aktualizace
11.5.2012 14:22
reklama

Bazény od Mountfieldu
Plánujete si pořídit tepelné čerpadlo vzduch vzduch?
Feng-Shui harmonizace
Změnou interiéru podle Feng-Shui získáte bydlení v harmonii s přírodou a se sebou samými. Rozbor stávajícího půdorysu i návrh nového domu podle Feng-Shui.
Dřevostavby
Nabídkou pomoci a spolupráce se snažím rozšířit využití nasbíraných zkušeností ze staveb. Díky opakovaným dotazům za vámi přicházím i s nabídkou staveb. Navštivte drevostavby.skvor.com.

doporučuji navštívit
uživatelů
0 přihlášených
616 registrovaných

navigace :  úvodem > fórum > skupiny témat > dům > kontrukce a ... > střecha > zelená střecha

téma...

Vytvořeno 13.9.2007 13:32 zelená střecha
 Téma [140]
Autor petr.skvor
Aktualizováno 30.10.2009 21:01
Skupina střecha
Zobrazeno 11785x
Počet 11
kamarád staví dřevěný domek, který bude zateplen slámou. jako další jobovku tam má plánovanou "zelenou střechu". máte někdo zkušennosti s budováním zelené střechy a jejím provozem? jde mi o skladbu a použité materiály na nosnou část, hydroizolaci a drenáž, plus sílu zeminy pro rostliny, typ a hustotu osázení rostlin. a taky na co dát bacha a co nezvorat :o)

předem díky za zkušennosti

Odpovědi ...

Vytvořeno 29.10.2007 11:32 norské zelené střechy
 Odpověď [160 => 140]
Autor zdenekmichut
Ahoj Petře,
jelikož jsem několikrát navštívil Norsko, kde je tradice pokládky zemní střešní krytiny:-), tak přispěju trochou do mlýna.
Vždy jsme střechu montovali na srubový domek nebo chatu. Takže nosnost konstrukce byla zajištěna. Nejdříve se provedl záklop pomocí fošní (5cm) svisle ke konstrukci. Vzdálenost nosných trámů pod těmito deskami nesměla být vyšší než 1m.
na tento masivní záklop jsme položili lepenku, která byla přichycena obyčejnými "papířáky" s širokou hlavičkou. Na tuto lepenku byla přichycena nopová folie černá, která byla přichycena nejméně 10 hřebíky na m čtvereční k záklopovým deskám. hřebíky, které byly použity měly gumové podložky vytvarované stejně jako byla nopová folie takže vytvořily těsný spoj.
Okolo celé střechy byly vytvořeny z fošní 13x5 cm v průřezu ohrádky,(přichycené na L profily), které nebyly spojeny se záklopem, aby voda mohla po nopovce odtékat (když jí bylo moc) a zároveň aby byla vidět dekorace, kterou norové vytvářejí "naoko" pomocí březových plátů kůry. (což byl starý postup o němž se nebudu rozpisovat) Ta březová kůra je také dobrá izolace oproti vodě, takže fošna tolik netrpí
nakonec se na tuto střechu nanesla malá vrstva hlíny tak aby zaplnila nopy a poté se naskládaly postupně drny, které měly výšku minimálně 20 cm. Správně udělaná střecha byla kompaktní a nesjížděla - drny byly nejlépe co největší a byla s nimi docela práce. nakonec za zaplnily nerovnosti a díry mezi drny a mohlo se bydlet.
Deska, která zadržuje drny na střeše se po čase rozpadne - cirka 10 let a musí se vyměnit což není problém, jelikož je přišrubovaná na střešních L-kách:-))).
Tento typ střech je vždy na domech , kde sklon střechy nepřesahuje 20 stupňu
Rád pomohu s teorií i s detailními fotkami:-)))) vlastním jich habaděj
Z.
Vytvořeno 22.11.2007 12:43 kniha a otazky
 Odpověď [173 => 160]
Autor smejkal
Dobrý den všem na foru, ahoj Petře!

Přesto, že základní teoretické principy jsou docela dobře popsány v
knize Zelené střechy - Gernot Minke a mohu ji doporučit, tak praktické
zkušenosti jsou k "nezaplacení". Díky za pohled z praxe.

Prosím o vysvětlení časti "Nejdříve se provedl záklop pomocí fošní (5cm)
svisle ke konstrukci." Nechápu tu orientaci - "svisle ke konstrukci".

Jaká orientace pokládky byla u lepenky a u nopové folie?
Jaké byly přesahy spoju lepenky a nopové folie a jak byly spojeny?
Znáte dodavatele nebo výrobce gumové podložky pod hřebíky?

V čechách jsem nikde nenašel dodavatele travních drnů na zelené střechy
a tak jsem zatím uvažoval o zasypaní zeminou a osázení sakulety. Jak
hodnotíte tuto variatu?

Díky za pomoc! Fotky velmi rád... mužete je poslat na mail nebo dát
někde ke stažení? (popř. bych vám mohl vytvořit FTP u nas na serveru)

Laďa.
smejkal@pavoucek.cz, icq: #54871012

Vytvořeno 29.11.2007 23:45 zelená střecha
 Odpověď [181 => 173]
Autor orpheus

myslím, že orientací "svisle" bylo míněno napříč. mě by ale spíš zajímaly ty trámy, které toto nesou, přeci jen 20 cm hlíny je celkem váha, když do toho prší, tak o to víc.

Osobně jsem viděl toto řešení jen jednou před pár lety. používala se tam zemina proložená "králikářským" pletivem, aby nesjížděla a nahoru se dávaly klasické travní pásy, které Vám prodají specializované zahradnické firmy i v ČR.

Tráva v krátkém období proroste do toho pletiva a tím zpevní celý povrch. Co bylo pod tím jsem bohužel neviděl, přišel jsem už v podstatě k hotovému.  Z mého pohledu je stěžejní především dobrá hydroizolace, takže bych možná zvažoval variantu dát jednolitou pokládku. tedy ne lepenku, ale nějakou podkladovou folii, dodávanou v co nejšírších pásech, lepenou k sobě.

Vytvořeno 9.12.2007 17:23 děkuji za zkušennosti
 Odpověď [187 => 181]
Autor petr.skvor
děkuji zdenkovi i orpheovi za příspěvek. nopová fólie bude asi nejlepší způsob pro odizolování podkladu a hliněné/zelené vrstvy. dostal jsem se k projektu kamaráda pro kterého zkušennosti hledám. jde o severní stranu střechy se sklonem okolo 15°. trámová konstrukce je pohledová, na ní jsou palubky + OSB 4PD + navařená lepenky; na to přijdou balíky slámy a trámový rošt; mezi rošt vata a navrch provětrávaná mezera; pak bude záklop; na to asi nopová fólie a hlína se "zeleninou" :o). u té hmotnosti, je nutno počítat nejen váhu hlíny, rostlin a vody. ale i sněhu, který může (podle lokality) vytvořit zatížení až několik desítek kg na 1m2. celková uvedená skladba by mohla mít i přes 200kg/ m2 :o((. PS: pánové, k příspěvkům můžete připojit až 5 obrázků ;o)
Vytvořeno 10.12.2007 20:42 fotky domečku
 Odpověď [189 => 187]
Autor tomas77
Omlouvám se že odbočuju od tématu, ale ten domek vypadá zajímavě - hlavně to založení na patkách - nebylo by více fotek? Díky Tom
Vytvořeno 11.4.2008 20:03 nejen fotky domu na patkách
 Odpověď [368 => 189]
Autor petr.skvor
tento domek je skutečně zajímavý a netradiční. a to z více stran. snažím se o "získání" kamaráda/majitele tohoto domečku k publikování zkušeností na svepomoci.info. držte palce, ať to vyjde :o).

kamarád nejprve trochu pochyboval, zda volba zelené střechy byla správná. po tom, co si přečetl knihu, kterou zde zmínil [smejkal]....připadal mi, že je nadšen a svého rozhodnutí vůbec nelituje.

děkuji vám za příspěvky. věřím, že se na tomto serveru časem setkáme i s popisem stavby a záznamy zkušeností se zelenou střechou.

Vytvořeno 16.11.2008 23:03 pár fotek
 Odpověď [507 => 189]
Autor petr.skvor
pár fotek domu, kde kamarád použil i rady z doporučené literatury :o)
Vytvořeno 29.3.2009 22:22 Zajímavý domek
 Odpověď [564 => 507]
Autor slavekpavlik
To je velice zajímavý domek, není někde víc fotek a informací, nějaký blog stavitele nebo něco...?
Vytvořeno 28.10.2009 18:35 Zelená střecha s větším sklonem
 Odpověď [624 => 140]
Autor robby.cz

Preji hezky den,

Prave se chystame na nasem Ekologickem volnocasovem centru stavet zelenou strechu. POtrebovali by jsme ziskat zkusenosti, neb by jsme si ji radeji postavili svepomoci. Je ale trosku atypicka a nevim, ci v republice to nebude strecha s nejvetsim sklonem. Pocitam, ze sklon je tak az 45 stupnu a bude jen na jedne strane strechy. Na druhe strane bude klasicka taska Bobrovka. Dale jiz mame udelany zaklop z desek, pod kterymi je folie - parozabrana. POtrebovali by jsme poradit na koho se obratit, kdo ma s takovou zelenou strechou s vetsim sklonem zkusenosti. Kontakt na nas je modry.kamen@centrum.cz ... internetove stranky www.modrykamen.brontosaurus.cz Dekuji za kazdou radu....

PS: Foto soucasneho stavu mohu zaslat.... ci sem pripojit...

Robby Kubáň

Vytvořeno 30.10.2009 20:07 více fotek a blog
 Odpověď [628 => 564]
Autor petr.skvor
více fotek určitě je. má je majitel stavby, ale zatím se mi nepodařilo ho přimět k tomu, aby zde fotky i své zkušenosti publikoval. zkuste na tom zapracovat se mnou ;o).
respektive, použijte kontakt v editorialu "Výzva" na úvodní stránce svepomoci.info. budete mít možnost být na stavbě osobně, podílet se na ni a získat informace od majitele. předesílám, že pokud by výměnu  informací za pomoc zájemce nemyslel vážně, tak se tím raději nezabývejte ;o|
Vytvořeno 30.10.2009 21:01 sem s tím
 Odpověď [629 => 624]
Autor petr.skvor
vážený Robby,
v sousedství mají na garáži z východní strany zelenou sřechu a ze západní pálenou tašku, ale sklon je do 25°. já plánuji garaž s celou zelenou "polovalbovou" střechou se sklonem 22°. Vašich 45° je už opravdu hodně. na mnou připojených fotkách je sklon zelené střechy do 15° a to bylo bez větších problémů.
co jsem v knihách studoval, tak při sklonech (kam paří i ten můj) se na finální plochu, určenou k pokrytí substrátem (tedy na horní hydroizolaci s geotextílií), pokládá dřevěný rošt, který zamezuje sesutí substrátu a osázení/osetí. rošt pro náš sklon bude (asi ze střešních latí) 5cm vysoký. substráty se pak osazují rostlinami, které vytvoří propojený kořenový systém tak, že ani po rozložení dřeva roštu se nic nesesouvá. alespoň tak jsem to pochopil.

sem s fotkami :o) - určitě je můžete do fóra připojit fotky (ve formulářo "Vaše reakce" najdete pro JPG soubry 5 kolonek za označením "Připojte obrázky s popisem") ke svému příspěvku. a pokud máte zájem, můžete na svepomoci.info publikovat své svépomocné postupy a zkušenosti, budem za to rádi ;o). stačí mě kontaktovat přes formulář serveru.

Reklama

Feng-Shui harmonizace prostoru