je na karisítě a zasypal betonem. Jednu místnost jsem vynechal a do dneška mě to šíleně štve, protože je to super. Celkkově mě vyšel materiál na 24.000,- cca 100 m2.
Vytvořeno 13.7.2010 10:35 Podlahové topení
 Odpověď [702 => 701]
Autor agordon
Nepovolený příspěvek je skrytý
Vytvořeno 15.7.2010 13:12 Podlahové topení
 Odpověď [703 => 158]
Autor roman_cechak
Zvedání rohů betonové podlahy se řešilo na fóru TZB-info: http://forum.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=101857&start=0 Vypadá to, že se jedná o kombinaci několika příčin (tenká deska, výztuž pouze při spodním povrchu, brzké zatopení podlahou, špatný beton). U některých se deska časem opět sama srovnala (možná pořádně vyschnula i spodní strana desky). Tomuto jevu by mělo zabránit i použití anhydritu místo betonu, který je na podlahové topení vhodnější (lépe se srovnává, lépe obklopí potrubí, je dražší, nesmí navlhnout). My jsme dělali klasickou betonovou desku hlavně z důvodu únosnosti, protože na naší podlaze "plave" zděná příčka a akumulační nádrž. Více o našem postupu je na http://www.kamaro.cz/index.php?clanek=clanek&kod_clanku=stavba16&typ=stavba Určitě doporučuji beton z betonárky u kterého je zaručeno správné namíchání různých frakcí kameniva a použití správného množství a druhu cementu. Použití nevhodného množství nebo druhu cementu může vést k většímu smršťování betonu a následnému zdvyžení okrajů. Pro srovnání povrchu se nám osvědčila vibrační lišta a rotační laser.
Vytvořeno 1.12.2010 12:29 vinyl
 Odpověď [774 => 147]
Autor jurdajurda
Na podlahové vytápění se velice hodí vinylové podlahy. mohu jen doporučit.

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru